Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

De syv bedste albums fra 2014

De syv bedste albums fra 2014

Musikanmeldernes syv bedste album

De tilbagevendene 'bedste album-lister´ i slutningen af året kan forvirre mere end gavne. Men vi har trevlet listerne igennem og præsenterer her syv albums, der næsten hver gang blander sig blandt de bedste.

De lægges op hvert år, når året går på hæld. De-bedste-listerne. Der skal gøres status. Hvad læste vi så i år, hvad så vi og hvad lyttede vi til?

Især er årets bedste album-lister populære. De giver overblik, måske nye musikalske bekendtskaber og kan få os til at genoverveje, om vi burde give det eller det andet album et ekstra lyt, når nu både Soundvenue og Pitchfork.com har det som et af årets bedste album.

LÆS OGSÅ: De 10 mest sexede musikvideoer

Men de mange lister forplumrer også hinanden. For det album som Poltiken måske har udnævnt til årets bedste, er hos amerikanske Rolling Stone trillet ned på en 22'ende plads, mens deres nummer et end ikke findes på Gaffa's top 50. Og gud ske tak og lov for det. Hvor ville det dog være kedeligt. Meeen alligevel... det er jo rart med lidt overblik, ik'.

Derfor har vi trevlet de danske og udenlandske aviser, magasiner og musik-sites bedste album-lister for 2014 igennem og fundet syv gengangere, der næsten hver gang har formået at snige sig ind i top 10 over de bedste albums i 2014.

Go' lytter!

St. Vincent 'St. Vincent'

Især de engelske musikanmeldere var glade for St. Vincent aka Annie Clark i 2014. NME.com og The Guardian havde begge den amerikanske sangerindes album som 2014's bedste. Et på én gang modigt og selvsikkert album, blev det beskrevet som. Og samme beskrivelse kunne gøre sig gældende for Annie Clark. En powerkvinde, der kan rive guitar-soloer af, som kan få selveste Slash til at betvivle egne guitar-skills.

The War on Drugs 'Lost in the Dream'

2014 blev året, hvor amerikanske The War on Drugs for alvor slog igennem efter at have stået i skyggen af Kurt Vile. Udflydende 80'er guitarer blander sig med Adam Granduciel's Springsteen-inspirerede vokal. At sætte 'Lost in the Dream' på er som at sætte sig i en Mustang og tage på americana-road trip gennem øde amerikanske sletter i søvnigt solskin.

Run The Jewels 'Run the Jewels 2'

"Last album voodoo/ proved that we was fuckin' brutal," rapper Killer Mike på 'Run the Jewels 2' - rap-duoens andet album. Men hvor der – måske – er indlejret en slags mere eller mindre sarkastisk distance, når rappere på den måde puster sig op, så er det ikke tilfældet her. For Killer Mike og EL-P kan ifølge anmelderlisterne bakke udsagnet op med én af 2014's bedste album. "Run the Jewels er i en klasse for sig selv," skrev Pitchfork.com, det velrenommeret amerikanske musik-site, og udråbte 'Run the Jewels 2' til årets album.

Sun Kil Moon 'Benji'

Mark Kozelek aka Sun Kil Moon's 'Benji' er lidt som en Karl Ove Knausgaard-roman på plade. Med melankolien som understrøm anskuer Kozelek livet gennem små tragikomiske hverdagsbetragtninger og barndomsminder. Fra det første blowjob over kusinens død til Breivik og amerikanske skoleskyderier. En åbenhjertig dagbog, der dog aldrig forfalder til det banale og teenage-tåkrummende. Poltiken udnævnte albummet til årets udenlandske album.

FKA Twigs 'LP1'

FKA Twigs har allerede gjort sig bemærket hos de danske og udenlandske anmeldere, men med 2014's 'LP1' cementerede den engelske sangerinde sig for alvor på det musikalske landkort. Albummet er skabt i samarbejde med et hav af producere, hvilket også kan høres. Der trækkes tråde fra kunstnere som The Weeknd, Beoynce, Portishead, James Blake og the xx. 'LP1' topper sjældent listerne, men ligeså sjældent falder albummet helt ud af top 10.

Caribou 'Our Love'

Bag navnet Caribou står Dan Snaith. Siden gennembrudsalbummet 'SWIM' fra 2010 har Snaith's fokus ligget i technoen. Men med 'Our Love' vender han med Caribou igen tilbage som anmelder-darling. 'Our love' er smidige klub-hits blandede med dance-nostalgi tilsat radiovenlige hits som 'Can't Do Without you', der næsten synes at mime Daft Punk's 'One More Time'.

Aphex Twin 'Syro'

Aphex Twin har med sine seks studiealbum allerede cementeret sig som én af de mest opfindsomme og indflydelsesrige elektroniske musikere i dag. Med 'Syro' bekræftes dette udsagn endnu en gang. Gaffa's anmelder kaldte albummet en "magtdemonstration i elektronisk komposition", og albummet er da også at finde i den gode ende af de fleste top 10 lister fra 2014.

LÆS OGSÅ: Ny generation af 'gør-det-selv' stormer frem

LÆS OGSÅ: Fem år med streaming: Er Spotify til gavn eller last for musikken?  

LÆS OGSÅ: Bliv glad af vred musik