De fleste dage lever Esben et ganske almindeligt studieliv med retorikundervisning på universitetet, fodbold i fritiden og kollegiefester i weekenderne. Kun det karseklippede hår afslører lidt om hans alter ego Elbanovic, der siden 2006 har konkurreret som freestylerapper.

Hans største sejre tæller vinder af MC’s Fight Night i 2015 og danmarksmester i freestylerap i 2016 og 2017.

Hvordan startede du med at freestylerappe?

”Som barn gik jeg til skak, og en af mine skakvenner viste mig MC’s Fight Night. Jeg var totalt blæst bagover. Det imponerede mig, at den ene svarede på, hvad den anden sagde, og at man kunne høre, at de fandt på det i nuet. Derfra begyndte vi i skak-gruppen at freestyle lidt. Hvis vi gik til bageren, rappede vi: “Yo, din mor er tyk som en bager”. Det var på det niveau. Virkelig skidt. Men da de andre stoppede, blev jeg ved.”

Hvordan kom du ind i rapmiljøet?

“Jeg var med i en Arto-gruppe, der hed Danskrap DK, som var et miljø for det, man kaldte ’key style’, hvor man skrev tilsvininger til hinanden som rap. Der er skræmmende mange, som har været medlem af den gruppe, der senere har stillet op til MC’s Fight Night. Arto har åbenbart været en rigtig udklækker af talent.”

Hvor badass er det danske freestylemiljø?

“Det er markant mere badass på overfladen. Der er jo nogen, der freestyler om, hvor meget de har tænkt sig at smadre dig med et jernrør, og hvor mange gange, de har kneppet din søster. Det er lidt stereotypen i miljøet. Men der er faktisk et bredt spektrum af mennesker og jeg føler på ingen måde, at jeg omgås voldspsykopater og kriminelle. Tværtimod. Det er en masse unge mennesker, som er virkelig dygtige til ord og sprog.”

Hvad fascinerer dig ved freestylerap?

“Da jeg var lille, talte jeg mig altid ud af slåskampe i stedet for at slå – jeg ville sikkert også have været elendig til det. Det er lidt det samme med battlerap. Der er et element af kamp, hvor man kan gøre brug af absurd mange sproglige ressourcer. Det handler om at kunne udvælge, hvad der fungerer bedst i en given situation, og så oveni nå at komme i tanke om det hurtigt nok.”

Hvordan freestylerapper man rent teknisk?

“Hvis du siger et tilfældigt ord til mig, er det første, jeg gør, at associere det med andre ord. Hvis det nu er ’kaffekop’, er det vigtigt ikke at lade sig begrænse af, hvad der rimer på ’kaffekop’. I stedet prøver jeg at associere det med andre ord. Det kan være barista, espresso, væske, te, vand, kaffebønner eller står på Baresso som Nik & Jay. Nu har jeg 7-8 ting, som jeg kan rappe om, der tydeligt er improviserede, fordi de er relateret til kaffe.

Derefter skal man have en idé, som hvis jeg fx vil sige, at min rap er ligesom kaffe, fordi den er brandvarm, så slutter min idé med: “…ligesom kaffe – brandvarm”. Så jeg skal rime på ’brandvarm’. Det kalder man set up. Så kunne jeg fx sige:

“Jeg er ikke loven, men jeg har stadigvæk en lang arm, og min rap er ligesom kaffe, fordi den er brandvarm”. Når du finder din idé, skal du først se på, hvad den slutter med og sætte det op med et rim. Her er det ’lang arm’ og ’brandvarm’. Imens du gør det, skal du i gang med at sætte din næste idé op med et nyt rim.”

Det lyder umiddelbart ret svært?

“Det er jo lidt paradoksalt, at man skal tænke frem, når man har så lidt tid til at tænke, men ideelt set så kører du bare en hel runde, hvor der er set up – idé – set up – idé. Bang, bang, bang. Det er selvfølgelig svært i praksis, men øvelse gør mester. Nu har jeg freestylerappet i over 10 år, så jeg har et bibliotek af alle mulige rim, så når en bestemt vokallyd kommer op, matcher min hjerne den med tre andre ord, som jeg kan vælge imellem.”

Her kan du se hans seneste single.


Hvad er taktikken?

“Battlerap har mange lighedspunkter med skak. Man skal hele tiden forholde sig til modstanderens træk og spille til egen fordel. Samtidigt skal man forberede sit næste træk og være klar til hurtigt at ændre taktik, hvis modstanderen overrasker.”

Bliver du aldrig ked af det eller sur, når du bliver svinet til på scenen?

“Overhovedet ikke. Jeg ser det mere som et håndværk. Jeg føler mig ret godt i balance med, hvem jeg er og hvad jeg står for, så hvis nogen siger, at jeg er en klaphat, så må vedkommende overbevise mig om, hvorfor jeg er det. Det er ikke lykkes nogen endnu. Hvis de siger, at de vil smadre min mig, så forestiller jeg mig jo ikke, at det sker. Det er jo bare ord.”

Tænker du over din egen tone, når du rapper?

“Da jeg var yngre, tænkte jeg ikke så meget over, hvad jeg sagde, men i takt med at jeg er blevet ældre, vil jeg gerne kunne stå inde for de ting, jeg siger. Jeg har jo ikke kneppet nogens mor, selvom jeg har sagt det.

Jeg er overhovedet ikke altid politisk korrekt, men jeg føler ikke, at jeg absolut skal være grænseoverskridende i mit sprogbrug, bare fordi jeg er rapper. Efter jeg er startet på universitetet og har fået homoseksuelle venner, giver det ikke mening for mig at bruge ordet gay i en negativ sammenhæng, når jeg slet ikke mener det.”

Tænker du over, hvordan du ser ud, når du går op på scenen?

“Jeg ligner egentlig bare mig selv. Jeg føler ikke, at jeg har skrevet mig op til en pakkeløsning om, at jeg skal være gennemført hiphopper, gå i stort tøj og være vild med grafitti. Men inden jeg går op på scenen til en battle-konkurrence, tænker jeg da over ikke at tage noget på, der kan peges ud. Jeg pudser lige skoene inden, så de ikke er for mudrede. Ellers gør man det næsten for let for modstanderen.”

Hvordan balancerer du dit gangstaliv og studieliv?

“Det er en sær balance. Den ene aften optræder jeg foran 4.000 mennesker i en udsolgt KB-hal og dagen efter er jeg tilbage på skolebænken. Man har lige følt sig som en stjerne for en aften ¬– uden at snakke om et Natasja Crone-show – og så tager man bare direkte tilbage til det virkelige liv.

Selvom det nogle gange har været hårdt at leve to liv, så har jeg fundet ud af, at jeg kan bruge en masse fra begge verdener. Jeg studerer retorik og kan bruge en masse værktøjer fra battlerap, som fx at improvisere hurtigt, og omvendt er der en masse retoriske værktøjer og teori, som faktisk gør det muligt at se nogle andre aspekter af battlerap.”

Er der damer i at være freestylerapper?

“Det er du ikke den første, der har spurgt om. Mit indtryk er, at det ikke skader.“

Hvad skal der ske med Elbanovic nu?

“Elbanovic har opfyldt den drøm, som han blev til i for 11 år siden. Han har vundet MC’s Fight Night og endda danmarksmesterskabet to gange. Jeg har fået lov til at optræde meget mere, for mange flere mennesker og fået mere syrede oplevelser, end jeg nogensinde havde drømt om. Jeg har ikke tænkt mig at stoppe, men jeg søger efter nye udfordringer nu. Jeg skal ikke battle så meget mere, men måske i gang med lidt musik igen. Og så overvejer jeg at lave en podcast eller skrive en bog. Idéerne mangler virkelig ikke.”

LÆS OGSÅ: Emil Simonsen fra Suspekt: Da han var 13 år gammel sagde en af hans lærere til ham: ”Du kommer aldrig til at kunne finde ud af andet end at udfylde tipskuponer"

LÆS OGSÅ: Bling-bling: Se listen over de 20 rigeste hiphopartister

LÆS OGSÅ: En personlig tragedie fik Michael Enggaard til at tage sig sammen og skrive sin debut-roman