De fleste serier vil gerne ramme bredt. Netflix er notorisk berømt for at lave fortællinger, som specifikke målgrupper vil kunne lide. Når først folk er fanget i sofaen, så ser de nemlig også næste sæson og næste sæson … og næste sæson, lyder devisen. Og dermed abonnerer de også år efter år.

Det betyder samtidig, at tonen i de fleste populære serier på tværs af streamingplatformene er enormt stringent. Når først fortællingen har ”sat sig”, ved man, hvad man får. Uanset om det er ’Orange is The New Black’ eller ’Game of Thrones’, så stikker universet ikke pludselig ud ad en tangent, men tilfredsstiller derimod fanskaren.

Omvendt har andre serier sommetider haft succes med at søge nye veje. Hvem havde for eksempel troet, at Don Draper skulle finde ind til sig selv midt i den glitrende reklamebranche i de sidste sæsoner af ’Mad Men’?

Eller hvor mange havde egentlig set plottwistet i ’Mr. Robot’ komme? Og hvordan kan Charlie Brooker dog blive ved med at få nye idéer til ’Black Mirror’?

Men der er også serier, som man aldrig helt ved, hvor man har. Og det er sådan set fra første sekund. Sådanne tre kan du se denne sommer, og her er tonen altid parat til at spille ude af takt, hvis der skal flyttes ved seerens verdensbillede.

Gösta

Lukas Moodysson er svensk films mest udfordrende instruktør. Vi kender efterhånden alle sammen Ruben Östlund, der vandt guldpalmen i Cannes med ’The Square’ i 2017, men Moodysson var der faktisk først med hårde og følsomme fortællinger i blandt andet ’Fucking Åmål’, ’Tilsammans’ og ’Lilja 4-ever’. Med ’Gösta’ serverer han en mærkværdig fortælling, der i øvrigt er HBO Nordics første originale, nordiske serie.

En børnepsykolog er rejst ud på landet for at få et job, og han er så god, at han aldrig rigtig helt kan fokusere på at hjælpe. Tonen er både sjov og besynderlig, og man aner aldrig, om man skal grine af eller med Gösta. Det er ret elegant – og virkelig underligt – forløst.

Kan streames på HBO Nordic

Atlanta, 2. sæson

Endelig, endelig, endelig får anden sæson af én af vor tids bedste serier premiere på en større dansk streamingtjeneste. Donald Glover – som de fleste musikkendere nok først og fremmest vil kalde Childish Gambino – har med fortællingen om Earl, der hutler sig igennem tilværelsen, skabt en serie, der er så kontroversiel, sjov, voldsom og underholdende, at man aldrig ved, hvor man har den.

De bedste afsnit i anden sæson handler slet ikke om hovedfortællingen, men triller ud i hjørnerne af det amerikanske samfund og stikker fingrene langt ned i tidsånden. Dette var muligvis den bedste enkeltstående seriesæson, der løb over de amerikanske tv-skærme i 2018.

Kan streames på Viaplay

When They See Us

Sommerens mest ubehagelige og skrækindjagende serie er samtidig så nænsom i sine billeder og sit fortælletempo, at man får en helt særegen oplevelse. Ana DuVernay har tidligere beskæftiget sig med afroamerikanske traumer i spillefilmen ’Selma’ og den gribende dokumentar ’13th’, men med ’When They See Us’ løfter hun barren for, hvor intenst man kan fortælle. Historien om fem uskyldigt dømte drenge i New York er baseret på virkelige hændelser, og ved hele tiden at sende sine billeder i forskellige retninger skaber DuVernay både modløshed og håb.

Kan streames på Netflix