At åbne Roskilde Festivals Orange Scene er en sjov størrelse. Traditionen påbyder, at der skal være tale om et (relativt) ungt og (relativt) lokalt navn. Men Orange Scene er også bare stor og tung at danse med.

Af samme årsag er tjansen utaknemmelig. Enten har man for få genkendelige sange til for alvor at gøre scenen ære (de seneste to års åbnere, Blæst og Drew Sycamore, havner nok i denne kategori). Ellers har Roskilde været tvunget til at spille fallit og hyre en, gisp, udenlandsk artist (Damon Albarn og Ilvana Simam er de seneste eksempler).

Men i år skal det være fandeme være: Det er lykkedes at finde et musikalsk indslag, der er relativt ny på scenen, har lommerne fulde af streaminghits, musikalsk integritet, masser af live-erfaring, og endnu ikke betragter sig selv som for etableret til at tage åbningstjansen.

Det er nemlig Tingbjerg-rapperen Lamin, der trækker det orange scenetæppe fra på årets festival. Helt uvant bliver det ikke for ham – sidste år var han gæst på ’All In’, da Blæst åbnede Orange Scene. Nu får han en times tid i rampelyset helt for sig selv, og om bookingen siger programchef Anders Wahrén:

”Lamin er dansk hiphops nye superstjerne, og han fylder ekstremt meget hos en ny generation af musikinteresserede. Han er samtidig en hårdtarbejdende kunstner, der selv har banet vejen og etableret sig som en af tidens store og vigtige stemmer. Lamin er en stor inspiration for mange, og han har om nogen fortjent den anerkendelse, der følger med at åbne Orange Scene.”

Du kan læse vores portræt af Lamin fra 2021 her.

Udover Lamin har Roskilde Festival også offentliggjort de 42 navne, der skal spille under festivalens opvarmningsdage – hvor Lamin i øvrigt spillede for blot to år siden. Som noget nyt er det et team af frivillige musikscouts, der har været med til at sammensætte talentprogrammet, og efter grundige kig i spåkuglen er festivalen landet på disse navne:

802 (DK)
AGGi (DK)
Allen Anjeh (DK)
Angående Mig (DK)
Astrid Engberg (DK)
The Bird (DK)
Bitoi (SE/DK)
Boko Yout (SE)
Deb Foam (DK)
Elsked (DK)
Fine (DK)
Fochs Koshka (NO)
Haloplus+ (DK)
Helena Gao (DK)
Ilma (DK)
Jelassi (SE)
Jeremy Troy (DK)
Katla (DK/FO)
Kingtommi (DK)
Kundo (DK)
Lover’s Skit (SE)
Mija Milovic (DK)
Mowgli (DK)
Nøx (DK)
Omsorg (DK)
Paydar (DK)
Ramón (NO)
Rebebe (DK)
Rot Away (DK)
Sandra Hussein (DK)
Shamelezz Dragshow (DK)
Sliteneliten (NO)
Snuggle (DK)
Stella Explorer (SE)
Syl (DK)
Tamara (DK)
Tigeroak (DK)
Uro (DK)
Users (DK)
Vulvatorious (DK)
Yör (DK)
Zoumer (DK)