”Du og jeg blev forelsket i København,” sang Siw Malmkvist og Henning Moritzen i filmen af samme navn, dengang verden og film lige havde fået farve. Og det er som om, tonerne stadig runger i byens gader, her mange år senere.

For København er en by på næsten 1.200 år med en rig historie, gamle og nye huse i en stor pærevælling og mindetavler på snart hver facade. Og nu er en kæmpe portion af historien lagt på nettet.

På kbhbilleder.dk har Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv lagt 41.782 billeder fra byens fortid op frit tilgængeligt, hvis du vil se, hvordan din gade så ud i 1800-tallet, hvordan Rådhuspladsen så ud under besættelsen eller hvordan Strøget så ud, da der endnu kørte biler.

Faktisk blev det første, danske foto taget i netop København, og ikke af hverken HC Andersen eller kongen, men af en mennesketom plads. Ulfeldts Plads, der i dag hedder Gråbrødre Torv, blev fotograferet i juni 1840, og i dag er der 4,5 millioner fotos på Instagram med hastagget #copenhagen.

Dyk ned i de mange billeder her, og se hvordan København så ud, dengang før verden gik af lave. 

Amalienborg Slotsplads juni 1904. Foto: Fritz Theodor Benzen

Rådhuspladsen ca. 1905. Foto: Frederik Riise

Rådhuspladsen 1916. Foto: Peter Elfeldt

HC Andersens Boulevard, da den endnu hed Vestre Boulevard. Foto: Fritz Theodor Benzen

Gammel Strand 1890-1910. Foto: Frederik Riise

 

LÆS OGSÅ: Det mørke kapitel i Shu-bi-duas historie: På toppen af succesen brækkede bandet over i druk, svigt og sceneskræk

LÆS OGSÅ: Diskoen er tilbage: ”Nu har hipsterbands med langt skæg ude midt i skoven været stort. Og hvad er den største fuckfinger til det? En stramtsiddende lyserød dragt og danserytmer.”

LÆS OGSÅ: Se portrætserien: Tidligere LA-bandemedlemmer får fjernet deres hidsige tatoveringer i Photoshop