En af Roms bedste restauranter kommer til København

Hvad sker der egentlig på den danske gastronomiscene? Her har du svaret.

En af Roms bedste restauranter kommer til København
Offentliggjort
En af Roms bedste restauranter kommer til København

Hyldest til molekylær-gastronomiens fader

Danmarks største kultur- pris, Sonning-Prisen, blev 9. april uddelt på Københavns Universitet til den franske kemiker og grundlægger af den molekylære gastronomi Hervé This. 

Sonning-Prisen blev stiftet af forfatter og redaktør C.J. Sonning (1879-1937). Prisen på en million kroner uddeles på Københavns Universitet til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur. 

Tidligere modtagere tæller Jürgen Habermas, Marina Abramović, Alvar Aalto, Niels Bohr og Winston Churchill. 

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Rom på Admiralgade

Den romerske institution Roscioli indtager for tredje gang køkkenet på Admiralgade 26, når de over en hel weekend rykker ind med fuld styrke og laver frokost og middag ad to omgange. 

Det foregår den 17. og 18. maj, og alle borde er formentlig revet væk, når du læser dette, men ring til A26-restauratør Christian Nedergaard og sig, at du gerne vil på venteliste, hvis nogen fortryder. 

Menuen koster 700 kr., og mulighederne for vin er selvfølgelig nærmest uendelige på lige præcis dét sted. 

@admiralgade26 

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Mere italiensk

Hvad er nu det …? Kan det virkelig være …? Det skulle vel aldrig …? Jo, den er god nok: Endnu en italiensk restaurant i København ser dagens lys. 

Navnet er Margo, beliggenheden er Vesterbrogade 38, tæt ved italienske sværvægtere som Mangia og Circolo, men det skal ikke være nogen hindring og hatten af for det. 

Menukortet siger klassisk, klassisk, klassisk, og hvis det ikke keder nogen, så er Margo allerede åbnet og i fuld sving, og det foregår hver dag fra kl. 17 til midnat. 

ciaomargo.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Indtryk på Udtryk

Det skorter ikke på ambitionerne hos Restaurant Udtryk, der er nyeste skud på stammen fra Norrlyst-koncernen. Målet er slet og ret en stjerne i Guide Michelin, og hvis den kommer, må der også gerne komme to, siger chefkok Edward Lee i en pressemeddelelse. 

Edward Lee har tidligere været på Jordnær og Gaijin, og med ham ved roret bliver Udtryk et sted med et omakase-inspireret koncept, hvor der kigges til både Japan og Norden. 

Adressen er Teglgårdsstræde 8 i Indre By. Åbningsdato er 7. maj. Norrlyst-koncernen står bag en række restauranter, herunder Theo, Gemini, Odette, Gabrielle, Kjærbøllings Hus og Lago. 

norrlyst.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Et skarpt vinhjørne

Kjær & Sommerfeldt fylder 150 flotte år. I den anledning trutter man i eget horn og udgiver både bog og champagne. 

Bogen ’Kjær & Sommerfeldt – Passion for mennesker og vin’ fortæller historien, ikke bare om Kjær og Sommerfeldt, men om dansk vinhistorie, mens en særlig champagne til jubilæet er skabt i samarbejde med Champagne Chavost. 

kjaersommerfeldt.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Kære mor

Det var ikke mange steder (hvis overhovedet nogen?), man kunne få økologiske surdejspizzaer i Danmark, dengang Mother åbnede i Kødbyen i København i 2010. 

Siden har restauranten udviklet sig til en veritabel turistmagnet, hvor det langt overvejende er reglen snarere end undtagelsen at høre andre sprog end dansk. 

Popularitet kan ikke holdes nede, og nu har David Biffani taget næste skridt på moderrejsen: Mother er åbnet i Indre By. Adressen er Ny Østergade 14, hvor man også har mulighed for udendørs servering. 

Der er åbent fra tidlig frokost til sen aften hver dag, i weekenden til brunch allerede kl. 10. 

mother.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

En bog med procenter i

Der er styrke i dansk spiritus. Og hvis man gerne vil have udvidet sin horisont (eller blot have et overblik), skal man se at anskaffe sig bogen ’Spritruten’. I den bliver der vist vej til ikke færre end 70 danske producenter, som alle gør sig i spiritusproduktion, smagninger, rundvisninger, workshops og events. 

Bogen giver et indblik i dansk spiritushistorie, fortæller om produktionen og deler tilmed producenternes favoritcocktails. ’Spritruten’ er 160 sider og i et format, der er perfekt til at have med på farten, bare husk at lade bilen stå. 

Bogen udkom i foråret 2025 på dansk, engelsk og delvist tysk og kan findes i boghandlere landet over.

groblaa.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Meget mere end en vinbutik

Siden september 2023 er Verre de Vin skyllet ind over Aarhus med et koncept, der virker til at være bund i. Vinuniverset kombinerer salg til private og restauranter med en begejstret tilgang til events, smagninger, wine maker-dinners og deciderede fester. 

Hidtil har man ikke fået eller søgt meget mediebevågenhed, for over 90 procent af billetterne til de første 30 events er revet væk udelukkende via netværk. 

Visionen er at gøre vinsmagning mere tilgængelig og oplevelsesdrevet og at få vinen ud af støvede baglokaler og ind i kreative rammer. Når de ikke laver arrangementer eller smagninger, er Verre de Vin en moderne vinforhandler, der sender flasker direkte hjem til dig – også hvis du ikke bor i Aarhus.

verre.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Heldige kartofler

Der er kokkekonkurrencer her, der og alle vegne, og igen i år har vi fornøjelsen af konkurrencen Danmarks bedste kartoffelmad. Den præsenteres af og på den danske kartoffels egen højborg, Samsø. 

Det foregår dels som publikumspris rundt omkring på Samsøs restauranter fra fredag 23. maj til lørdag 31. maj, dernæst som jurypris søndag 1. juni, hvor der også bliver afviklet et stort event i Samsø Idrætshal. 

kartoffelmad.dk

And a la Sans Souci

Hvis du kan sparke dig frem for horderne af turister, der hver sommer indtager Broens Gadekøkken og samtlige kvadratmeter i miles omkreds, så hold fremover øje med Sans Souci. 

Oui oui, den genoplivede franske dame fra Madvigs Allé på Frederiksberg åbner nemlig en satellit på Broens Gadekøkken, hvor hovedelementet er and. Forvent ande-baguettes og pommes frites stegt i andefedt. Sæsonen på Broens Gadekøkken er allerede i fuld sving.

@sanssouci1902

Dumplings galore

Den entreprenante madiværksætter Nickie Mydung er på spil igen. Denne gang med en dumpling-bar, der åbner i Dronningens Tværgade 12 i Indre By. 

Nickie Mydung er ophavskvinde til Chiba, der ligger på Vesterbrogade, og har tidligere været involveret i District Tonkin, ligesom hun også har arbejdet med konceptet bag bageriet Buka. 

Navnet på dumpling-baren bliver Bar Meimei, og inspirationen er fra den sydkinesiske madkultur fra 1960’erne, hvor man spiste enkle hverdagsretter som fyldte bao-boller, dumplings og nudler serveret efter japansk izakaya-forbillede – ind fra gaden, ingen reservation, spis. 

@barmeimei

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Kvinde forrest i køkkenet

Restaurant Alouette har ansat Zuzana Cabalová som assisterende køkkenchef under medejer og executive head chef Nick Curtin. 

Zuzana Cabalová overtager rollen fra Ole Lindgreen, der har styret køkkenet de seneste tre år, og Cabalová selv er da ikke ny på team Alouette: I fire år var hun ansat på det gamle Alouette, først som junior sous chef og senere sous chef, og i den nye rolle bliver hun de facto køkken- chef, da hun kommer til at lede slagets gang. 

Alouette påstår at have omkring 50 procent kvinder i køkkenet. 

restaurantalouette.dk

En af Roms bedste restauranter kommer til København

Pasta og venner

Tag et par gode drenge med en stor vennegruppe, tilsæt et let forståeligt køkken som det italienske og vupti: En succes er født. 

Sådan er det i hvert fald, når man kigger på pastarestauranten Fabro i Borgergade i København, et sted uden bordbestilling eller store armbevægelser, men hvor venner er og flere kommer til. 

Fabro lever sit eget liv, snart også hjemme i dit køkken, for 20. maj udkommer en af stedets ejere Luca Brancaccia med bogen ’Fabro – Pasta og venner’, der udgives på Grønningen 1.

En af Roms bedste restauranter kommer til København

En rigtig Seoul-mate

En hemmelig anbefaling: Seoulmade er din nye leverandør af kimchi, ssamjang og chiliolie. Alt bliver lavet i hånden på Vesterbro af Johanne, der ærer sine koreanske rødder (hun blev adopteret som lille) ved at fermentere kål og få fut i de ellers lidt jævne danske ganer, hun hele sit liv har boet iblandt. 

Du bestiller fra uge til uge, afhenter og afregner selv, og det hele er naturligvis underlagt Fødevarekontrol og glad smiley. Stor anbefaling herfra – bare du ikke siger det til nogen, så der bliver udsolgt …

seoulmade.dk