Contramar
Min yndlingsrestaurant i Mexico City er Contramar, der er et ret kendt frokoststed, der ligger i bydelen Condesa. Det er et sjovt sted, for det minder meget om en klassisk fransk bistro. Der er megatravlt, de har hvide duge på bordene, og tjenerne er klædt i hvidt og med butterfly. Det er dog ikke en bistro, men en fiskerestaurant, der serverer mexicansk seafood.

Der er specielt to retter, jeg vil anbefale. Den ene er deres tuna tostada, som er sådan en sprød tortilla med chili mayo, tyndskåret frisk tun, friterede løg og avocado. Det smager helt sindssygt godt. Den anden ret er pescado a la talla, som er en hel fisk, der er blevet delt op i to, og hvor hver filet har hver sin slags salsa på. Det smager bare helt fantastisk, og man får sådan nogle små tortillas ved siden af.

Man skal også huske at bestille dessert bagefter. De har en meget Instagram-venlig opsætning med alle deres kager, der er virkelig flotte. Specielt deres jordbærmarengskage er virkelig god.

Det er meget den højere klasse, der kommer derinde, men der er stadig meget uformelt, og man kan sagtens komme ind i en t-shirt og føle sig godt tilpas. Det er et af de dyrere steder, men fordi prisniveauet er så lavt i Mexico, er det ikke specielt dyrt for os danskere.

Campobaja
Hos Prolog køber vi kaffe fra Mexico, så jeg har besøgt landet relativt mange gange efterhånden. Nogle af vores samarbejdspartnere inviterede mig en dag til frokost på fiskerestauranten Campobaja, som er et sted, hvor man virkelig skal tage ind og spise, når man er i Mexico City.

På Campobaja skal man drikke micheladas og mezcal og spise skaldyr. De har masser af sprøde, saftige skaldyr, som man spiser rå på skaldyrsfade, og et rigtigt godt udvalg af mezcal, der er godt at drikke til den spicy mad.

Pujol  
Man fornærmer nok ikke nogen ved at sige, at Pujol er Mexicos svar på Noma. De har taget det klassiske mexicanske køkken og gjort det til fine dining. Der er to forskellige menuer på restauranten – en tasting menu til restauranten og en sushi restaurant-inspireret omakase menu til de 12 siddepladser, der er i baren. Jeg vil klart anbefale, at man prøver at få plads i baren, hvor de serverer tacos, der er lavet med dagens gode råvarer. De har taget gadetacoerne og forfinet dem til fine dining. Det er en virkelig stor oplevelse.

Man kan også få nogle af restaurantens signaturretter i baren, fx deres vildt game mole, der vist var 1000 dage gammel, sidst jeg var der. Det er sådan en aromatisk, kompleks sovs, som man bruger til alt muligt. Den, de har på Pujol, er særligt god. De er også meget kendte for den.

Taquería Los Cocuyos
Los Cucoyos er et kendt tacosted, der ligger lidt off. De meget populære steder ligger mest i områderne Roma Norte og Condesa, men Los Cocuyos ligger i det historiske centrum. De har åbent 24 timer i døgnet, så det er et godt sted at tage hen, når man har fået lidt for mange mezcal.

Deres tacos er meget fedtbetonede. De har suadero tacos, som er med en form for brisket, og tarjente tacos, der er med braiserede oksekæber. Men den, de er særligt kendte for, er en med longaniza, der er en chorizolignende pølse.

Alt kødet bliver braiseret i den samme gryde af fedt, så alle smagene fra de forskellige udskæringer blandes sammen. Det smager sindssygt godt.

La Casa de Toño
La Casa de Toño er egentligt en restaurantkæde, der ligger rigtig mange steder i Mexico City. Det er fastfood, de serverer, men bare virkelig god fastfood. Fra man får plads i restauranten, til man bestiller og får maden serveret, går der ingen tid. De er lynhurtige.

Det er et enormt lowkey sted, og de er særligt kendte for en suppe, der hedder pozole. Den er baseret på kylling og indeholder forskellige grøntsager og frisk avocado. Den er meget lækker og er kendetegnet for mexicansk mad: højt syreindhold og masser af fedt. Suppen spises med tostadas eller tortillas og forskellige salsaer.

Det er et virkeligt fedt sted, der ikke er nævnt i særligt mange turistguides, så der kommer nærmest kun lokale mexicanere for at spiser der.

Taquería Orinoco
Tacostedet Orinoco har tre lokationer i byen, og de er særligt kendte for den taco, der hedder taco al pastor. Kødet minder om kebab, men er lavet på svinekød, der er blevet marineret i en rød salsa.

Kødet står og drejer rundt om sig selv, og på toppen af kødet er der en ananas, der står og karamelliserer. Når man skærer kødet af til en taco, skæres der også nogle stykker karamelliseret ananas af, hvilket bare smager exceptionelt godt sammen.

Tacos Charly
Jeg tager gerne direkte hen på Tacos Charly, når jeg er landet i lufthavnen. Det ligger et stykke fra centrum, og det er et sindssygt fedt sted, hvor der altid er propfyldt med de mennesker, der arbejder og bor i kvarteret. De er kendte for en taco, der hedder campechano, som de laver virkeligt godt.

Jeg kan godt lide, at Tacos Charly ikke er så turistorienteret. Det føles meget som det rigtige Mexico. Når man tager derhen, føles det som om, man lander lige i byens puls.

Las Originales
I madmarkedshallen Mercato Cuyacán ligger der er et tacosted, der hedder Las Originales. De serverer tacos og tostadas i alle afskygninger, og man skal specielt bestille det, der hedder mole de polle, der er braiseret kylling vendt rundt i deres molesovs. Det smager absurd godt.

Til at drikke skal man bestille deres horchata. Det er en sød risdrik med kanel, der går virkelig godt til den stærke mexicanske mad.

Taquería Los Caramelos
Los Caramelos er en tacostand, der står ude på gaden. Jeg besøgte stedet for første gang, da jeg var i Mexico City i sidste uge. Det var et sted, jeg virkelig godt ville prøve, men da jeg endelig kom derhen, var jeg simpelthen så mæt i forvejen, at jeg ikke kunne spise ret meget. Men jeg fik deres campechanos, som de serverer med alle mulige salsaer, og de var virkeligt gode. Hvis der er nogen, der læser de her anbefalinger og prøver Los Caramelos, må de lige melde tilbage på, hvad de ellers er gode til at lave.

Helt overordnet vil jeg sige, at der er mange tacostande på gaden i Mexico, der er virkeligt gode. Man skal bare altid vælge dem, der har travlt. Så risikerer man ikke at få ondt i maven.