Jonas Langvad Nilsson, redaktionschef - Klam fyr i Colorado


"Journalisten Gay Talese er kendt for sine skræddersyede italienske jakkesæt og velskrevne portrætter af små og store amerikanere, fra brobyggere og taxachauffører til Joe DiMaggio og Frank Sinatra.

Taleses nysgerrighed har ført ham vidt omkring og givet ham et par buler i filthatten undervejs. Senest har bogen ’The Voyeur’s Motel’ kastet flere grovkornede avisanmeldelser af sig.

Men historien om den gale motelejer fra Colorado er alligevel interessant. I bogen møder vi Gerald Foos, som gennem diskrete huller i loftet observerer de uvidende gæster på Manor House Motel og skriver dagbog om det.

Selv mener Foos, at han bedriver antropologisk research om amerikanernes sexvaner og hverdagsliv, men sandheden er måske mere kompleks i Gay Taleses fortælling om dette stykke bizarre americana."

Gay Talese: ’The Voyeur’s Motel’, ca. 240 kr. på Saxo.com

Emil Norsker, digital redaktør - Spark som Eriksen

"Tiden, hvor alle fodboldstøvler var sorte og stive i betrækket, er for længst gået over i fodboldhistorien. Selv lyserøde støvler kan ikke vække den store opsigt længere. Derfor er der da også fuldt smæk på farverne på Nikes nye støvle, der dog bærer de mange spraglede kulører elegant og stadig smagfuldt.

Skoen vejer kun 60 gram, hvilket gør den 25 gram lettere end sin forgænger, og det er en videreudvikling af Nikes velkendte Flyknit, der gør den let og svøber sig til foden. Perfekt til teknikere som Kevin De Bruyne og Christian Eriksen, der spiller i den – og alle os andre knoldesparkere." 

Nike Magista 2, ca. 2.400 kr. på unisport.dk

Christian Grau, motorredaktør - Klassiske bil-links

"Måske har du allerede en klassisk bil opstaldet vinteren over. Måske drømmer du om at forskønne næste sommer med et vintage-vogntøj – eller måske drømmer du bare.

I givet fald kan du finde næring på motorredaktørens yndlingssite petrolicious.com. Her møder køreglæde, bilhistorie og poesi hinanden i filmiske portrætter af klassiske biler og deres ejere. Giver det appetit på en handel, så surf over på bringatrailer.com.

Med hjælp fra brugerne monitorerer de navnlig USA for fund på brugtbilmarkedet. Hertil kommer sitets egne auktioner og ikke mindst de indsigtsfulde debattråde under hver bil. Får du lyst til at købe, kan du sandsynligvis finde en vurdering af modellen samt et historisk oprids på knastørre hagerty.com.

Og når du så alligevel tumler med markedskræfterne, kan du slutte turen hos rmsothebys.com, der afholder nogle af verdens mest prestigefyldte bilauktioner. Alene præsentationen af de klassiske Ferrarier, Astons og Porscher vil få dig til at glemme alt om vinter og vejsalt."

Thomas Amby Johansen, iPad art director - Skarpe linjer"Ud over at være bagmanden for det ikoniske YSL-logo fra 1962, som YSL desværre delvis skrottede i 2012, er A.M. Cassandre nok mest kendt for den klassiske Dubonnet-plakat, der efterhånden er en lige så stor kliché på verdens cafeer, som ’American Girl in Italy’ er på et pizzeria.

Hvad få ved, er, at Cassandre har et stort repertoire af mindre kendte, men lige så smukke reklameplakater, der ufortjent sjældent ser dagens lys. Cassandre levede og leverede i 30’erne og 40’erne, hvor art deco-stilen, der oprindelig har sit udspring i egyptisk oldtidskunst, var den højeste mode.

Hans plakatkunst er baseret på simpel geometri, skarpe linjer og et sparsomt udvalg af farver, der tilsammen gør, at plakaterne kan hænge i nærmest ethvert hjem uden at karambolere med omgivelserne." 

Peter Nicolai Gudme, journalist og madskribent - Blødende ostehjerte

"Burrata er navnet på en italiensk friskostspecialitet, der er så dekadent, at man skulle tro, den var fransk: På ydersiden ligner det til forveksling en lidt rustikt formet mozzarellabold, men når man stikker en kniv i den eller river den fra hinanden med fingrene, begynder kernen at flyde sensuelt ud i friheden.

Den kugleformede ost bliver til, ved at man håndstrimler mozzarella, rører det op med piskefløde og folder det ind i en endnu lun kåbe af mozzarella. Det gør de godt på det lille mejeri La Treccia i Rødovre.

Deres produkter bliver anvendt på en række restauranter i København og Malmø, bl.a. Michelin-restauranten Era Ora på Christianshavn. Men du kan også finde dem hos Omegn i Torvehallerne eller i Meny i Hellerup og Hørsholm. Måske endda tage et smut forbi mejeriet, hvor de også sælger deres oste. Det er en lomme af Italien i Rødovre." 

Ca. 50 kr. for 250 gram på latreccia.dk

Kristoffer Zøllner, chefredaktør - Stol på Grete

"Grete Jalk (1920-2006) hører ikke til A-listen af danske møbelarkitekter, men hun er en af de mest spændende. GJ-stolen designede hun i 1963, men pga. den komplekse produktionsmetode blev der kun fremstillet ca. 300 eksemplarer, hvoraf få eksisterer i dag.

Heldigvis er GJ-stolen nu sat i produktion igen – og for nylig åbnede producenten bag ny butik på Strandvejen – så næste generation kan nyde hendes organiske, originale design. Den er i hvert fald meget velkommen hjemme hos undertegnede."

GJ-stolen fås i tre farver og træsorterne teak og oregon pine, ca. 16.000 kr. Nærmeste forhandler: Se langeproduction.dk 

Henrik Nordskilde, journalist - Spørgetid?

 

"Det kan godt være, du ikke kan udtale navnet, men spørgsmål/svar-siden quora.com er til gengæld en kilde til … stort set alt. Brugerne spørger, og brugerne svarer.

De har fx spurgt: Hvad kan jeg lære i løbet af 10 minutter, som vil komme mig til gavn resten af livet? Hvad er den mest katastrofale fejl, en praktikant i en virksomhed har begået? Er katte onde? Hvordan bliver mobbede børn som voksne?

Spørgsmål, der kan resultere i interessante, sjove og rørende personlige fortællinger eller mere tørre fakta om alt muligt i feltet mellem need to know og helt absurd paratviden.

Selvfølgelig skal man, som med så mange andre videnressourcer, huske at forholde sig kritisk til svarene, men Quora forsøger at placere de bedste og mest troværdige svar højest på listen. Det sker bl.a. ud fra, hvor mange upvotes eller downvotes et svar – og dem, der besvarer spørgsmålet – får.

Under alle omstændigheder er det et forum, hvor du rent faktisk kan blive både klogere og underholdt, og som samtidig er garanteret smoothie-, trutmunds- og børn på trampolin-fri zone."

Læs med på quora.com

Tonny Vorm, journalist og litteraturanmelder - Fodboldfaderen

 

"Kort inden sin død tidligere på året nåede Johan Cruyff at færdiggøre sine erindringer. I ’Mit livs bane’ fortæller fodboldlegenden om både opvæksten i
Amsterdam, karrieren som spiller i Ajax og FC Barcelona, afstikkeren til USA og ikke mindst årene som træner for det catalanske el dream team.

Undervejs kommer vi tæt på de konflikter og kampe, der har formet Cruyff, som beretter åbenhjertigt om både de mennesker, han har sat pris på, og dem, han til det sidste rystede på hovedet ad –

eksempelvis den legendariske præsident Núñez og hans bestyrelse i FC Barcelona, der i sin tid ikke lod ham købe Bordeaux’ unge Zinedine Zidane til klubben – ”de syntes ikke, han var noget særligt, så det kom der ikke noget ud af.”

Stærkest står afsnittene om gennembruddet i Ajax, hvis dominans både ude og hjemme i starten af 70’erne cementerede den hollandske totalfodbold og lagde fundamentet for den spillestil, der siden er blevet videreført med succes af tidens allerstørste hold og ikke mindst Cruyffs protegé, Pep Guardiola. Eller som Frank Arnesen skriver i bogens forord: ”Fra 2008 til 2014 er det Johan Cruyffs filosofi, som har vundet.” 

’Mit livs bane’ af Johan Cryuff (oversat af Freek van den Ham), er udkommet på Rosinante. Ca. 240 kr. på Saxo.com

Kristoffer Zøllner, chefredaktør - Kvalikød

"Joakim Idestrup Friis er mest kendt som en af landets førende sneaker-entusiaster og manden bag magasinet The Seveninch Paper om netop passionen for gummisko.

Men skomanden Friis har også en stor kærlighed til mad, som sidste år resulterede i webshoppen odc-mad.dk (Our Danish Charcuterie), som tilbyder økologisk kvalitetskød til kræsne københavnere efter samme princip som aarstiderne.com.

Nu har Joakim og hans partner i projektet, Jonathan Soriano, åbnet en fysisk butik på Gl. Kongevej 37, hvor du kan hente krogmodnet oksekød, kasser med salami og andre gode sager."

Gl. Kongevej 37 og odc-mad.dk

Frederik Lentz Andersen, Senior Fashion Director - Husvild efter hjertevarme

"Ikke alle passer ind. Der er også de skæve, dem, der ikke kan overskue at bo i en 2V tæt omgivet af andre, og dem, der ikke har overskud eller psyke til at passe et arbejde, en familie og daglige forpligtelser.

Avisen Hus Forbi udkommer for 10. gang med en årskalender, som sælges af nogle af Danmarks over 6.000 hjemløse. En af vores favoritfotografer, Rasmus Weng Karlsen, har fotograferet dette års Hus Forbi-kalender, der portrætterer 12 karisma­­ti­­­ske skæbner med hver deres historier, tragedier og personlige sejre.

Så når du i de næste par måneder bliver tilbudt at købe en 2017-kalender af en af dem med den karakteristiske gule Hus Forbi-taske over skulderen, så giv en skærv, og støt projektet. Vi ved, du har råd, og du ved, de har brug for hjælpen."

Kalenderen koster 50 kr., og de 30 kr. går til sælger.

Kristoffer Zøllner, chefredaktør - Kradse Krass

"Tidligere i år fyldte den danske fotograf Krass Clement 70 år, og i den anledning bragte Euroman (selvfølgelig) et stort portræt af manden, der har vundet et hav af priser, hænger i samlingerne på Det Nationale Fotomuseum, Museum of Modern Art i New York og Bibliothèque Nationale i Paris og som den eneste fotograf modtager livslang ydelse fra Statens Kunstfond.

Clements udtryk er det melankolske, poetiske og nærmest hudløst ærlige fotografi i bøger, som der indtil videre er kommet omkring 20 af siden 1978. Den seneste i rækken hedder ’Impasse Hotel Syria’ og er en smukt indbundet hyldest til indbyggerne i Syrien – 15 år inden landet blev ødelagt af borgerkrig."

’Impasse Hotel Syria’, er udkommet på Gyldendal. Ca. 400 kr. på Saxo.com

Rasmus Backhaus, DJ - From Canada with Love

"Martha Wainwright har netop udsendt et nyt studiealbum, ’Goodnight City’. Albummet følger op på det seneste roste album fra 2012, ’Come Home to Mama’. ’Goodnight City’ består af 12 nye sange produceret af Thomas Bartlett og Marthas mangeårige producer Brad Albetta.

Det vækker minder om de rå følelser, der kendetegnede sangerindens debutalbum, og som især kommer til udtryk gennem Wainwrights fantastiske stemme på førstesinglen ’Around the Bend’.

Martha har skrevet halvdelen af sangene på albummet, mens resten er skrevet af familie og venner. It runs in the family. Noget nyt og anderledes, som varmt kan anbefales."

Martha Wainwright: ’Goodnight City’, er netop udkommet. Ca. 130 kr. på imusic.dk

Peter Nicolai Gudme Christensen, journalist og madskribent - Danmarks p.t. bedste dåsebajer

"IPA (India Pale Ale) har været stort i USA i årtier. Og den på én gang venligt frugtduftende og aggressivt bitre ølstil har været en af de store motorer i mikrobrygrevolutionen, som præger de fleste supermarkeders efterhånden varierede øludvalg.

De etablerede danske bryggerier vil selvfølgelig også med på pale ale-vognen. Men resultaterne skuffer tit, når bryggerne af angst for at forskrække mainstream-ganer underspiller IPA’ens vigtigste karaktertræk: den skærende bitterhed og de parfumerede citrusaromaer.

Karaktertræk, som denne skribent tilfældigvis sætter stor pris på. Det var derfor en glædelig overraskelse at åbne en af Albanis nye retro-petroleumsfarvede Mosaic IPA-dåser. I næsen er der bl.a. grapefrugt, mango og fyrrenåle.

Og på ganen er den tør og herligt bitter, en bitterhed, som den skylder de store mængder af humlearten Mosaic, der er genetisk fremelsket til at indkapsle smagen af amerikansk IPA. Bevares, Albanis gode nyhed er filtreret og savner dermed den sædvanlige appetitlige tyktflydende uigennemsigtighed, der normalt kendetegner pale ale.

Og den har ikke så mange smagsnuancer som de bedste af sine mikrobryggede fætre. Men til 18 kr. for en halv liter er der tale om virkelig høj værdi for pengene." 

Find den i Kvickly og SuperBrugsen.

LÆS OGSÅ: Min bedste/værste julegave med Mads Nørgaard: ”Min kone gav mig en kanariefugl”Ny side

LÆS OGSÅ: Julegaver: 50 ting, vi ønsker vi os

LÆS OGSÅ: Sådan får du det perfekte herreværelse