Hammerslag: Fire legendariske auktioner

Auktioner er danskernes nye dille. Hammeren falder som aldrig før, og medierne kappes om branchen, hvor fup og kup altid har været en del af fascinationen. I det nye nummer af Euroman går vi på opdagelse i en diskret verden af kunstelskere og kræmmersjæle. Her kan du læse om fire historiske hammerslag.

1. Attraktive kvinder under hammeren

De første auktioner, historien har overleveret, er fra Babylon, hvor man ca. år 500 f.Kr. holdt årlige auktioner over gifteklare kvinder. Auktionarius startede efter sigende med at udbyde den efter hans skøn mest attraktive kvinde og fortsatte så fremdeles, indtil den forventelig billigste kvinde afsluttede auktionen.

2. 6.250 drakmer for hele Romerriget

En af de mest bemærkelsesværdige auktioner dateres til år 193 e.Kr. Her var det samlede Romerrige under hammeren. Den Prætorianske Garde havde myrdet den daværende kejser Pertinax og tilbød efterfølgende riget til den højestbydende. Didius Julianus overbød alle med en pris på 6.250 drakmer for hver prætoriansk garder. Det førte til en borgerkrig, og Didius Julianus blev halshugget to måneder senere, da Septimus Severus erobrede Rom.

3. Dyr i formaldehyd forklædt som milliardkunst

Den 15. september 2008 – på dagen, hvor Lehman Brothers krakkede og udløste finanskrisen – afholdt Sotheby’s en historisk auktion udelukkende med værker af den britiske kunstner Damien Hirst under titlen ’Beautiful Inside My Head Forever’. De i alt 244 værker var helt uden fortilfælde skabt direkte til auktionen og aldrig udstillet før. Hirst gik således helt uden om gallerier til stor furore i kunstverdenen. Værkerne solgtes over to dage i London for en samlet sum af 111 mio. pund. Værket ’The Golden Calf’, en okse med hove og horn i 18 karat guld nedsænket i en kæmpe glastank med formaldehyd placeret på en marmorsokkel, indbragte alene 10,3 mio. pund.

4. Rock'n'roll-kunst

Lars Ulrich er også en ivrig kunstsamler og har ved flere lejligheder føjet til og solgt fra på auktion. I november 2008 satte han personlig rekord, da han via Christie’s i New York solgte et billede af den afroamerikanske 80’er-kunstner Basquiat. Værket med titlen ’Untitled (Boxer)’ (1.) fra 1982 indbragte Metallica-trommeslageren godt 14 mio. dollars (ca. 83 mio. kr.), 2 mio. dollars mere, end vurderingen havde lydt på.

Læs en længere artikel om auktioner og myterne om dem i det nye nummer af Euroman.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

Se, hvad vi ellers skriver om: Design og Kunst