Vodka

Når det drejer sig om vodka, gælder det desværre oftest, at jo dyrere vodkaen er, jo bedre smager den. Vil man gerne have en særlig smag i sin vodka, skal man styre uden om de smagstilsatte varianter, fordi de ofte bliver kunstige og overparfumerede i smagen, og i stedet selv tilsætte en smagsforstærker som fx solbær.

Den prisvenlige

Jelzin Vodka
Pris ca. 90 kr. for 1 liter
”Hos min købmand findes en Jelzin til en absurd billig pris, men den er perfekt til cocktails og til iskolde shots med fx syltede agurker the Russian way.”

jelzin.jpg

Den bedste
Isfjord Premium Arctic Vodka
Pris ca. 350 kr. for 70 cl.
”Den grønlandske Isfjord kan alt. Jeg drikker den helst ved stuetemperatur til al slags kold fisk, røget laks, rimet torsk, sushi og saltede bidesild.”

isfjord1.jpg

Gin
Oprindeligt var kravet for at kalde en spiritus for gin, at den var produceret på enebær. Den præmis udfordres i dag af en lang række moderne gin-typer, som indeholder alt fra græs og agurk til tusindvis af udtræk af forskellige urter. Når man skal købe en flaske gin, bør man se på prisen. Som en hovedregel kan man gå ud fra, at de dyre gin-varianter bedst egner sig til at blive drukket rent, mens de lidt billigere flasker – som sagtens kan være ganske gode – fungerer bedre i en gin og tonic.

Den prisvenlige
Finsbury London Dry Gin
Pris ca. 75 kr. for 70 cl.
”Vel nok den billigste London-gin overhovedet. Den smager af knastør enebær, er god med isterninger og en agurkeskive. Glem Hendrick’s!”

FRIT_Finsbury.jpg

Den bedste
Monkey 47
Pris ca. 300 kr. for 50 cl.
”Denne smager nærmest ikke af gin – altså af enebær – men er enormt kompleks og god som en slags snaps til fx røget laks."

Whisky

Smagsnuancerne inden for whisky-genren er langt større og mere komplekse sammenlignet med andre spiritustyper. Der er stor forskel på en amerikansk bourbon og en skotsk whisky– og især sidstnævnte varierer alt efter, hvor i Skotland den er produceret. Er man til den kraftige og røgede smag, skal man gå efter en flaske fra øen Islay, mens en whisky fra området omkring floden Spey eller det skotske højland er til den mere varme og bløde smag.

Den prisvenlige

Canadian Club

Pris ca. 160 kr. for 70 cl.
”En canadisk whisky, der smager som en blanding af bourbon og skotsk. God til alt.”

canadian club.jpg

Den bedste

Highland Park 18

Pris ca. 850 kr. for 70 cl.
”En skotsk whisky fra højlandet, når den er bedst. Den fungerer godt som sjus med eller uden isterninger og som avec til kaffen.”

highland.jpg