Euroman

Buffon-facts: 7 ting du (måske) ikke vidste om rekordmanden

Gianluigi Buffon har for længst sikret sig rekorden for flest italienske landskampe (154 indtil nu) og flest kåringer som bedste Serie A-målmand (otte gange).

Men når man i en alder af 38 stadig er sit lands bedste aktive målmand og spiller på landets bedste klubhold, er der stadig mange rekorder, der er inden for rækkevidde.

Søndag overskrev Buffon sin landsmand Sebastiano Rossis rekord i at holde nullet.

Det skete, da Juventus mødte Torino i en kamp, hvor der gik 48 minutter, inden Torinos Andrea Belotti fik den forbi den som altid kortærmede Juventus-målmand.

Dermed kom Gianluigi Buffon op på 974 upasserede minutter i Juve-målet.

 
Nu må vi se, hvor længe målmanden, der spiller sit 21. år som professionel, holder ud. Hvis han holder formen, kan han i 2018 blive den første italiener, der spiller i fem VM-slutrunder. Han har allerede været i truppen fem gange, men kom ikke på banen i 1998.

Desuden mangler han lidt over 50 kampe for at overgå Alessandro del Pieros klubrekord på 513 spillede Juventus-kampe som senior.

Mens vi venter følger her en liste over syv ting på og uden for banen, som du muligvis ikke vidste om historieskriveren:

 
Ikke fra fremmede
Rekordmanden kommer fra en konkurrencevant familie. Hans far blev engang nummer to til europæiske juniormesterskaber i atletik, og moren, Maria Stella, havde en overgang italiensrekorden i diskos. "Hjalp det mig, da jeg voksede op? Ja, det tror jeg, man tager nok sport lidt mere alvorligt," har Buffon udtalt.

Forbilledet fra De Utæmmelige Løver
Den unge Gigi Buffon spillede ofte i marken som dreng. Men hans fascination af Camerouns VM 1990-målmand, Thomas N'kono, fik ham til at drømme om målvogtning, og som 13-årig fik han chancen på Parmas akademi. 

Debut med clean sheet
I sin første Serie A-kamp for Parma stod han over for AC Milan og stjerner som George Weah, Roberto Baggio og Déjan Savicevic. Buffon, der var 17 år den novemberdag i 1995, husker dagen tydeligt. "På vej til stadion lagde jeg mærke til, at alle de andre på spillerbussen så overraskede og lidt bekymrede ud over at se mig og forestille sig, at jeg måske skulle begynde inde. Derfor vendte jeg mig om og sagde til min holdkammerat Alessandro Melli, at jeg håbede at redde et straffespark den dag." 

Debutanten fik ikke muligheden for at snuppe et straffe. Men holdt nullet i 0-0-kampen.

Middag med Arsène Wenger
I 1998 spiste det 20-årige talent en middag med Arsenal-træner Arsène Wenger, der var ude efter ham. Også Manchester Uniteds Alex Ferguson var interesseret i ham igennem længere tid. "Men de mest interesserede var nok Manchester City," siger Buffon, der aldrig kom til Premier League, men blev verdens dyreste målmand nogensinde, da han i 2001 skiftede til Juventus for små 400 millioner. 

 
"Jeg vidste det ikke"
- sagde Gianluigi Buffon, efter at han i sine Parma-dage blev angrebet af hebraiske organisationer i Italien for sit valg af trøjenummeret 88, som nogle nynazister bruger som kode for Heil Hitler på grund af h'ets placering som ottende bogstav i alfabetet. Tidligere var Buffon også kommet galt af sted med at vise sig i en T-shirt med inskriptionen "Boia Chi Molla" (den, der svigter kampen, er en modbydelig morder). Men også om dette har han senere sagt, at han var uvidende om, at det var en parole brugt af blandt andre Mussolini. 

 
Brydekamp med Balotelli?
Oven på Italiens nederlag på 4-0 til Spanien i EM-finalen i 2012 skulle der ifølge rygter være udbrudt håndgemæng og rullen rundt på gulvet i omklædningsrummet, da Mario Balotelli havde anklaget Juventus' landsholdsspillere for at have trukket resten af holdet ned med sig. Buffon har benægtet, at det skulle være gået sådan for sig. Men det er vist ret sikkert, at han brugte 10 minutter på at sætte den tvære unge mand på plads, fordi han ikke bar nederlaget med værdighed.

Senere hen har den italienske målmand bakket angriberen op, også når han ikke er blevet udtaget til landholdskampe. "Vi andre i truppen har intet problem med ham," sagde han i 2014.    

Sceneskræk
I 2004 led verdens tilsyneladende bedste målmand af en depression, der kunne få benene til at ryste under ham "ud af det blå".

"Jeg var ikke tilfreds med mit liv, med fodbolden, med mit arbejde," har Buffon sagt. 

Han mistede lysten til at spille og var decideret bange for at tage til Europa-mesterskaberne i Portugal. Da Italien og Danmark spillede 0-0, røg italienerne ud af turneringen.

"Jeg var den eneste, der smilede," har Buffon sagt. Han fortæller, at psykologhjælp og en kærlig familie hjalp ham ud af nedturen.

LÆS OGSÅ: Totti visner på bænken: Sådan takkede fem andre legender af

LÆS OGSÅ: Zanka styrer musikken i FCK's omklædningsrum

LÆS OGSÅ: Få sportsikonernes gode stil