Opskrift:

Er du også besat af Japan? Sådan laver du velsmagende yakitori derhjemme

Her får du opskriften på et udvalg af japanske grillspyd, som de laver dem hos Kappo Andō på Østerbro. 

Er du også besat af Japan? Sådan laver du velsmagende yakitori derhjemme
Offentliggjort

Ingredienser

Negima (overlår og forårsløg) 

  • 120 g udbenet kyllingeoverlår
  • 40 g forårsløg skåret i 3-4 cm stykker 
  • Penslet med tare-sauce
  • Hatsu (kyllingehjerter) 
  • 20 hjerter renset og skåret i halve
  • Penslet med tare-sauce

 

Tebamoto (øverste del af kyllingevingen) 

  • 160 g udbenet kyllingevinge 
  • Toppet med salt og små dutter af yuzukosho 

 

Tsukune: (kyllingekødbolle)

  • 200 g hakket kyllingekød, helst en blanding af magre og mere fede udskæringer 
  • 30 g hakkede løg
  • Penslet med tare-sauce 
  • Æggeblomme 

Tare-sauce til pensling af yakitori

Ca. 1,5 liter

  • 400 g kyllingeskrog med knogler (ca. 1 hel kylling)
  • Toppen (ca. 100 g) af to pibeløg eller forårsløg 
  • 100 g skrællet og hakket ingefær
  • 450 ml sake
  • 375 ml mirin
  • 200–250 g sukker
  • 500 ml sojasauce
  • 150 ml tamari-sojasauce

Fremgangsmåde

Tsukune: (kyllingekødbolle) 

  1. Løg røres ind i det hakkede kød og smages til med salt og peber. Farsen sættes på køl i minimum 30 minutter. 
  2. Form farsen til små ovale kødboller på ca. 50 g. Hver kødbolle sættes med to spyd i bunden og grilles, mens det dyppes i tare-sauce undervejs. 
  3. Servér med en rå æggeblomme (kan udskiftes med pasteuriseret æggeblomme rørt op med lidt salt). 

Tare-sauce til pensling af yakitori

  1. Læg kyllingeskrog, løgtoppe og ingefær på en bageplade. Ris da i en forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter, indtil det hele er gyldent og aromatisk.
  2. Bland sake og mirin i bunden af en stor gryde. Få det op at simre, og antænd derefter forsigtigt væsken med en lighter for at brænde alkoholen væk. Lad flammerne dø ud, og skru ned for varmen.
  3. Tilsæt sukker, og rør, indtil det er opløst.
  4. Tilsæt de ristede kyllingeskrog, løg og ingefær til den store gryde, og lad det simre ved lav varme i ca. 30 minutter, så smagene kan udvikle sig.
  5. Tilsæt sojasauce og tamari, og lad det simre i yderligere 15 minutter. Fjern eventuelt skum eller overskydende fedt, der ligger sig øverst.
  6. Fjern gryden fra varmen, og sigt fonden gennem en finmasket si. Lad væsken køle af og stil den derefter i køleskabet. Når væsken er helt afkølet, fjernes eventuelt fedt fra toppen.
  7. Saucen kan opbevares i ca. en uge i køleskabet eller fryses i en måned eller længere. Saucen bruges til pensling af grillede yakitori eller som base i teriyaki- og stir-fry retter.