Hvor får man middag i  de smukkeste rammer? Vi har 9 bud scroll-down

Hvor får man middag i de smukkeste rammer? Vi har 9 bud

Nogle gange er det okay også at spise lidt med øjnene.

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Søren Gammelmark, René Riis m.fl.
Gastro Euroman

Frederikshøj

Oddervej 19, 8000 Aarhus

frederikshoj.com 

Kunst på væggene på restauranter, altså original kunst i den helt tunge ende, det er et særsyn i Danmark, men det kan opleves hos Wassim Hallal i Århus. Wassim Hallal er kæmpefan af Michael Kvium, som jo er en af Danmarks største (og dyreste) nulevende malere.

Hallals glæde for Kvium ses på væggene i restauranten, hvor man også skal lægge mærke til kuglelamperne.

Kuglen er en form, der er blevet en signatur for Wassim Hallals gastronomi, ikke mindst i det dessertkøkken, han er så ufattelig dygtig til. I Rasmus Grønbechs tid på restaurant AOC havde han et arrangement, hvor Wassim Hallal kom på besøg, og maden var inspireret af … netop Michael Kvium. 

Mielcke & Hurtigkarl

Frederiksberg Runddel 1, 2000 Frederiksberg

mhcph.dk

Beliggenheden i Frederiksberg Have er i sig selv eventyrlig, og selve restaurantlokalet er forunderligt drømme-agtigt – både nyt og gammelt på samme tid. Som i eventyret, hvor man træder ind i et skab og snubler ud på den anden side og befinder sig i et sært småsurrealistisk landskab.

Margrethe Odgaards blomster og vækster kravler op ad væggene, Henrik Vibskovs pyramidestole står udfordrende og uindbydende og drillende, og man er ikke helt sikker på, om man er inde eller ude, ikke mindst pga. det store oliventræ midt i lokalet.

Og toiletterne er et kapitel for sig; pissoiret med Anika Loris klovnemotiv, for ikke at tale om det kulsorte rum med Döner Kebab-neonreklamen. Jakob Mielckes gastronomi er helt sin egen. Det er hans restaurant også.

Admiralgade 26

Admiralgade 26, 1066 København

admiralgade26.com

Vel nok et af Københavns smukkeste restaurantlokaler, indrettet i det højloftede rum, hvor Boldhus Teatret i sin tid havde til huse. Teatret åbnede i 1965 og var en del af en europæisk teatertrend, hvor små intimscener skød op.

Før da havde der været papirlager på adressen. Admiralgade 26 bærer præg af indehaver Christian Nedergaards interesse for kunst, litteratur og ikke mindst design.

Som gæst har man nærmest følelsen af at sidde i et privat hjem, hvor ejeren er i særklasse glad for møbeldesign. Det er ikke mange restauranter, hvor man sidder eksempelvis i Kaare Klints såkaldte ’Faaborg stol’, der blev skabt til Faaborg Museum i 1914. 

Lyst

Havneøen 1, 7100 Vejle

restaurantlyst.com

Vel nok den mest spektakulære restaurantadresse i Danmark, Fjordenhus, placeret ude i Vejle Fjord og som sådan en lille verden helt for sig selv. Det imposante byggeri er skabt af hundredetusindevis af mursten, 13 forskellige slags i tre forskellige farver, og stenene er med vilje lagt lidt rodet og skævt, så der nærmest er noget ’dansende’ over stenene.

Fjordenhus er skabt af Olafur Eliasson på bestilling af Kirk Kapital A/S, der har til huse i bygningen, som altså også rummer restaurant Lyst. Der leges med former og farver i det symbolladede byggeri, hvor man har følelsen af at være både ude og inde på samme tid. Uanset om man er det ene eller det andet. 

Alchemist

Refshalevej 173C, 1432 København K

alchemist.dk

Man kommer ikke på Alchemist for udsigtens skyld – der er faktisk slet ingen vinduer – men der er ikke desto mindre så utroligt meget at se på, både hvad maden og rummene angår.

En middag på Alchemist er en holistisk rejse gennem en række rum, og ’rejsen’ kulminerer i Domen, hvor hovedparten af menuen indtages, og hvor det hvælvede loft løbende forandrer sig. Man kan være under vandet, en del af boblerne i et champagneglas, under en blussende solnedgangssommerhimmel, i ly af kronerne på blomstrende kirsebærtræer.

En af menuens serveringer kommer i et forstørret glasøje, der er lavet efter køkkenchef Rasmus Munks eget øje, inspireret af George Orwells klassiker ’1984’, hvor Big Brother is watching you, alt imens det nærmest regner med stirrende øjne i kuplen.

Rasmus Munk har ikke bare udtænkt den overrumplende total-oplevelse, som Alchemist er, køkkenchefen har også selv været med, rent fysisk, til at bygge restauranten i den gamle B&W-hal.

Kappo Ando

Øster Farimagsgade 93, 2100 København Ø

kappoando.com

Der er ikke ret mange restauranter, hvor man føler, at man træder ind i en helt anden verden, men det gør man på Kappo Ando. Det er som at være gået ned ad en sidegade til en sidegade til en sidegade et sted i Tokyo eller Kyotos forlystelseskvarterer og finde et sted, man kun har fundet, fordi nogen har vist en vej.

Der er en luksuriøs smugkrostemning i den nok mest blå restaurant, man kan tænke sig, og den største oplevelse får man ved at sidde i baren med udsigt til køkkenet og ikke mindst arbejdet ved yakitori-grillen.

Gulvet på gæstesiden er genialt hævet, så man sidder mageligt i J.L. Møller-stolen fremfor at skulle hænge på en barstol. Politikens anmelder følte sig hensat til en lufthavnsrestaurant, og det var ikke venligt ment. Det ville godt nok være en imponerende lufthavnsrestaurant.

Henne Kirkeby Kro

Strandvejen 234, 6854 Henne

hennekirkebykro.com

Der er nok mange, der bliver overrasket, første gang de besøger Henne Kirkeby Kro – overrasket over, at den gamle landevejskro er så moderne indenfor. Kroen blev totalrenoveret, da Flemming Skouboe overtog stedet i 2007, og Flemming Skouboes glæde for kunst, bl.a. fotokunst, sætter sit præg på indretningen.

Interessen for kunst deler Skouboe i øvrigt i den grad med køkkenchef Paul Cunningham. Værelserne er, udover at være i særklasse luksuriøst indrettet bl.a. med Wegners ’The chair’, også præget af kunst. Det gælder især Johannes
Larsen-suiten. Suiten tager navn efter maleren Johannes Larsen (1867-1961), den fynske maler og en af de fremmeste blandt de malere, der betegnes ’fynboerne’.

Johannes Larsen opholdt sig i lange perioder på Henne Kirkeby Kro, hvor han – der også blev kaldt ’fuglemaleren’ – især malede fuglelivet ved nærliggende Filsø. Og selvfølgelig er der (naturligvis ægte) Johannes Larsen-skitser på væggene i Johannes Larsen-suiten, side om side med den moderne kunst.

Substans

Mariane Thomsens Gade 2 F, 11.1 8000 Aarhus

restaurantsubstans.dk

Det er først og fremmest udsigten fra 11. etage på adressen i den nye århusbydel Århus Ø, der i første omgang løber med opmærksomheden.

Men selve indretningen er faktisk ikke mindre spektakulær, for møbelsnedkeriet og designstudiet Krøyer & Gatten har indrettet restauranten som en retrohyldest til det bedste af 1960’erne og 1970’ernes parcelhusstil.

Indretningen er en hyldest til træ og klassisk møbeldesign, og de hvidmalede murstensflader og pastelfarvede PH-lamper fuldender retrolooket.

Mortens kro

Mølleå 4, 9000 Aalborg

mortenskro.dk

Sidst jeg var på Mortens Kro var til frokost, men det forhindrede mig ikke i opleve den natklubagtige stemning, stedets særegne indretning giver. Og på toilettet var der en skærm, hvor der kørte en gammel koncert med Bee Gees.

Og så må vi heller ikke glemme billederne på væggen; vi sad lige under billedet med Poul Henningsen og Arne Jacobsen, der skåler i Rød Aalborg, og imellem dem på en divan ligger en splitternøgen og skrævende Katja Kean. Det skal vistnok forestille hende, og hun er i øvrigt ikke helt nøgen; hun har røde stiletter på!

Det var i øvrigt en virkelig god frokost med fremragende smørrebrød.

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter, Guide og Mad