Man må efterhånden lægge ansigtet i respektafgivende folder med løftede øjenbryn og nedadvendte mundvige over det program, Syd for Solen er ved at strikke sammen.

Festivalen, der havde sin jomfrufærd i 2021 i Søndermarken, og som i år for første gang rykker teltpælene til Valbyparken, har allerede offentliggjort navne som Fred again.., Queens of the Stone Age og Big Thief. Og her til morgen har en navnkundig kvartet lagt sig tungt på tredagesfestivalens fredagsprogram, og lad os da bare få forløst spændingen, for de fire navne er: André 3000, Jorja Smith, Yussef Dayes og Guldimund.

Om førstnævnte – den muligvis allerbredest respekterede rapper i amerikansk hiphop, kendt som den ene halvdel af Atlanta-duoen Outkast – bør det selvfølgelig deklareres, at det altså ikke er ’ATLiens’ og ’Player’s Ball’, man skal troppe op for at høre. André 3000 kommer nemlig med setuppet fra sit store comeback til musikverdenen sidste år: en helt masse meget store fløjter, som han introducerede på instrumentalalbummet ’New Blue Sun’.

”Med ’New Blue Sun’ satte han med ét musikverdenen på den anden ende – et dybt personligt værk med enormt mange lag og musikalske teksturer, der vidner om en helt unik musikalsk virtuositet og et gigantisk multitalent. Jeg ved, at det bliver en helt særlig oplevelse at se ham udfolde albummet live, og jeg er utrolig stolt af, at det bliver i Valbyparken,” siger festivalens programansvarlige Xenia Grigat i en pressemeddelelse.

Også Jorja Smith – for de tvivlende: britisk sangerinde med gudinderøst – vækker ikke overraskende utvetydig begejstring hos de bookende:

”Hendes musik trækker tråde til både jazz, soul, r’n’n og hiphop, og særligt på det nye album blander hun genrer som afrobeats, amapiano og rock. Stilen er på én gang søgende og konfronterende, altid med hendes fantastisk udtryksfulde stemme i centrum, som ubesværet veksler mellem at være helt intim og helt vanvittig ekspressiv. Og så er hun intet mindre end suveræn på en scene,” lyder den eksalterede vurdering.

Syd for Solen inddeler deres program, der finder sted 8., 9. og 10. august, i tre dage med divergerende musikalske temaer: torsdag bliver elektronisk funderet, fredag bliver en såkaldt pop-fusions-fest, og om lørdagen er programmet afsat til rock og indie. En billet til alle tre dage koster 2.100 kroner.