7 rigtig gode flasker
Foto: PR

7 rigtig gode flasker

gastros vineksperter har fundet syv gode flasker du skal smage; her er både rødvin, hvidvin og fantastiske champagner!

Matassa Cuvée Romaniss a 2011, Matassa, Côtes Catalanes. Frankrig

Rammerne for god vin bliver udvidet i øjeblikket. Strammere forsager stadig naturvin aldeles som begreb og fænomen. Gerard Gauby-disciplen Tom Lubbe fra Sydafrika holder til i Roussillon, hvor han sammen med Gaubys datter laver vin, som ekspanderer begreberne om ordentlig vin. Moden bourgogne må gerne lugte af hønsegård, men må naturvin også? Lubbes Romanissa lugter af armsved, sveske, tør hestepære og rovdyr oppe i toppen, men nede i glasset ulmer Cvitamin, enebær, te, karry og ekstrakt af det hvide under skallen på en rød grape[sic]. Romanissa er syrestyret, stram, kølig og slank. Prøv det!

Pris: 200 kr.

www.vinova.dk

TILBUD: 4 numre af gastro + New Norm vinsæt
__________

Fortsætter på næste side...

Pierre Peters Blanc de Blancs Vintage Qualité, Champagne.

Jeg er voldsomt forudindtaget, for jeg holder som udgangspunkt utrolig meget af Pierre Peters vine, ikke mindst når man ser på pris i forhold til kvalitet. Vintage Qualité er en ny cuvé lavet af årgangsvin fra fire enkeltmarker (Pierre Peters bruger udelukkende egne druer), men årgangen angives ikke. Duften er vidunderlig, let toastet, moussen er fin og tilbageholdt, men selve smagen er ret ’kødfuld’ chardonnay med nødder og en lang, lang eftersmag med et strejf af kandiseret citrus. Jeg gad godt gemme et par flasker i nogle år og så smage igen. Men det er fandeme svært at vente!

Pris: 299 kr.

www.vinifique.dk

Cornas 2010, Domaine Courbis. Frankrig

Fem hektar i Cornas. Det hele på forvitret granit. Tre forskellige aftapninger fra skråningerne i Cornas. Domaine Courbis holder egentlig til i St. Joseph, hvor brødrene Laurent og Dominique står bag en ret modernistisk tilgang til vinfremstilling. Stramtandede konservative skoser huset for at lave vin, der skinner for tidligt og tydeligt, og det er da også markant anderledes syrah, som kommer herfra, hvis man sammenligner med Clape eller Allemand. Ikke desto mindre er det lækker cornas med røget, flæsket topnote og mellemnote af hindbær, viol og lilje. Fadet stikker frem, men ikke for meget. På trods af sin bombastiske stil et ret cool glas.

Pris: 299 kr.

www.a-vinstouw.dk

Blanc de Blancs 2002, Jean Laurent, Champagne. Frankrig

Jeg ved intet om denne mand, intet om huset, intet om geografien, bortset fra at druerne selvfølgelig kommer fra Côtes de Blancs. Internationale champagneskribenter lader til også at have overset mandens champagne, mens Wine Spectator har opdaget huset. Den er intet mindre end fremragende med tydelig autolysekarakter, sellerifond, syltet fermenteret citron og valle. Mild mousse og voks og citronskal i eftersmagen. Balance og finesse på topniveau. Prisen er til guldmedalje, så mængdekøb anbefales herfra.

Pris: 349 kr.

www.finewines.dk

Drappier Grande Sendrée 2004, Champagne. Frankrig

Et champagnekup, intet mindre. 350 kr. for en flaske cuvé prestige i den kvalitet, det er sjældent set. 2004 er ikke nogen stor, stor årgang, men bedre end middel og i al fald slet ikke dårlig. Man skal kunne li’ opulent champagne – champagne som nøddepræget smørfed Meursault med bobler and what’s not to like? Måske udvikler den sig yderligere nogle år frem, måske ikke, men lige her og nu er det et fabelagtigt glas champagne til ret beset ingen penge. Den er og bliver et kup.

Pris: 349,95 kr. (v.12)

www.philipsonwine.com

Pinot Noir Summa Vineyard 2012, Rivers-Marie, Sonoma Coast. Californien

Det tager som bekendt en rum tid at ændre opfattelse af tingenes tilstand, nærmest inden for alt. Inden for vin endnu mere. Napa-dalen er stadig et spørgsmål om muskelstørrelse og penismåling, men en ret stor gruppe af spillere fokuserer nu på adræthed, elegance og friskhed. Endda spillere, som engang var mest kendt for dalens mest omfangsrige muskulatur. En af foregangsmændene er Thomas Rivers-Brown, der laver talrige cabs for velbetalende rigmænd. Rivers- Brown har sit eget projekt med hustruen Marie. Summa Vineyard kan næsten se Stillehavet, knap ti kilometer mod vest. ”This is the real Sonoma Coast!” som de siger derude. Flaksende løftet pinotduft, berusende mintet, granatæble og glemt kanelstang, som er blevet lidt tør. Tætpakket, sirligt lagt ekstrakt, syre og let tannin, sursød eftersmag, men hverken alkohol eller sukker. Absolut fornem og noget af det bedste californiske pinot, som har befundet sig i min mund længe … og der findes endda en old vines-udgave!

Pris: 450 kr.

www.kkwine.dk

Barolo Cerretta Luigi Baudana 2007, Vajra. Italien

Serralunga er lumsk. Man skal som bekendt aldrig lade sig narre af farven på sin rødvin. Moderne teknikker, især maceration og sågar enzymtilsætning, har gjort barolo til en ganske mørk vin. I Serralunga er de moderne teknikker ikke slået så voldsomt igennem, og det forekommer mig, at en del vin derfra er ret lyse i farven. De har til gengæld tannin! Åh jo, rigtig meget tannin. Giuseppe Vajra driver nu Luigi Baudana med marker i Serralunga og 07’eren er fantastisk. Ondsindet bister, men på en god måde, lugt af rygende pistol, sveske, tranebær, rosenolie og varm tjære på tagpap. På trods af den markante syre og tannin, nærmest selvophævende og svævende. Magtfuld – prisen er prisen, mange penge ja, men ikke dyrt.

Pris: 535 kr.

www.hjhansen-vin.dk
__________

SE OGSÅ: Chefredaktøren anbefaler: 4 gode flasker
SE OGSÅ: Mød champagneguruen Richard Juhlin


Se, hvad vi ellers skriver om: Vin og Champagne