Apple koncerter
Foto: Getty Images

Apple koncerter fotoforbud

Ny Apple-patent gør det umuligt at optage video fra live-koncerter på din iPhone

Infrarøde enheder blokerer for brugen af din iPhones kamera.

Du er garanteret kommet hjem fra Roskilde Festivalen med massere af koncertvideoer på din iPhone, som du efterfølgende har delt på sociale medier.

Problemet er blot, at du ikke nødvendigvis har rettighederne til at dele materialet - også selvom du har købt billet til koncerterne - og at dine medfestivalgængere sikkert også synes, at det er ualmindeligt irriterende, at du hele tiden hiver din telefon for at filme frem i stedet for at være til stede i nuet. 

Det vil Apple måske ændre på. Tilbage i 2011 ansøgte virksomheden om at få patent på et system, der gør det muligt for arrangører af diverse events at blokere for dit kamera på telefonen. Og nu er patentet blevet godkendt i USA hos US Patent and Trademark Office.

Meningen er, at fremtidige kameraer vil kunne være designet til at detektere særlige infrarøde signaler. Det betyder, at fx et spillested kan deaktivere dit mobile kamera ved hjælp af et infrarødt system, så det ikke er muligt at optage stillbilleder og video, mens en koncert er i gang.

En illustration fra patentansøgningen viser, hvordan Apple forestiller sig, at systemet kan komme til at virke.

Når det infrarøde system er aktiveret, vil din iPhone vise en 'recording disabled'-besked, hvilket gør kameraet inaktivt. Derved vil det ikke være muligt at optage eller tage billeder fra koncerter, biograffilm, museer eller andre steder, hvor arrangørerne af den ene eller anden grund ikke ønsker, at publikum efterfølgende skal dele deres oplevelser offentligt. 

Det nye system har allerede, siden Apple ansøgte om det i 2011, mødt modstand, fordi det frygtes, at systemet også kan bruges til at begrænse folk i fx at dokumentere, hvad der sker under demonstrationer i lande, der ikke er fortalere for ytringsfrihed.   

Hvordan Apple i praksis har tænkt sig at anvende sin nye patentret, ved vi endnu ikke. Og om de overhovedet agter at bruge det aktivt til fx koncerter, kan vi endnu kun spekulere i. Men med patentrettighederne er Apple hvert fald tættere på at kunne gøre det sværere at dokumentere sine oplevelser.

Flere og flere kunstnere er allerede begyndt at forbyde brugen af telefoner ved live-koncerter som fx Alica Keys, der kræver, at hendes fans placerer deres telefoner i små poser, der ikke kan åbnes under koncerten.

Eller som da Adele for nylig bad en fan om at stoppe med at filme hende under en koncert i Italien - fanget på video af en anden fan med et kamera, selvfølgelig. Se klippet her.  

Politiken skriver til gengæld mandag, at koncertgæster, der optager koncerter gennem deres telefon, ikke nødvendigvis er mindre til stede i nuet end dem, der nyder musikken med telefonen liggende i lommen, viser et nyt videnskabeligt studie. 

LÆS OGSÅ: Facebook vil udfordre Snapchat med ny video-feature

LÆS OGSÅ: Endelig: Nu er det slut med at misforstå din udenlandsflirt

LÆS OGSÅ: Nu kan du tage dine venner med på Tinder-date

Se, hvad vi ellers skriver om: Apple og Musik