I betragtning af, hvor meget man betaler for et brød i dagens Danmark, giver det slet ingen mening at smide halvdelen af det i skraldespanden, fordi det er blevet lidt sejt i sommervarmen.

Naturligvis skal man ikke spise muggent brød. Det er både usundt og ulækkert. Men der er mange stadier, inden det når så langt, hvor brødet kan bruges, selv om det ikke længere er optimalt til en ostemad. 

Og det behøver ikke være så kedeligt som at gemme det og rive det til rasp, når det er blevet hårdt som gammelt drivtømmer.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Palæo-folk burde spise flere kartofler

Her er en håndfuld herlige retter, hvor gammelt brød udgør en uundværlig ingrediens:

Til picnicen: panzanella - toscansk brødsalat
-Skær daggammelt surdejsbrød i 1,5x1,5 cm store tern.
-Vend sammen med dadel- eller cherrytomater i grove stykker, basilikumblade og skalotteløg i tynde ringe.
- Rør en skarp dressing med olivenolie, hvidvins- æble- eller cidereddike, salt og peber og en knivspids rørsukker for at balancere syren. 
- Marinér salaten og lad den trække en halv times tid, inden du spiser den. 

Datemateriale: caesar salad med croutoner



- Vask et hoved romainesalat, lad det tørre og riv bladene i store stykker.
- Pisk en tynd mayonnaisedressing på æggeblomme, sennep, citronsaft, vindruekerneolie og hakkede saltede ansjoser efter smag.
- Steg et kyllingebryst på skindet ved lav varme, indtil det er helt sprødt, og brystet er tilberedt næsten hele vejen igennem. Vend det om og steg det færdigt på kødsiden også.
- Mens brystet steger, rister du dine brødcroutoner. De skal gerne være store og grove: 1,5x1,5 cm cirka. Knus to fed hvidløg, som du rister i 2 skefulde olivenolie, indtil de er lysbrune. Fjern hvidløget, og steg croutonerne i olien et par minutter ved høj varme, indtil de har opsuget al olien og har fået skorpe hele vejen rundt. Skru ned og steg videre, indtil croutonerne er sprøde udenpå, men ikke hårde hele vejen igennem.
- Vend salat, croutoner og parmesan i flager (brug kartoffelskrælleren) sammen med dressingen.- Skær kyllingebrystet i skiver og anret oven på salaten. Eventuelt med ekstra saltede ansjoser, hvis du ikke kan få nok. 
- Hvis du vil gøre det hele lidt liret, så kom et pocheret æg på toppen. Det gør det hele endnu mere cremet, når du skærer i det, og blommen løber ned over de øvrige ingredienser.

LÆS OGSÅ: Sådan får du aftensmad i en uge med kun ni madvarer

Brunchvinder: arme riddere
- Lad dit brød søbe i en blanding af pisket æg og en smule sødmælk. Hvor længe, det skal trække, afhænger af, hvor tørt dit brød er. Pointen er, at det skal opsuge så meget af æggemassen som mulig.
- Smørsteg skiverne på begge sider på en pande, indtil de er smukt lysebrune. De smager glimrende i sig selv. Men det også være lækkert at drysse med krydderier, fx jomfru i det grønne, sesamfrø, hakket rosmarin eller stødt kardemomme
- alt efter hvilket udtryk du ønsker.
- Kan spises med charcuteri, ost, marmelade, sirup eller bare lidt olivenolie som tilbehør.

Koncentreret vinterhygge: løgsuppe med ostebrød



-Tag så mange løg, du overhovedet kan overkomme, skær dem i tynde strimler, og svits dem i smør ved lav varme, indtil de er mørkebrunt karamelliserede. Snit et hvidløg i tynde skiver og svits det med.
- Overhæld med okse- eller kyllingefond og kog igennem en halv times tid. Smag til med salt og peber.
- Suppen skal være så tæt, at du kan lægge tynde skiver af dit gamle baguette på, uden at de synker til bunds.
- Riv Gruyère-ost oven på brødet, og gratiner suppe, brød og ost i ovnen ved 250 grader, indtil osten er gylden. Spis med velbehag, men pas på ikke at brænde ganen.

Klassikeren: Bruschetta

Sådan får du aftensmad i en hel uge med kun 9 madvarer
Foto: Lasse Haandbæk Jensen

- Det første, du skal vide om den italienske toast er, at den udtales bru-sketta og ikke bru-sjetta. 
- Nu er du klar til at pensle tykke skiver af dit bedste daggamle brød med olivenolie. Steg dem i ovnen eller på grillpanden ved høj varme. Det er lækkert, hvis skorpen knaser, mens krummen stadig er lidt svampet i konsistensen.
- Garner for eksempel med groftskåren tomat, basilikum, salt, peber og olivenolie. 
- Eller smør med en tomatpesto blendet på afskallede tomater, hvidløg og lidt olivenolie og en skive god Parma- eller serranoskinke ovenpå.
- Eller smid tynde skiver af lardo (italiensk krydderfedt) hen over brødet, mens det stadig er varmt, så det smelter en anelse. Det er lækkert! 

LÆS OGSÅ: Her er køkkenguldet: Baconfedt og 10 andre ting du ikke skal smide ud

Cool andaluser: gazpacho
- Det kan give en god konsistens til din gazpacho, hvis du blender den med lidt tørt brød, som du forinden har lagt i blød i vand. På den anden side skal man heller ikke overdrive brugen, så suppen bliver for tyk.

- Brug cirka 100 g brød til 1200 g meget modne tomater, 1 skrællet agurk, 1 rød peber, 1-2 stænger bladselleri, 1 fed hvidløg og salt. Tilføj eventuelt lidt koldt vand, hvis suppen bliver for tyk. Smag til med olivenolie og sherryvineddike.

Til mormor eller var det nyt nordisk: øllebrød
- Sæt rugbrødsrester i blød i hvidtøl natten over.
- Kog rugbrød og øl igennem med brun farin efter smag, indtil grøden er nogenlunde glat. Tilsæt eventuelt lidt vand til konsistensen.
- Tilsæt reven citronskal og kog videre et par minutter.
- Spis med lidt kold sødmælk eller flødeskum.

LÆS OGSÅ: Den perfekte sommerdrik: Koldbrygget kaffe vil afløse din latte 

LÆS OGSÅ: 7 cocktail-tendenser: Sådan drikker vi i 2015

LÆS OGSÅ: Manden bag elBulli: Det nye nordiske køkken har ingen betydning