Titlen på bloggen i dag skal provokere.

Kobe Bryant er ikke bedre end His Airness nu og har ikke været det. Men han har været tættere på end de fleste. Jeg kommer til at skrive mindre pæne ting om Kobes spil i denne sæson, så jeg vil gerne starte med at skrive, at Kobe Bean Bryant har været en af de bedste spillere i de sidste tyve år. Han er den bedste shooting guard uden efternavnet Jordan nogensinde. Så er det på plads, og vi kan begynde.

Kobe Bryant er i sin 19. NBA-sæson. Med 26 point i søndagens kamp mod Minnesota Timberwolves blev Kobe den tredje mest scorende spiller i NBA. Der er kun Karl Malone og Kareem Abdul-Jabbar over ham nu. Det er tvivlsomt, om han kan overhale de to, men hans plads som nummer 3 er sikret de næste mange år:

Kobe Bryant passerer Michael Jordan

Det er Kobes 19. sæson, og han er efterhånden blevet en institution i NBA, som man ikke kan komme uden om (medmindre det er i forsvaret). Han fylder stadig utroligt meget, især hos den brede befolkning. Det kan også ses i mediernes dækning.

Politiken har skrevet 11 artikler om denne NBA-sæson. 7 af dem har handlet om Kobe Bryant og Los Angeles Lakers. LeBron har fået et par stykker, men ellers er der intet om de spillere og hold, som rent faktisk er de bedste i ligaen. Ingen Kevin Durant, ingen Steph Curry og da slet ingen Anthony Davis.

Det tager tid for den brede befolkning at opdage, at NBA har ændret sig, og hos mange er Kobe Bryant stadig den største. Ligesom Jordan var det i rigtig mange år efter han stoppede.

Den 24. november i år manglede Kobe Bryant 218 point for at stå lige med Jordan. For at teste folks forventninger til Kobe, så lavede jeg en konkurrence på Facebook og Twitter. Hvor mange skud ville Kobe skulle bruge på at nå de 218 point?Grunden til spørgsmålet var, at Kobe er begyndt at have helt forfærdelige skudprocenter. Hvis Kobe havde skudt som i hele sin karriere, så ville det have taget ham 168 skud. Som det ses overfor, så er læserne for det meste godt klar over, at han ikke skyder så godt mere.

Han endte med at bruge 185 skud på 218 point. Ikke særlig langt fra gennemsnittet af alle bud. Godt klaret! Vinder af konkurrencen blev Frank Nørlund Madsen, som også var den allerførste til at afgive et bud.

Det kan virke lidt diffust med hvor mange skud, det lige tager at nå til et bestemt antal point. For at forstå Kobes skudprocenter bedre, så lad os sammenligne ham med NBA’s andre stjerner. Til det skal vi bruge to begreber:

Usage Percentage beskriver, hvor mange af holdets boldbesiddelser, som man afslutter, mens man er på banen. Enten med et skud, et straffe eller en turnover. Med 5 spillere på banen i basketball, så ville spillere på et helt lige hold have en Usage Percentage på 20%.

True Shooting Percentage (TS%) er en måde at indkapsle skudprocenterne fra toere, treere og straffeskud i et tal. Treere bliver vægtet højere end toere (de giver jo flere point), så f.eks. 36% på trepointsskud og 54% på topointsskud giver den samme TS% (på 54%).

Man skal helst ligge i 50’erne i TS%.Det gør Kobe ikke, som det ses ovenfor. Han er klart den, som bruger flest besiddelser, men han er også en af dem som rammer værst. Blandt de 25 spillere i NBA, som bruger mere end 26% af deres holds besiddelser, så er Kobe nummer 23 i TS%. Han skal simpelthen stoppe med at skyde så meget. James Harden, som har gang i en fantastisk sæson i Houston Rockets, har skudt over 100 gange mindre end Kobe. Men han har kun scoret 5 point mindre…

Los Angeles Lakers kan rent faktisk godt score. Kobe behøver ikke trække læsset selv. Carlos Boozer, Nick Young, Jeremy Lin. De kan alle score point. Lakers ligger midt i ligaen i angreb, og den største grund til, at de ikke er bedre, er måden, som træner Byron Scott vil spille på med en masse lange toere og knap så mange treere.


Lakers er bedre (ikke gode, men bedre end før) efter at Nick Young er kommet tilbage.

Problemet for Lakers er i forsvaret. De har det suverænt ringeste forsvar i ligaen. Alle hold bliver til gode angrebshold, når de møder Lakers. Det er her, man for alvor kan se, at Kobe Bryant ikke holder niveau mere. Med Kobe Bryant på banen scorer modstanderne 114,5 point per 100 boldbesiddelser. Det er bedre end det bedste angreb i ligaen, Dallas Mavericks, som scorer 113,4 point/100 boldb. Det er bedre end de bedste angreb nogensinde i NBA’s historie.

Men den brede befolkning lægger ikke mærke til forsvar. De ser for det meste kun angrebet. Derfor ser de ikke, at Kobe ikke har evnerne mere. Spilleren, der engang var på All-NBA Defensive Teams, er nu mere hullet end en schweizerost. Men han er stadig en stjerne. Det samme vil ske for LeBron. Han er allerede begyndt at falde lidt af på den i forsvaret, men fordi han har været god til det før, så ser vi på ham med andre briller og vurderer det ikke helt objektivt.

Objektivitet hænger nu heller ikke helt sammen med at være fan. Alle fans er mere eller mindre forudindtaget, og Kobe Bryant har rigtig mange fans. Hvis journalisterne skriver noget negativt om Kobe, så er der en hel hær af beskyttere, som nok skal komme efter dem. Sådan er det med fans, men Kobes måde at spille på har måske især inspireret en masse. Som Paul Flannery skrev for nyligt:

”Kobe, I think, appeals to a lot of people because he's always insisted on playing the role of the superstar. He's the dude that scores the points, takes all the important shots and sets the agenda. That was Jordan's role and of all the next Jordans Kobe is the only one who wanted anything to do with that legacy.”

Kobe skyder og tager selv ansvaret. LeBron afleverer, hvis det er det rigtige at gøre. Det er at sætte det lidt for meget på spidsen, men man kan godt sige, at Kobes type er uddøende i NBA - og som den bedste spiller af slagsen - vil vi især lægge mærke til det, når han er væk.

Det sker i alle sportsgrene, at de spillere, som er stjerner, får lov til at være stjerner lidt længere end deres evner berettiger. Steven Gerrard i Liverpool kan heller ikke rigtig dække op mere, men de forsøger stadig at spille med ham, som om han kan. Kobe Bryant kan ikke bære et hold mere, og highlights som nedenfor er der langt i mellem.Men Kobe skal hyldes for, hvad han har opnået. Det har været en virkelig flot karriere. Man skal bare også være realistisk omkring, hvor han er nu. Det kan man godt være, mens man nyder at have ham i ligaen lidt endnu. Især fordi han stadig er en af de bedste til citater:Husk at se Jule-NBA den 25. December! Vi ses.