Selv blandt die-hard-ur-entusiaster har disse ure været lidt af et kuriosum scroll-down

Selv blandt die-hard-ur-entusiaster har disse ure været lidt af et kuriosum

Firkantede ure er langtfra lige så efterspurgte som deres runde fætre og kusiner. Det er en skam, når nu verdens første armbåndsur til mænd faktisk var det firkantede Cartier Santos.

Af Christian Martinez
Foto: PR
Mode Euroman

DET VAR ET sats, da den nystartede tyske ur-producent NOMOS Glashütte i 1992 lancerede en firkantet ur-model, Tetra, som del af deres nye kollektion. Risky business, lød det fra eksperter i ur-branchen, der ikke mente, at tiden var til et firkantet mekanisk ur. 

Man forstår skeptikerne. Historisk set har firkantede ure aldrig solgt tilnærmelsesvis lige så godt som runde ure. Undtagelsen er måske 1920’erne, hvor mænd og kvinder tog firkantede ure til sig, samt i 1960’erne, hvor designet fik en renæssance med personligheder som USA’s præsident John F. Kennedy og bokselegenden Muhammad Ali som berømte ambassadører for firkantede ure fra blandt andre Cartier og Omega.

Alt det betyder dog ikke, at de firkantede mekaniske ure ikke er populære. På mange måder har de altid været der, lidt under radaren hos de fleste forbrugere og selv blandt die-hard- ur-entusiaster har de været lidt af et kuriosum. 

Ur-producenter som Tag Heuer og Jaeger-LeCoultre har dog altid haft firkantede ure i deres sortiment ligesom tyske A. Lange & Söhne, der i deres første kollektion fra 1994 søsatte det rektangulære Cabaret og i 2021 fulgte op med Cabaret Tourbillon Handwerkskunst. 

I den anden ende af prislejet har japanske Casio siden 1983 om nogen gjort firkantede ure til mainstream: Siden det år er der solgt over 100 millioner eksemplarer af det firkantede G-Shock. Og så vi siger slet ikke noget om AppleWatch, der alene i 2022 solgte 49 millioner enheder.

Nok sniksnak. Her er syv firkantede ure, der vil klæde de fleste håndled. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Ure og Shopping