To tusinde arkitekter, designere, klienter og pressefolk var i sidste uge samlet i Singapore for at deltage i awardshowet, der hylder årets spektakulære, smukke og mest samfundsændrende bygninger.    

Her skulle de kåre vinderne i forskellige kategorier som fx landskab, udannelse og fremtid, hvor danske Bjarke Ingels tog prisen for bedste kulturinstitution. Vinderne af de forskellige kategorier konkurrede derefter i hovedkonkurrencen om at være 'Årets bygning'. Og her blev det A21 Studio, der løb med den prestigefyldte pris.

LÆS OGSÅ: Australsk tegnestue designer cliffhanger-husÅrets bygning: The Chapel / A21 Studio (Hochiminh, Vietnam)

A21 Studios vinderbygning ’The Chapel’ er en slags forsamlinghus for afholdelse af bryllupper, konferencer og udstillinger i et nyt boligområde i udkanten af Ho Chi Minh City, Vietnam. Området lider af mangel på kommunale centre på grund af boligkrise, og ifølge juryen har A21 Studio formået at få maksimalt udbytte af minimalt materialeforbrug (alt er genbrug fra tidligere projekter). Farver og lys er blevet indsat for at skabe behagelige omgivelser, hvor folk kan finde indre ro.

Et lille projekt med et stort budskab.

LÆS OGSÅ: Ung dansk designer vinder prestigefyldt talentprisDanmark er med Bjarke Ingels Group også repræsenteret i toppen af årets bedste projekter. De fik konkurrencens tredjeplads med deres nye udgave af ’Museet for Søfart’.

Museet, der ligger lige overfor Kronborg i Helsingør, er et underjordisk museum bygget op omkring den tidligere tørdok fra Helsingør Skibsværft. Man har bevaret dem gamle dok, som nu fungerer som et åbent, udendørs udstillingsrum. Byggeriet har allerede fået flere udmærkelser for sit høje arkitektoniske niveau.  

LÆS OGSÅ: Bjarke Ingels Group bygger kæmpe LEGO-husÅrets mindre projekt: The Pinch / Tianxing Town Government Chine Department of Architecture, The University of Hong Kong.

Projektet er et led i den kinesiske regeringens rekonstruktion af landsbyen Shuanghe, der i 2012 blev ødelagt af et jordskælv. Bygningen skal aktivere det lille samfund og samtidigt agere fysisk minde for jordskævlet. Børn kan lege på bygningens tag, og under er der samlet læsestof til byens indbyggere. Et simpelt, men betydningsfuldt projekt, for en by, der skal bygges helt op fra grunden.  

LÆS OGSÅ: Betongulve skal redde millioner af børnÅrets landskab: National Arboretum Canberra / Taylor Cullity Lethlean og Tonkin Zulaikha Greer (Canberra, Australien)

Årets landskab er en 2,5 km2 stor offentlig park, der blandt andet indeholder 100 skove af udryddelsestruede træarter fra hele verden. Et fantastisk naturområde, der også byder på en noget anderledes legeplads, storslået cafe og små frirum.

LÆS OGSÅ: Bjarke Ingels tegner fremtidens ZooTræ-excellence prisen: Alex Monroe Studio / DSDHA

DSDHA har designet et nyt smykke-studie i London for designeren Alex Monroe. Løsningen blev en treetagers håndbygget tilbygning i træ, der blandet andet indeholder værksted, kontorer og mødelokaler. På toppen er der bygget en tagterrasse med udsigt ud over London Bridge. Farve-prisen: Departments of Law and Central Administration, University of Economics and Business / Cook Robotham Architectural Bureau

Den farvefyldte universitetsbygning er designet med et formål om at skabe et læringsområde, der byder på områder de studerende får lyst til at hænge ud i. Farverne lyser Wiens ofte grå himmel op og skaber en positiv stemning, som skal fremkalde større læringslyst hos de studerende. 

LÆS OGSÅ: Designere skaber mikro-hoteller til festivalerÅrets fremtidsprojekt: Art Gallery of Creater Victoria / 5468796 Architectrure + number TEN architectural group (Victoria, Canada)

Designholdet deltog i anden konkurrence, hvor det gjaldt om at visualiserer kunstmuseets fremtidige renovering og udvidelse. Formålet har været at skabe en mere ’downtown’-følelse hos det forstadsplacerede museum uden at overvælde stedet eller fjerne de eksisterende træer - hvilket er lykkes til fulde, ifølge WAF-juryen.

Se flere billeder og læs mere om de forskellige vinder-projekter her