Hvis du skal holde Frederik Leths baghjul, skal du træde hårdt i pedalerne. Han kalder sig professionel mountainbikeentusiast, og tjener sine penge på alt, der har med mountainbike at gøre: Han underviser og bygger mountainbikebaner rundt om i hele landet, men først og fremmest kører han stærkt.

”Mit vigtigste mål for denne sommer er at have det sjovt, men jeg kunne da også godt tænke mig at komme op og mænge mig med top 60 i verden i Enduro World Series. Sidste år placerede jeg mig i top 20 til de andre europæiske løb, men i år skal det være top 10,” siger Frederik Leth.

Enduro er en mountainbikedisciplin, hvor der køres en række nedkørsler på tid, og til sidst er det den samlede tid for alle løb, der afgør placeringen i konkurrencen.

Udover Enduro World Series kører han også andre mountainbikeløb. Sidste år kvalificerede han sig til top 30 i verdens største massestartsløb i Frankrig kaldet ’Mountain of Hell’.

”Mountain of Hell er altid vanvittigt. Man står sammen med 799 andre ryttere på toppen af en gletsjer og alle sætter i gang på samme tid til sangen Highway to Hell – det er et kæmpe rush.

Hver gang jeg hører den sang, får jeg kuldegysninger. Løbet har sine helt særlige udfordringer, fordi man skal være god til mange ting. På gletsjeren skal man kunne køre 100 km/t, og det er vanskeligt at køre på sne.

Til et normalt Enduro-løb bliver man sendt afsted enkeltvis, men her kører alle ned på samme tid, skulder mod skulder. Man skal virkelig have rundsave på albuerne for at klare sig igennem,” siger Frederik Leth.

Tidligere på året satte han en gammel campingvogn i stand, som skal agere hans bolig denne sommer. Sammen med en flok venner, der også kører rundt med campingvogne og telte, overnatter han på parkeringspladser i små bjergbyer, eller hvor de nu finder de bedste spor. Livet på vejene skal nemlig leves så simpelt som muligt.

”Vi er en del danskere, der tager derned på kryds og tværs. Vi starter til nogle af de samme løb, så skilles vi og mødes igen. Løbene sætter agendaen for, hvor vi skal være på bestemte weekender. Alle dage indimellem er der frit slag, så følger vi bare det lækre vejr, de sjove oplevelser og de fede mountainbikeruter. Det eneste man skal tænke på er at køre cykel og hygge sig. Det er den ultimative frihed.” 

Følg med i Frederik Leths mountainbikeeventyr hen over sommeren i videoserien ’Leth på hjul’ på Euroman.dk. Første afsnit er 30. juni