Du var på turné sidste forår. Har tingene ændret sig så meget siden, at du bliver nødt til at tage på turné igen?

”Ja, jeg bliver nødt til at tage afsted igen. Der er ikke to forår, der ligner hinanden. Jo, de ligner nu nok hinanden, men der sker da altid fantastiske nye ting. Og ikke nok med det – man er jo heller ikke selv den samme.”

I løbet af det sidste år har Greta Thunberg fortalt os, at vi ikke skal lytte til gamle mennesker. Hvorfor skal vi så lytte til dig?

”Jeg har ventet på den stemme så længe! Jeg har bebrejdet de unge for, at de ikke har spændt ben for os gamle idioter. For det er jo det, de skal. Men jeg vil have lov at kæmpe imod.”

For mange er du ham, der kan sætte fingeren lige dér i den danske folkesjæl, hvor det gør ondt. Men hvad betyder det for dig selv at tage på de her turnéer?

”For det første er det jo et stort privilegium at få lov. Jeg er ret ydmyg over for det. Jeg ser ikke mig selv som en, der kan sætte fingeren på noget som helst. Det er bare min måde at leve på. Vi må ikke glemme, at det at tage ud og spille jo også er et håndværk. Det skal man lære ligesom alle andre håndværk. Og det er jo rigtigt godt for os, der ikke har gået så meget i skole, for vi har ikke rigtigt nogen karakterer, vi kan komme frem med.”

20190206-160037-1_127Mb.jpg

Er det vigtigt, at vi kan grine af os selv?

”Ja, det er da meget vigtigt. Den højeste form for humor er selvironi. Man skal være klar til at være de andres klovn, når man selv udråber de andre som klovne. Når jeg møder folk, der ikke tager sig selv mere alvorligt, end at de godt kan grine af sig selv, så ved jeg, at det kan blive en god aften, hvis vi sniger os ind på en bar.”

Er vi blevet dårligere til at grine af os selv?

”Jeg møder mange, som ikke er gode til det. Jeg tror, at de grundlæggende ikke er så glade for at være dem, de er. Den måde, unge mennesker dannes på i dag, hvor de skal være dygtige til alting … Det er jo en forfærdelig måde at begynde livet på. De er ikke engang tilfredse med at få et 12-tal. Det kræver noget at synes, at man selv er en god klovn – man skal være glad for at være den, man er. Det synes jeg ikke, vores samfund er bygget til længere.”

Er det også vigtigt at kunne grine af andre?

”Det er jo i hvert fald nemmere. Man kan grine af andre på så mange måder. Jeg har nogle, som jeg altid er ret hård ved. Jeg har vedtaget, at de aldrig er fredede. Det er de nærige, de gerrige og de selvhøjtidelige. Dem må man altid gøre nar af.”

Niels Hausgaard, jeg har ikke flere spørgsmål.

”Jeg er ellers så parat til at svare.”

Jamen, så kan jeg spørge dig, om du tror, Danmark vinder EM til sommer?

”Ved du hvad? Lige dét der ved jeg ingenting om. Når vi ryger ud af sådan en turnering – jeg skal nok lade være med at sige det til mine naboer – men så er jeg så lettet. Så skal vi ikke høre mere om det lort.”

Niels Hausgaard er født den 31. august 1944 i Hirtshals.

Han har turneret landet siden 1972, de sidste mange år med satiriske shows, der også indeholder sange. Når han ikke er på turné, har han et stutteri i Hundelev.