Sådan skal du spise dig igennem Færøerne scroll-down

Sådan skal du spise dig igennem Færøerne

En rejse til de 18 grønne øer med hovedstaden Thorshavn som centrum er så langt fra en ørkenvandring, når det kommer til mad og drikke, for lam og får stortrives og smager fantastisk, og havet omkring forsyner, hvor landbrug og køkkenhaver ikke forslår.

Af Martin Kaufmann & Mette Juulsgaard Kaufmann
Foto: Martin Kaufmann
Gastro Euroman

Vi besøgte Færøerne første gang for 10 år siden, og selvom vi dengang var så heldige at spise på Koks, så forlod vi alligevel de nordatlantiske øer med følelsen af, at det færøske har et stort potentiale med nogle fantastiske råvarer til rådighed i havet omkring de 18 øer, men med ganske store udfordringer i forhold til, hvilke grøntsager og frugt der kan produceres på øerne, og hvordan de traditionelle færøske produkter bliver gjort attraktive for de mindre tilvante smagsløg.

Med en rolig, men dog voksende kamplyst, der sikkert baserer sig på den stamina, man får ved at bo i et klima, hvor fire sæsoner sagtens kan indfinde sig på en enkelt dag eller bare en enkelt time, og hvor gennemsnitstemperaturen ligger på 7(!) grader, er der i disse år kommet et stort fokus på netop øernes restauranter og spisesteder. Primært centreret omkring hovedstaden Thorshavn, men langsomt sker der også noget i de mindre bygder og ude på landet.

Der hersker ingen tvivl om, at det er Koks, der i høj grad har drevet udviklingen. Nok åbnede restauranten først fem år efter dets første køkkenchef, Leif Sørensen, underskrev Det Nordiske Manifest i 2004.

Men med Johannes Jensen, et kulinarisk kraftcenter og CEO på Hotel Føroyar, hvor Koks startede, og siden med stortalentet Poul Andrias Ziska bag komfuret, har Koks sat færøske råvarer, tilberedning og mad på verdenskortet. Koks blev (og er) en af de primære drivkræfter i den imponerende (mad)udvikling, der er sket på øerne det seneste årti.

Og hvor Koks blev fanebærer i den udvikling, sluttede andre trop – og i dag er øerne en fremragende destination for alle, der holder af lam, fisk og skaldyr i verdensklasse samt et køkken, der med et voksende selvværd tør og vil mere.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad og Gastronomi