Klokken er 04.42 natten mellem den syvende og ottende etape, og jeg vågner ved det indre pres fra, at jeg ikke har fået skrevet et ord til min dagbog. Det er ikke et synderlig stærkt pres, men alligevel holder det mig vågen. Jeg tænker: Hvad hvis jeg havde været cykelrytter i Tour de France? Det voldsomme tryk må kunne vække selv den mest afslappede type. Panikken over, at timerne går. Den søvnløses angst for, at værdifuld hvile bliver spildt, kan være en ond spiral, som nok kun en passende dosis sovemedicin kan kurere.

Jeg ved, at cykelsporten har et langt og indviklet forhold til præparater som stilnocht og valium. Så dybt er båndet, at netop blandingen en stilnocht og en valium har fået sit helt eget navn, combinatie, som skal udtales med tyk, flamsk intonation. Det er i skrivende stund den mest effektive hammer i hovedet på en overtændt rytter, hvis man samtidig skal holde sig indenfor dopingreglerne.

'Denciks dagbog'

Daniel Dencik skriver dagbog for Euroman.dk om Tour de France ved hver etape fra sit hus i Sierra Nevada i Spanien. Han er forfatter og filminstruktør. Har blandt andet lavet filmen 'Moon Rider' (2012) om cykelrytteren Rasmus Quaade og har skrevet bogen ’Sportshjerte’ (2017).

Da sovepiller ikke er præstationsfremmende i sig selv, er mange af de medicinske præparater af gode grunde heller ikke på dopinglisten. Det har gennem årene bevirket, at visse ryttere har udviklet en forkærlighed for eller en afhængighed af - forskellen er svævende - eksempelvis stilnocht. Jeg har mine kilder i dagens felt. En af dem udtaler apropos combinatie:

“Som lægen altid sagde: Uhh, ahh, okay, only tonight. Jonge mann, it’s nut gut for you, eh!”

Mange er historierne om ryttere, der ikke kan sove foruden sovepiller - måske klarest eksemplificeret af den bjørnelignende skikkelse Luca Paolini, der havnede i så tungt et forbrug, at han måtte have sin egen espressomaskine med rundt til løbene for at kunne vågne fra sin tilstand. Syv kopper stærk, sort kaffe skulle der til for at vække bjørnen. Og da det på et tidspunkt heller ikke var nok, måtte Paolini ty til morgenstreger. Et par baner kokain fik ham ud af fjerene til Tour de France 2015, og så klappede dopingfælden - men i en smuk afrunding af den sag, har Luca Paolini nu forladt cykelsporten for at åbne sin helt egen kaffebar langs Comosøens bred.

Eftersom stilnocht ikke er på dopinglisten benyttes det også rekreativt af festaberne i feltet. Hvis man kan holde sig vågen hen over indsovningsfasen, vil stoffet bibringe brugeren en svimlende og helt igennem lovlig rus. Uden at nævne navne vil jeg gerne videregive det malende billede af nogle storartede seancer, der blev afholdt til det mere perifere løb Tour of Oman under påvirkning af den særlige mikstur stilnocht-alkohol.

Lance Armstrong har i sit otium ikke fortiet sine hyggelige stunder med præparatet ambien, som er amerikansk for stilnocht. Den skandaliserede rytters største forbillede er ikke en anden cykelrytter, men derimod forfatteren Hunter S. Thompson, som boede i Aspen, Colorado, samme by som Lance Armstrong. I stedet for at tælle får, prøver jeg i nat at terpe gonzo-journalistens daglige program:

15:00 vågner

15:05 Chivas Regal med morgenaviserne, Dunhills

15:45 kokain

15:50 endnu et glas Chivas, Dunhill

16:05 første kop kaffe, Dunhill

16:15 kokain

16:16 appelsinjuice, Dunhill

16:30 kokain

16:54 kokain

17:05 kokain

17:11 kaffe, Dunhills

17:30 mere is i Chivas’en

17:45 kokain

18:00 græs for lige at tage kanten

19:05 frokost på Woody Creek Tavern - Heineken, to margaritas, coleslaw, en tacosalat, en dobbeltportion løgringe, gulerodskage, is, en vegetarbøf, Dunhills, endnu en Heineken, kokain, og til turen hjem, en snow cone (et glas af knust is overrislet med tre til fire glas Chivas)

21:00 begynder at sniffe kokain seriøst

22:00 tager syre

23:00 Chartreuse, kokain, græs

23:30 kokain

00:00 Hunter S. Thompson er klar til at skrive

00:05-06:00 Chartreuse, kokain, græs, Chivas, kaffe, Heineken, nellikecigaretter, grapefrugt, Dunhills, appelsinjuice, gin

06:00 i badekarret, champagne, chokoladeis, fettuccine Alfredo

08:00 Halcion

08:20 søvn

“Halcion. Yeah, that was before ambien,” siger Lance Armstrong kyndigt, da han hører om Hunter S. Thomsons daglige regime.

Listen har dog ikke den ønskede søvndyssende effekt på mig i nat. Og selvom det er fristende her kort før solopgang at gennemrode mit eget toiletskab for overvintrede præparater, vil jeg i nat smage en anden medicin. Syvende etape var så hypnotisk kedelig, at jeg sætter en vis lid til, at den vil kunne få lullet mig i søvn, idet jeg nu vil lade min skærm overtages af en genudsendelse af gårsdagens 231 kilometer uden lyd. Godnat herfra.

Daniel Dencik, 14. juli 2018

LÆS OGSÅ: Når Sofie smider tøjet

LÆS OGSÅ: "Jeg skal holde Peter Sagans hjul. Mit navn er Sonny Colbrelli. Min hjelm er af guld. Jeg hedder Sonny Colbrelli."

LÆS OGSÅ: 'Denciks dagbog' - kapitel 5: "Jeg savner mig selv som baby. Sådan er det at savne sport."

LÆS OGSÅ: 'Denciks dagbog' - kapitel 4: Skal Landa eller Quintana vinde Valverdes løjtnantshjerte?