OMKRING 50 JOURNALISTER fra alle verdenshjørner er stimlet sammen i en stor hal i Maranello-fabrikken i Emilia-Romagna-regionen.
Før selve hovedattraktionen, lanceringen af Ferraris nye superbil, F80, har vi fået en guidet tur gennem en anden bygning i fabrikken. Her er ingeniørerne hos det stolte, italienske motorsportsmærke i fuld gang med at udvikle Ferraris kommende elbil.
Det hele er omgærdet af et stort hemmelighedskræmmeri, og Ferraris repræsentanter affejer alle nysgerrige spørgsmål.
Annonse
”Vi ved ingenting,” siger de samstemmende med skælmske smil.
Lyset i hallen er afdæmpet, og efter cirka 30 minutters ventetid lyder der pludselig et stort tordenskrald, som så går direkte over i et stykke dramatisk og storladen musik. På en scene foran os er de fem superbiler, som Ferrari har produceret gennem historien, linet op: Ferrari (288) GTO, F40, F50, Enzo og LaFerrari.
En port åbner sig, og vi bliver ledt ind i selve præsentationshallen med tribuner på både højre og venstre side af os. Et par projektører lyser svagt rødt, og der, i den anden ende af rummet, begynder vi at kunne skimte noget.
Bilen roterer langsomt og bliver mere synlig for hvert sekund. Endelig tændes lyset helt, musikken slukkes, og forsamlingen bryder ud i klapsalver.
Bagagerummet er, for nu at sige det mildt, ikke stort. Hvis du er heldig, kan du få plads til en taske med et par boxershorts og en tandbørste.
Ferrari F80 ER i al sin pragt det ypperste, Ferrari kan præstere. En rullende demonstration af højteknologi og smukt design og et eksempel på det mest ekstreme, en forbrændingsmotor overhovedet kan.
F80 byder på en V6-enhed med komponenter, der er hentet taget fra de af Ferraris biler, som kører Formel 1 og Le Mans. Tophastigheden er ikke mindre end 350 km/t.
Efter et par øjeblikke i stilhed, hvor man bare står og betragter vidunderet, træder tre mænd op på scenen. Marketingchef Enrico Galliera, produktudviklingschef Gianmaria Fulgenzi og Ferraris chef for design, Flavio Manzoni.
”F80 er den bil, der hæver barren. Det er en bil, vi håber, vil skrive historie i de kommende år,” siger Enrico Galliera.
Han fortæller videre, at et af de vigtigste aspekter i udviklingen af F80 har været at fokusere på køreoplevelsen bag rattet.
Alt i F80 er derfor centreret omkring bilens fører, men alligevel er der i kabinen blevet plads til en medpassager. Helt konkret har Ferrari løst dette ved at rykke passagersædet et par centimeter bagud, så der er (lidt) mere plads til førerens skuldre.
Annonse
Ratstammen i F80 har et mekanisk håndtag under. Fold det ned, og sæt rattet, hvor du vil have det.
FORSAMLINGEN STIRRER OP på bilen. Den ligner mest af alt noget fra fremtiden.
Flere af designelementerne er klare nik til den klassiske superbil F40, fx bagvingen, som er en del af hele bilens aktive aerodynamik. Selv den mindste detalje er skabt til at yde maksimal performance på både vej og bane. Sommerfugle-dørene vækker også markant opsigt.
”F80 skal gerne fremstå som en UFO, som et smukt rumskib fra en fremmed galakse,” siger Flavio Manzoni.
Enrico Galliera tager ordet igen og fortæller, at F80er den dyreste landevejsbil, Ferrari nogensinde har skabt med en startpris på lige omkring 3,6 millioner euro. Bilen bliver blot produceret i 799 styk, men faktisk har efterspørgslen været så stor, at man ville kunne have solgt tre gange så mange, siger Galliera.
Han oplyser også, at alle de 799 eksemplarer af F80 allerede er blevet solgt, og at man derfor har skuffet et antal potentielle købere.
Den første bil bliver leveret i efteråret 2025, hvorefter resten af leverancerne fortsætter frem til 2027. Og alle os andre? Vi må sende lange blikke, hvis vi skulle være så heldige at se en F80 på gaden.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.