Sponsoreret indhold

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?

Emil Thorup har gjort sundhed til en livsdisciplin. Med faste rutiner, målinger og formålsbestemt træning forsøger han at leve ikke bare længere, men bedre. Her deler han sine erfaringer med søvn, kost, træning og mentalt overskud – og fortæller, hvad han stadig kæmper med at få helt på plads.

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?
Offentliggjort

Sponsoreret af aioss

Emil Thorup er 41 år gammel, men hans biologiske alder siger 35. Det skyldes ikke held, men en konsekvent livsstil præget af faste rutiner, datadrevet selvdisciplin og en voksende interesse for det felt, der er døbt longevity, og som oplever en større og større opmærksomhed inden for sundhedsdebatten i disse år.

De seneste år har Thorup gjort sundhed til både et personligt projekt og en offentlig mission: Han har skrevet bogen ’Lang Levetid’, lanceret flere podcasts og sat sig grundigt ind i alt fra søvnoptimering og blodsukkerstabilisering til fertilitet og træningsformer med maksimal effekt i forsøget på at leve et godt og langt liv.

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?

Her fortæller han, hvad han spiser – og hvornår. Hvordan han sover – eller prøver på det. Og hvad det kræver at passe på både krop og sind i en hverdag, hvor ambitionerne er store, og restitutionen er en disciplin i sig selv.

Hvad er det første, du gør, når du vågner?

”Jeg starter dagen med at drikke et glas elektrolytter (uden sukker) og dernæst aioss – det er en nem måde at få dækket størstedelen af mine mikronæringsstoffer, inklusiv vitaminer, mineraler, fibre, plantestoffer og gode bakterier. Jeg blander det med glycin, NMN og kreatin, og så tænder jeg kaffemaskinen. En fast og enkel del af min morgenrutine.”

Hvad spiser du til morgenmad for at få den bedste start på dagen?

”Jeg spiser mit første af dagens i alt to måltider klokken 13 cirka. Det er typisk fire-fem æg, rejer eller fisk, en halv avocado med æblecidereddike og en halv deciliter olivenolie.”

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?

Hvordan ser dine madvaner ellers ud i hverdagen?

”Ensartet. Det er meget de samme fødevarer, jeg indtager. 90 procent af mit fødevareindtag består af proteiner og fedtstoffer i form af æg, græsfodret kød, fisk og skaldyr, olivenolie, MCT-olie og klaret smør. Skal der være fest, griller jeg en broccolini, og så spiser jeg græsk yoghurt med 10 procent fedt med bær og nødder til dessert.”

Hvordan prioriterer du din søvn? Hvornår går du i seng, og hvornår står du op?

”Søvn er uden tvivl min akilleshæl. Jeg har arbejdet fokuseret på at forbedre min søvn i snart tre år og har nok prøvet alt. Breathwork, vagusnervestimulatorer, meditation, piller, sauna, isbad, rødt lys. Udfordringen er, at søvn er så påvirkelig af stress, og stress er svært at fjerne fra livet, især når man som mig nyder at have en masse bolde i luften samtidig. Men hvis jeg skal fremhæve noget, der har en mærkbar effekt, så er det at stoppe med at spise og dermed fordøje mad tre timer inden sengetid. Det gælder alt med kalorier, også drikkevarer udover te og vand. Overholder jeg det, kan jeg måle en markant bedre søvn. Motion i løbet af dagen hjælper også på søvnpresset, men det ændrer ikke på, at jeg stadig vågner klokken 4 om morgenen og har svært ved at falde i søvn igen. Jeg går i seng senest klokken 23 seks ud af syv dage og stiller ikke vækkeur. Jeg sover, så længe min krop tillader det, og det er desværre sjældent til mere end klokken 7.”

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?

Hvordan træner du, og hvad betyder bevægelse for dig?

”For tiden tester jeg en masse variationer af træning af, og jeg er særligt begejstret for at dyrke reformer tre-fire gange om ugen kombineret med to gange tung styrketræning og lavintensitetstræning på motionscykel eksempelvis. Det giver mig både styrke og kondition, men hjælper også på balance, som jeg er overraskende dårlig til. Hvad nytter det med store biceps som 65-årig, hvis man falder over kantstenen og brækker en hofte. Jeg har altid hadet at bevæge mig, men må erkende, at følelsen af at være øm i kroppen efter en hård træning er utrolig lækker.”

Hvad gør du for at passe på dit mentale helbred?

”Ikke nok. Det er et område, jeg glæder mig til at udforske og teste af på egen krop. Bagsiden af medaljen ved klare sig godt professionelt er, at det slider på det mentale. Jeg har et højt niveau af oplevet stress, og det betyder, at jeg har forsøgt at trække mig fra de ting, der kan højne det yderligere – jeg er fx meget sjældent på sociale medier og har ansat en journalist til bl.a. at styre min profil professionelt, hvor jeg før i tiden kunne sidde i timevis og føle mig utilstrækkelig.”

Hvordan holder Emil Thorup sig skarp?

Hvilke små vaner i hverdagen hjælper dig med at have det godt?

”Stabilt blodsukker. Altid. Det kommer vi til at høre meget, meget mere om inden for de næste par år – vigtigheden af et stabilt blodsukker kan ikke overdrives, og der er overraskende stor konsensus blandt eksperter inden for longevity-området, om at stabilisering af blodsukker har en perlerække af positive sundhedsfordele – herunder at man potentielt kan undgå alt fra kræftformer, hjertekarsygdomme og selvfølgelig diabetes type 2.”

Udover det er jeg i gang med et forsøge med en-to minutters breathwork pauser mellem hver møde, hvor jeg udfører ’det menneskelige suk’ fire, fem, seks gange mellem hver ting jeg skal – det er meget effektivt, kan jeg allerede sige nu.”

Hvad er det dårligste sundhedsråd, du nogensinde har fået?

”Spis fedtfattigt. Jeg har måtte aflære alt, jeg troede, jeg vidste om fedt. I modsætning til fiber er fedt absolut essentielt for kroppen og især hjernen. At vi bliver rådet til at spise frøolier (vindruekerne, raps, solsikke) må også siges at være kandidat til det dårligste sundhedsråd, der er derude – jeg forsøger selv at holde min omega-3-omega-6 ratio én til én. De fleste menneskers ligger i dag på en ration på én til 30.”

Hvad er dit bedste sundhedstip til andre?

”Det er nok det spørgsmål, jeg oftest bliver stillet, og jeg kan kun tale ud fra egne erfaringer om, hvad der har haft størst effekt på mig. Der vil jeg fremhæve:

  1. Få en CGM (kontinuerlig glucose-måler). Jeg fik et chok over at se mine store blodsukkerudsving, og det motiverede mig virkelig til at ændre min livsstil.
  2. Stop med at spise tre timer inden sengetid. Det gav mig markant bedre søvn og gjorde, jeg tog markant bedre kost- og træningsmæssige valg næste dag.
  3. Få en morgenrutine. For mig betyder det, at jeg hver morgen har gjort noget godt for mig selv og starter dagen i overskud – det gør det nemmere at tage gode valg resten af dagen (og især aftenen, som er det sværeste – hvem elsker ikke at hygge sig med fastelavnsboller på sofaen?)”

aioss

aioss er udviklet i Danmark og optimeret til livet i Skandinavien. De har lavet en blanding af vitaminer, mineraler, fibre, urter, plantestoffer og gode bakterier, der arbejder sammen for at løfte din daglige, ernæringsmæssige baseline. Deres mission er at gøre sundhed enkelt, tilgængeligt og en naturlig del af hverdagen.

De tror på, at morgener betyder noget, fordi en god begyndelse skaber fundamentet for en god dag og et liv i balance. aioss er mere end et produkt – det er en platform for bedre vaner, stærkere helbred og et liv i overskud.

aioss