Denne artikel blev oprindeligt bragt i Euromans Vintermagasin, som er udkommet med støtte fra en række destinationsselskaber, herunder Destination Nord, der har fingeren på pulsen i deres lokalområder. Alt indhold er redaktionelt frit og forankret hos Euroman.

Råbjerg Mile, Den tilsandede kirke og Kandestederne er blot nogle af de fænomener, der kan udvide en i forvejen stolt nationalfølelse hos enhver. Og så har vi ikke engang nævnt Skagen, der hvert år lokker masser af danskere og udlændinge til byen for at se på gule huse og smukt lys.

Vinteren er knap så turistet, men Nordjylland lever i den grad også i de mørke måneder, hvor museerne, hotellerne og restauranterne byder indenfor i varmen med attraktive udstillinger, gode overnatningssteder og restauranter med ambitioner om at få resten af landet til at løfte blikket nordpå.

Og naturen? Den bestemmer heldigvis helt selv, at den aldrig holder lukket og altid er forførende. 

Til bords

rest_La Locanda.jpgLa Locanda

Efter mere end 25 år er det nærmest en institution i Aalborg, der måske nok ser sig som et ’Nordens Paris’, men familien Liberatis matrikel er et lille stykke Rom. La Locanda er tro mod det enkle, råvarecentrede romerske køkken, men formår også at gøre det fint og elegant på tallerkenen uden at forfalde til de kiksede forsøg på at være moderne, som man desværre ser for tit – især i hjemlandet, Italien. Vinkortet er omfattende, og det tæller ikke kun klassikerne, men også både små producenter og ret ukendte vintyper. La Locando har nu også en vinbar tilknyttet, hvor cocktails og småretter ikke mindst er en mulighed.

C.W. Obels Plads 9000 Aalborg

 

rest_Applaus.jpg

Applaus

Mads Frølich Hyllested er mester i at skabe regulære smagsbomber med få ingredienser og at gøre basale råvarer til interessante nyskabelser. Og altid med fokus på smagen – sarte indtryk er ikke Applaus’ dna.

Der er i tidens ånd tale om ’social dining’, som det hedder på nydansk – 12 serveringer til deling for omkring 800 kr. pr. person. Man kan dog også gå a la carte og plukke i menuen, 55-100 kroner pr. servering.

På vinsiden er der mulighed for diverse vinmenuer, hvis man da ikke vil gå på egen hånd i et af Aalborgs bedste vinkort, der både er klassisk og moderne orienteret. 

Ved Stranden 9A, 9000 Aalborg

 

rest_Ruths Brasserie_RAISFOTO_4135.jpg

Ruths Brasserie, Ruths Hotel

Alt er ved det gamle i Ruths Brasserie, heldigvis. Da Ruths Hotel i sin tid genopstod, var det med Michel Michaud i køkkenet, og brasseriekøkkenet emmer stadig af Michaud – den står på tatar, moules frites, confit de canard m.m. Nå ja, og så selvfølgelig mesterkokkens Gâteau Marcel, der er tæt på at give en chokoladeoverdosis.

I højsæsonen flyder det med rosé og champagne, men måske er det lige præcis derfor, at du skal besøge brasseriet på det smukke badehotel i Gl. Skagen i vintersæsonen. 

Hans Ruths Vej1, 9990 Skagen

 

rest_Oke_RuthsHotel_RAIS9969.jpg

Oké, Ruths Hotel

I de første mange år talte man blot om Ruths Gourmet, men køkkenchef Jack Cramer går i den grad efter stjernerne, så med ham ved roret er hotellets gourmetrestaurant seriøst trådt i karakter, så selvfølgelig skal den også have sit helt eget navn (efter den gamle fiskerbåd, hotellets afdøde ejer, Jørgen Philip-Sørensen, yndede at cruise rundt i).

Jack Cramers topgourmet tager udgangspunkt i det helt nære, ikke mindst de to have, der omgiver Skagen, og derfra er der så eksotiske afstikkere på tallerkenen.

Vinkortet er langt om længe også blevet turen værd, og restaurantchef og sommelier Johan Brodersen er med rette blevet prist for sine evner og sit værtskab. 

Hans Ruths Vej1, 9990 Skagen

 

rest_pakhuset_skagen.jpg

Pakhuset

Endnu bedre end i går! Galæonsfigursamlingen vækker opsigt og skaber stemning, men det er maden, vi kommer for, og den bærer stærkt præg af havnebeliggenheden, heldigvis.

Fiskefrikadellen er fuld af torskekød, og fiskefileterne er pivfriske og smørstegte. En sikker havn, når familien skal have havmad, ikke avanceret eller smart. På førstesalen huserer stedets ’gourmetfilial’, Håkon. 

Rødspættevej 6, 9990 Skagen

 

rest_Havnebakken.jpeg.jpg

Havnebakken

Det gamle hotel fra 1918, der oprindeligt var sømandshjem, er i dag et lille hotel med 15 værelser og en restaurant, der frokost og aften også er åben for gæster, der ikke bor på hotellet.

Det sæsonprægede kort er (selvfølgelig) domineret af fisk og skaldyr; der er blandt andet fiskesuppe lavet som bouillabaisse samt stjerneskud med friskfangede rødspættefileter, og den på Læsø allestedsnærværende jomfruhummer kan man her få i form af en jomfruhummerhotdog. 

Havnebakken 12, 9940 Læsø

 

rest_Morten Kro.jpg

Mortens Kro

Mortens Kro var først med alt det lokale. ’Kroen’, som jo på ingen måde er en traditionel kro, er urbant og provokerende indrettet, mens maden er tro mod Morten Nielsens oprindelige inspiration fra de grøntsagsglade 80’er- og 90’er-kokke som Erwin Lauterbach og Hans Beck Thomsen.

Mortens Kro skjuler aldrig råvaren bag legende slør, fremhæver den derimod og anretter typisk i klassiske hovedråvarestyrede kompositioner. Mortens Kro er et rigt køkken ofte med mange delelementer på tallerkenen.

Vinkortet er fornemt og lokkende med styrker i yderpunkter som Bourgogne og Californien. Og det kan godt være, nyere restauranter har fået mere omtale for deres udgangspunkt i det nordjyske, men Mortens Kro var først og gør det fortsat imponerende.

Mortens Kro har i øvrigt Aalborgs suverænt flotteste smørrebrød til frokost. 

Mølleå 4, 9000 Aalborg

 

rest_Restuarant Textur Aalborg (6).jpg

Textur

Textur 2.0 er flyttet på ny adresse og med meget mere plads end før, men Dennis Juhl Jensens køkken er stadig et bæredygtighedskøkken, hvor alle rester genudnyttes som basis i fonder, henkoges, fermenteres og pureres og virker farligt simpelt.

Typisk er der en skræmmende enkelthed ved retterne, som dog i baggrunden rummer vældig kompleksitet på saucer, baser og juicer. Køkkenet på Textur er specielt dygtigt til fisk og kombinationer med grøntsager fra de foregående sæsoner.

Vinkortet er mundvandsfrembringende med kombination af mildt tvistet personlig smag og klassiske vinområder. 

Vesterbro 65, st.th. 9000 Aalborg 

 

rest_Alimentum.jpg

Alimentum

Som andre af Aalborgs topsteder har Alimentum udgangspunkt i de regionale råvarer, men tvister det uden blusel med asiatiske indslag, specielt fra det japanske køkken, som tidens tone siger, man bør gøre.

Køkkenet leverer små sirlige mesterværker med højintensitet på smagen, og vinkortet er sammensat med sans for det aktuelle mildt funky, små glemte områder, nordjysk vin af høj kvalitet og ikke mindst italienske klassikere.

Alimentum er ikke bange for let kundeudfordrende råvarer som lammehjerter og blæksprutter, ja, faktisk kunne man fremhæve Alimentums dygtighed på og sans for netop blækspruttens muligheder.

Restauranten arbejder sammen med det lille økologiske jordbrug Højgården omkring grønt og gris. 

Løkkegade 23, 9000 Aalborg

 

rest_Essens Gaarden_Niklas Ekstedt_Kjetil Loeite (5).jpg

Essens Gaarden

Ved indgangen til 2023 lukkede Restaurant Essens, der særligt excellerede i havets gaver, for at rykke på landet, lidt uden for Frederikshavn.

Her har de en fem hektar stor køkkenhave, der danner grundlaget for den mad, du får serveret, når du sætter dig til rette på madgården – ja, du kender det nok under det mundrette konceptnavn: fra jord til bord. 

Hestvangvej 14, 9900 Frederikshavn

Det skal du lave

opl_Skagens_museum_070322_00067.jpgI lyset af de største

Kunstnerkolonien i Skagen blev grundlagt, da Holger Drachmann efter sit besøg i Skagen i 1872 trak en gruppe af unge kunstnere fra akademiet i København med sig.

Senere blev de kendt som skagensmalerne: Michael og Anna Ancher, P.S. og Marie Krøyer, Laurits Tuxen, Holger Drachmann og Ulrik Plesner var blot nogle af de prominente navne, der skildrede menneskene, livet, naturen og ikke mindst lyset.

I 2014 blev Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus lagt sammen til det, der i dag er Skagens Kunstmuseer (de individuelle bygninger består, naturligvis), og hvis du besøger Skagen, er der ingen vej udenom: Det er din pligt at opsøge en af de vigtigste bevægelser i dansk kunsthistorie. Man bliver aldrig skuffet.

Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

 

opl_Læsø_Salt_Vesterbrofotograferne (55).jpg

Tag det med et gran verdensarv

Man skal gøre det, man er bedst til, og på Læsø er det – i skarp konkurrence med jomfruhummere og huse med tangtag – at lave salt. På Læsø Saltsyderi har man produceret salt siden 1100-tallet ved at syde saltet med sydepander over levende ild.

Det var munke fra Vitskøl Kloster, der opdagede det salte grundvand på op til 12 procent (havvandet i Kattegat har kun ca. 2 procent saltindhold), og nu har UNESCO efter 900 år opdaget, at det faktisk bør være en del af verdensarven.

Derfor blev ’Læsø Salt og Tang’ i november 2023 sat på UNESCO’s tentativliste som dansk kandidat til at blive opfattet som officiel verdensarv. Hos Læsø Salt er der rig mulighed for både foredrag, syd-selv, sydehytter og selvfølgelig saltshop.

Hornfiskrønvej 3, 9940 Læsø

 

opl_Kunsten og Aalborg taarnet.jpg

Kanongod kunst

Trænger din vintertrætte sjæl til en fantasifuld og farveeksplosiv indsprøjtning, er Kunsten et godt sted at søge hen denne sæson.

Her har man nemlig en udstilling med maleren Henry Heerup og hans magiske univers, der ofte tog udgangspunkt i hans egen sætning: ”Hvad skulle vi gøre uden fantasien?”

Godt spørgsmål, og svaret finder du i de stringente rammer på Kunsten, som den finske mesterarkitekt Alvar Aalto ovenikøbet har tegnet. Aalto fik i øvrigt sin egen faste udstilling i 2022.

Er du nysgerrig på mere, skal du tjekke Maria Nordins udforskning af kroppe i udstillingen ’Overload’ eller sætte sanserne helt i sving med en gyngetur i Thilo Franks spejlinstallation ’The Phoenix is closer than it appears’ frem til 25. februar 2024. 

Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg

 

opl_Utzon Center _ Credit Rasmus Hjortshøj - COAST (17) (1).jpg

Poesien i arkitekturen

Man er tro mod sit navn på Utzon Center i Aalborg, hvor meget drejer sig om en af de største arkitekter, Danmark har fostret. Jørn Utzon, naturligvis.

I efteråret 2023 klippede man silkebåndet til en ny udstilling om manden bag en af de mest fotograferede bygninger i verden, Operahuset i Sydney, der kommer til at være på Utzon Center i hele fem år frem til 2028.

Det betyder dog ikke, at du skal tøve, tværtimod, kom afsted, for udstillingen fejrer 50-året for Operahuset med skitser, geometriske tegner, Utzons egne pilgrimsrejser ud i verden og hans idé om at skabe noget, der rummede mere end bare en funktion.

Han kaldte det poesi, og vi stemmer i. Det har vi brug for mere af. Få en stor dosis i Aalborg. 

Slotspladsen 4, 9000 Aalborg

 

intro_Råbjerg mile-2_Frederik Sørensen.jpg

Sand, sand og atter sand 

Tænker man over det, er der ganske få steder herhjemme, hvor man for alvor forstår, at vi blot er små, ubetydelige aktører i det store spil, der hedder naturen. Men i Nordjylland er der flere steder, hvor naturen får lov at dominere, og tak for det.

Sådan et sted er Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, hvor 3,5 millioner kubikmeter sand dækker et areal på omkring to kvadratkilometer. Det rager op til 40 meter i luften og ligner et ørkenlandskab, og alt efter hvornår på dagen (og årstiden!) du besøger Milen, forandrer lyset måden, den ser ud på.

Råbjerg Mile bevæger sig 15 meter om året mod nordøst, så om 100-200 år er hovedvejen til Skagen sandet til.

Apropos: I forlængelse af Råbjerg Mile skal du også besøge Den tilsandede kirke, der efter 400 år som aktiv kirke ophørte med at blive anvendt af menigheden i 1795 på grund af netop sand. 

Råbjerg Mile Vej, 9990 Skagen

3 gode steder at overnatte

ovn_Guesthouse.jpgGuestHouse Læsø

Ø-ferie bliver mere og mere populært. En oplagt destination at udforske er Læsø, der med jomfruhummere, sydesalt og smuk natur leverer på mange parametre. Og her er GuestHouse Læsø et oplagt sted at flytte ind.

Engang lå her et populært vandrehjem, men det er nu blevet opdateret til nutidens standarder med udendørs brusere, grillstationer og stor gårdhave. Et bedre udgangspunkt for en tur til Læsø fås næsten ikke. 

Lærkevej 6, 9940 Vesterø Havn

 

ovn_Pier5_suite_Jesper Rais.jpg

Pier 5

Meget i Aalborg foregår ved vandet. Limfjorden har altid været vandvejen, ad hvilken varer, historier og drømme kom til Nordjyllands hovedstad. Og man skal ikke gå mange hundrede meter ved havnen i Aalborg for at sande, at livet stadig udfolder sig her.

Pier 5 er et nyrenoveret hotel ved havnefronten med hele 154 værelser, hvor moderne design og historien fra havnen bliver rigtig fint vævet sammen. Et oplagt home-away-from-home i Danmarks fjerdestørste by. 

Rendsburggade 5, 9000 Aalborg

 

ovn_Brøndum2.jpg

Brøndums Hotel

Det bliver ikke meget mere dansk end på Brøndums Hotel i Skagen. Traditionerne står i kø, det hele skal helst være som sidste gang, og så længe dét niveau var tårnhøjt, så er det fint med os.

Brøndums Hotel hører klart til blandt de mere luksuriøse steder at checke ind i landet, men komforten, servicen og omgivelserne er også derefter. Og så har vi ikke engang nævnt køkkenet, der er i en kategori for sig. 

Anchersvej 3, 9990 Skagen