Her er de syv bedste kogebøger lige nu

Hvis der er én positiv ting, nedlukningen har bragt med sig, er det de utallige, nye kogebøger, som har set dagens lys. Hjemsendte kokke, der normalt knokler 12-14 timer i døgnet, og som pludselig tilbringer det meste af tiden i deres egne køkkener, afføder nemlig opskrifter i læssevis. Vi har samlet vores favoritter.

Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Offentliggjort
Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Her er de syv bedste kogebøger lige nu
Her er de syv bedste kogebøger lige nu

The Relation Between Us

Der er ingen tvivl om Bo Bechs store kærlighed til madlavning, ej heller om hans passion for fotografiet. Det får man syn for i Bechs visuelle lækkerbisken af en kogebog, som er fyldt med anekdoter og opskrifter. ’The Relation Between Us’ frister med alverdens kulinariske oplevelser, Bo Bech har haft på sine rejser til Oaxaca i Mexico, New Dehli og alt derimellem, og opfordrer til mere spontan legesyge i køkkenet.

Staff Food by Kiin Kiin

I lange perioder i 2020 og 2021, hvor corona lagde gaderne øde, stod mange medarbejdere på landets restauranter uden noget at give sig til. 40 kokke fra Michelin-restauranten Kiin Kiin satte sig derfor for at udvikle og nedskrive deres bedste opskrifter. Det har udmøntet sig i vidt varierede retter fra det asiatiske køkken, som kan laves derhjemme og er til hele familien. Smagene er krydrede og kraftfulde, og de

hensætter dig næsten til Thailand.

All the Stuff We Cooked

Under nedlukningen gik Frederik Bille Brahe, der er indehaver af blandt andet Apollo Bar, Atelier September og Kafeteria, hjemme og lavede mad til sin familie. Det har resulteret i 49 udsøgte retter, primært vegetariske, som skal laves med råvarer, der kan skaffes lokalt. Den japanske kunstner Masanao er manden bag bogens visuelle udtryk med en særegen og enkel æstetik, der supplerer Bille Brahes egne fotografier fra køkkenet, hvor han blandt andet tilbereder stegt salvie og salat med fennikel, koriander og oliven.

Her er de syv bedste kogebøger lige nu

Osteria 16

Morten Kaltoft og Emil Alsbo driver blandt andre de italienske restauranter Osteria 16 på Vesterbro og Nørrebro i København, hvor en afslappet tilgang til maden og at dele de uprætentiøse måltider er i højsædet. Undervejs i arbejdet med at skabe deres nye kogebog har Morten Kaltoft svunget gryderne og lavet restauranternes mest populære retter med sæsonens råvarer, mens Emil Alsbo, der også er kunstner, har taget fotografierne. Bogen består af 80 opskrifter på originale, italienske retter, såsom crostini med smør og ansjoser, antipasti i alle afskygninger, pasta, polenta og risotto.

Vild fisk

15 af de førende kokke herhjemme, såsom Claus Meyer og Rosio Sanchez, løfter sløret for nogle af deres bedste fiskeretter i bogen, som har fokus på bæredygtighed i havene og miljømæssigt forsvarligt fiskeri. Hvis du er usikker på hvilken fisk, der fanges lokalt og i vores egne have, og hvilke fileteringsmetoder, der får dig til at ligne en professionel fiskehandler, så finder du svaret her. For hvem vil ikke helst spise friskfangede råvarer, der hverken har været frosset ned eller er fragtet hjem fra udlandet.

Today’s Special

Her er den ultimative liste over 100 af fremtidens største talenter inden for gastronomiens verden. Det er de kokke, der kommer til at gøre en forskel, når det drejer sig om, hvad og hvordan vi spiser. Det er blandt andre Jeremy Chan fra Ikoyi London og britiske Clare de Boer og Jess Shadbolt, der ejer restauranten King i New York. Bogen er en moppedreng med mere end 300 opskrifter og 500 fotos, og den er fyldt med kokkenes egne livshistorier. Diversitet er et nøgleord – både i form af ingredienser, køn, etnicitet og geografi. Der er desuden to danskere med i bogen, men vi røber ikke hvem.

The New York Times Cooking No-Recipe Recipes

NYT Cooking er The New York Times’ succesfulde samling af opskrifter, og her har redaktøren og manden bag konceptet, Sam Sifton, samlet 100 opskrifter, der indbyder til improvisation og fri leg i køkkenet. For hvor der normalt ville stå gram eller deciliter, skriver Sifton blot ’en håndfuld’ og ’en smule’. Bogen guider dig blandt andet til at lave stegte ris, toast med radicchio og kylling med karamelliserede løg – alt sammen med den hage (eller fordel om man vil), at der ikke medfølger præcise opskrifter.