Sådan arbejder fodboldkommentatorerne: "Jeg bruger det gamle Svend Gehrs-system, som han vist har stjålet fra nogle englændere" scroll-down

Sådan arbejder fodboldkommentatorerne: "Jeg bruger det gamle Svend Gehrs-system, som han vist har stjålet fra nogle englændere"

Sporten ville ikke være den samme, hvis ikke kommentatorerne talte spillet op, tog os gennem kedsomheden og var sublimt selskab gennem samtlige 90 minutter. Her gør Andreas Kraul, Niels Christian Frederiksen og Asker Hedegaard Boye os klogere på stemmerne fra fjernsynet, der leder os sikkert gennem sejre og nederlag.

Af Jeppe Højberg Sørensen
Foto: Ritzau Scanpix
Sport Euroman

Hvad enten det er Svend Gehrs under VM i Mexico i 1986, Flemming Toft under EM-finalen i 1992 eller ekstatiske, sydamerikanske glædesudbrud, så husker vi dem. Kommentatorernes stemmer, deres mindeværdige udtalelser midt i kampene, råbene, følelserne og jubelen, som strømmer ud gennem tv-skærmene.

Om få uger løber endnu en slutrunde af stablen, EM 2021. DR Sportens Andreas Kraul tilhører den flok af udvalgte tv-kommentatorer, der skal dække slutrunden. I mere end et årti har han taget plads på alverdens stadions, når sommermånederne har budt på EM eller VM. Andreas Kraul sammenligner kort og godt sin rolle som kommentator med fortælleren i en roman:

”Min vigtigste opgave er at forædle fodboldkampens fortælling. Jeg ser fodbold som historier, de store følelser. Nogle gange er det jo nærmest et helt livs op- og nedture komprimeret ned til 90 minutter. Dem skal kommentatoren bringe seerne godt igennem.”

For mange danskere kan deres største fodboldoplevelser næppe adskilles fra lydspor anlagt af kommentatorer som førnævnte Gehrs og Toft – eller Carsten Werge. Og der er en rigtig god grund til, at fodbolden må akkompagneres af en kommentators klang, fortæller Asker Hedegaard Boye, journalist på Weekendavisen og forfatter til bogen ’Spillets forvandling – europæisk fodbold i 30 år’:

”Fodbold er jo ikke en sport, der ved første øjekast leverer et kæmpe drama. Sammenlignet med håndbold, basketball og de hurtigere sportsgrene som badminton og bordtennis, hvor der er en naturlig spændingskurve, er en fodboldkamp i gåseøjne kedelig. Der findes vel ikke nogen sport med færre mål eller point. Fodbolden skriger derfor på at blive fortalt. Det har den tilfælles med eksempelvis cykelsporten. Teksten skal udlægges.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold, EM og Landsholdet