Dansk og international fodbold

Dansk og international fodbold

5 ting vi lærte om fodbold i weekenden

Hvilket AGF ser vi efter pausen? Er pindsvinefodbold i orden? Kan fantastiske FCN erstatte Marcondes og Mtliga, og er Martin Jørgensen den rareste mand i fodbold?

Lidt håb for AGF?

Dejlig weekend for AGF. Efter de seneste miserable kampe, var der vist meget få, der troede, at de kunne få point mod suveræne Brøndby. Men ikke bare fik de point - med lidt held kunne de faktisk også have vundet kampen, og er det sådan her, AGF spiller efter pausen, bør de ikke komme i nedrykningsfare overhovedet.

Det bliver spændende at se hvilket hold, David Nielsen og hans nye assistenttræner stiller med i februar og hvilken stil, de stiller op med. Det har været lidt rodet i tiden med David Nielsen i AGF, men nu får han to måneder til virkelig at bygge sit hold op, og foråret vil være en rigtig svendeprøve for David Nielsen som træner i en større klub.

Barcelona i Premier League

Manchester City vandt 2-1 over Manchester United og er dermed 11, 14, 16,17 og 18 point foran de nærmeste modstandere i Premier League. City spillede ikke årets bedste kamp, men United kunne slet ikke følge med de blå nabospillere. City-spillerne er bare bedre og tænker bare hurtigere end de andre spillere i ligaen, og det er altså svært at komme uden om, at Pep Guardiola er et trænerfænomen.

Da Guardiola blev træner for Barcelona, fik han holdet spillet sammen efter en kritisk sæson året før, og han vandt 16 af de næste 18 titler, han overhovedet kunne vinde. Læs lige det igen. Det er helt vildt. I Bayern løftede han et hold til et endnu højere niveau end nærmest nogensinde før i Tyskland. Da han stoppede i Bayern, tog han et år fri, flyttede til New York for lære engelsk og rejste jorden rundt for at se på fodbold og få ny inspiration.

Sidste sæson havde City for mange udsving. De havde det højeste topniveau i ligaen, men de faldt også sammen, og det gjorde Chelsea ikke. I denne sæson ser det ud til, at de kan slå alle rekorder i Premier League, og så er spørgsmålet bare, om Guardiola vinder Champions League i år eller næste år. The sky is the limit for Pep, der efter kampen i går sagde: ”Da jeg kom til England, fik jeg at vide, at man ikke kan spille som FC Barcelona i Premier League. Men det synes jeg faktisk, at vi gør nu.”

Pindsvinefodbold

En time væk spillede Everton og Liverpool også lokalopgør og efter en statistik, der sagde 79 procents boldbesiddelse, 23-3 i skudforsøg, 643-102 og 12-1 i hjørnespark til Liverpool, endte selve fodboldkampen 1-1.

Bagefter var der stor kritik af Klopps rotationer, et tyndt straffespark og Evertons pindsvinefodbold. Men der er altså ikke noget i vejen med at spille pindsvinefodbold, når det er den eneste måde at få point. Everton har deres ringeste hold i ti år, og Liverpool havde vundet deres sidste tre kampe 15-1. Hvad skulle Everton have gjort? De havde intet andet valg end at stille ti mand i eget felt i 90 minutter og håbe på et mirakel.

Kan FCN fortsætte uden Mtiliga og Marcondes?

FC Nordsjælland vandt 3-2 på hjemmebanen og måtte tage afsked med Emiliano Marcondes og Patrick Mtiliga, der stopper karrieren. Marcondes skal til Brentford i Championship i England, der er ejet af samme mand, som ejer FC Midtjylland. Så skal man være lidt kynisk, kan man sige, at FC Midtjylland har svækket en af deres store konkurrenter til titlen ret voldsomt.

Og det er altså fantastisk, at FC Nordsjælland overhovedet er en konkurrent til Brøndby og FC Midtjylland til mesterskabet i denne sæson. Farum-klubben mistede tre af deres bedste spillere, bl.a. deres topscorer fra sidste sæsonen, lige inden sæsonen, men alligevel har de lavet langt flere mål end nogen anden klub og har i Marcondes og Assante nummer et og tre på topscorerlisten.

Både Brøndby og FC Midtjylland har spillet et flot forår med et væld af point, men FC Nordsjællands præstation er den mest imponerende i ligaen. Kasper Hjulmand kan altså noget helt specielt, og det siges, at når der spilles reservekampe, spiller FCNs spillere på de hold fuldstændig ligesom førsteholdet, og det er naturligvis grunden til, at FCN altid kan erstatte en solgt spiller med en ny. Det lyder enkelt, men er svært at praktisere.

Med al respekt tror jeg dog, at det bliver svært for FC Nordsjælland at erstatte Mtiliga og Marcondes. Mtiliga har i årevis været en af de mest stabile og bedste venstrebacks i Superligaen, og de få gange i denne sæson hvor FCN er faldet en smule fra hinanden, har det ofte været rutinerede Mtiliga, der har hevet dem op igen.

Marcondes er en helt anden historie. Efter tidligere at have været kendt som en lidt ustabil spiller, er hans bundniveau denne sæson blevet langt højere. Han dribler godt, har et fint øje for spillet, er meget målfarlig og sparker næsten lige så godt frispark som Jakob Poulsen. Det bliver ekstremt spændende at se ham i Brentford, der ligger på en kummerlig 13.-plads i Championship med kun 33 mål i 21 kampe. Marcondes har lavet over det halve alene i Superligaen, som nok er svagere end Superligaen – men stadig.

Martin Jørgensen er klasse

Jeg bliver altid så glad, når jeg ser Martin Jørgensen i tv. Han er lun og skarp og taler ikke i overskrifter. Det er nogle gange en befrielse i sportsjournalistik. Da Jørgensen var spiller, var han en fornøjelse for journalister. Altid venlig, reflekteret og sød. 

Da Jørgensen spillede i Fiorentina, brugte jeg ham ofte som kilde, før jeg skulle kommentere weekendens Serie A-kampe. Jeg vidste lige, hvornår han kunne snakke, fordi han altid havde tre kvarters kørsel hjem fra træning hver dag kl. 17.30.

Hvis jeg havde Fiorentina i weekenden, var det selvfølgelig en fornøjelse at have hans citater i æteren, men selv hvis jeg havde Juventus, Milan eller Crotone for den sags skyld, havde Jørgensen altid tid til at diskutere en venstre back hos Chievo eller en frisparksekspert i Cagliari.

Han var meget rolig, når man ringede. Engang ringede jeg og talte med ham i fem minutter, før han sagde, at han nok blev nødt til at gå, fordi han skulle på banen om fem minutter. Jeg sagde, at det var da en lidt sen træning, og så forklarede han mig, at det var en Europa League-kamp mod PSV Eindhoven, og at der var kick-off om ti minutter, og at hans træner, Spalletti, lige nu kiggede olmt på ham. Så fik jeg ellers travlt med at undskylde og skyndte mig at lægge på, lidt rød i hovedet. Godt professionelt arbejde der.

Det var ikke sidste gang, jeg undskyldte til ham. En af mine venner fra mit fodboldhold, Jens Skolelærer, spurgte mig engang, om jeg havde Jørgensens nummer. Jeg mente at kunne huske, at Jens skulle til Firenze med sin skoleklasse og havde talt om mødes med Martin Jørgensen – noget jeg vidste, at Martin Jørgensen ofte gjorde med danskere på besøg i byen – så jeg gav ham Jørgensens nummer.

Det viste sig så, at Jens Skolelærer ville have nummeret på en anden Jørgensen fra vores fodboldklub ude på Kløvermarken. Jens skrev så en sms til Martin Jørgensen, hvor han spurgte, om han var klar til en kamp mod Amager FF, mødetid søndag 13.00 på Kløvermarken. Martin Jørgensen svarede, at nok blev lidt svært at nå, da han skulle spille på San Siro mod Inter to timer senere. Men tak for tilbuddet, og han håbede da, at vi kunne finde 13 mand. Klassefyr hele vejen igennem.

LÆS OGSÅ: VM i Rusland skal give de unge generationer den samme kærlighed til landsholdet, som vi andre er vokset op med

LÆS OGSÅ: Fra gentleman til hooligan: Her er Pep Guardiolas stiludvikling i 16 billeder

LÆS OGSÅ: Tag fodboldrejsen til de lavere engelske rækker 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold