Nyt byggeri er byens højeste

Nyt byggeri er byens højeste

Postgrunden på plads: Ny bygning bliver Københavns højeste

Det er vedtaget, at Københavns Hovedbanegård får et kompleks af højhuse og rekreative områder som nabo. Byggeriet er kontroversielt.

Københavns højeste bygning er Christiansborg.

Men folketingsbygningens 106 meter vil blive overgået inden for de nærmeste år, senest i 2023, når det nye byggeprojekt Postgrunden skal stå færdigt.

Postgrunden, der bliver et nyt forretningskvarter i København lige bag ved Hovedbanegården, kommer til at bestå af syv runde tårne, fra 28 til 115 meter høje.

Komplekset af tårne, der bliver forbundet af grønne promenader, byhaver og offentlige pladser, kommer til at ligge, der hvor den udtjente postterminal ligger i dag i Bernstorffsgade, deraf navnet.

Posttårnene, kommer til at udgøre i alt 180.000 kvadratmeter nyt byggeri. Heraf er en femtedel øremærket til boliger, mens resten kommer til at blive lejet ud til erhverv. Området forventes at tiltrække 5.000 arbejdspladser, og der er planlagt 1.500 parkeringspladser under Postgrunden.

Projektet har mødt kritik for at belaste en i forvejen trafikeret del af byen og for at kaste skygge over havnefronten og -badet ved Islands Brygge henad aften. Lokaludvalg i Indre By, på Vesterbro og Islands Brygge har været kritiske over for byggeriet, og Enhedslisten og Radikale har stemt imod projektet i Københavns borgerrepræsentation.

Enhedslistens Morten Kabell, afgående teknik- og miljøborgmester har tidligere udtalt:

”Nu kommer der en stor og 115 meter høj bred betonmur ved starten af København, når man kommer ind mod byen. Det er synd. Det betyder, at Københavns traditionelle tårne og spir pludselig bliver erstattet af en betonmur, som byder velkommen”

Projekt Postgrunden blev endegyldig vedtaget på årets sidste møde i Borgerrepræsentationen. Det skrev Magasinet Kbh i går. Magasinet beretter ligeledes, at der i den endelige lokalplan er blevet lagt væk på udformningen af tårnenes top, der skal være slankere end resten af bygningen og give plads til beplantede tagterrasser.

Det bliver tegnestuerne Gehl Architects og Lundgaard og Tranberg Arkitekter, der i fællesskab kommer til at realisere det nye byggeri. Hvis man synes, prospektet har en vis lighed med de nyopførte Axel Towers, så er det næppe tilfældigt. Lene Tranberg har nemlig også tegnet sidstnævnte.

Finansieringen af byggeriet kommer fra pensionsselskabet Danica, og det er ”nærmest en offentlig hemmelighed,” at det bliver Danske Bank, Danicas moderselskab, der kommer til at rykke ind i den største del af erhvervsarealet, skriver Magasinet Kbh

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Alexander Kølpins nye hotel: Som en tur med Orientekspressen

I forbindelse med byggeriet skal Postterminalen fra 1979 jævnes med jorden, hvorimod Centralpostbygningen i Tietgensgade, der er fra 1912, er blevet købt af den norske rigmand Petter A. Stordalen, der vil indrette hotel i den.