Test: Hvilken 'gourmetsalt' er bedst? scroll-down

Test: Hvilken 'gourmetsalt' er bedst?

Salt er ikke bare salt, og denne test er netop af salt, der tager sig godt betalt. Salt med den uofficielle titel ’gourmetsalt’.

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Mikkel Hvilshøj
Gastro Euroman

Hvor basal en ting salt er i gastronomien, kan man læse ud af det faktum, at man slet og ret skelner mellem ’det salte’ og ’det søde’ køkken. Stort set alt, der ikke er i dessertafdelingen, er afhængig af salt.

Salt er et af de fire basale smagselementer, mens surt, bittert og sødt er de andre, og umami er så det ’uofficielle’ femte smagselement.

Salt i sig selv appellerer til smagsløgene, og salt virker smagsfremmende på den fødevare, det tilsættes, hvilket sukker i øvrigt også gør.

Salt som klingende mønt

Det er ikke salt, der tynger budgettet i en tid, hvor inflationen presser manges husholdningsbudget; salt er – som udgangspunkt – ikke en kostbare vare, men sådan har det ikke altid været.

I tidligere tider var salt en i særklasse kostbar handelsvare på linje med olie og andre råstoffer. Salt var på det nærmeste ensbetydende med klingende mønt, og det er ikke uden grund, at ordet salær er afledt af det engelske salary, løn eller betaling, som igen er afledt af ordet salt.

Salt var en livsnødvendighed, som var dyr og besværlig at skaffe, og især salts anvendelse som konserveringsmiddel gjorde det eftertragtet.

I Romerriget var salt så eftertragtet en handelsvare, at man talte om ’saltveje’, dvs. de veje, saltet blev fragtet ad efter at være blevet inddampet fra Tiberen. En af Roms trafikfrådende indfaldsveje hedder den dag i dag Via Salaria, ’Saltvejen’.

Også i hundemaden

Vi elsker salt, selvom mange måske ikke er bevidste om det, og mange spiser meget mere end de fem gram dagligt, WHO anbefaler.

Et flertal af danskere spiser 10-15 gram salt om dagen eller mere. Nogle oversalter deres mad, men det meste salt får vi som ’skjult salt’ i færdigprodukter, især pålæg, diverse hel- og halvfabrikata, snackprodukter samt slik, og mejeriprodukter som smør og ost er også store kilder til det skjulte saltforbrug.

Salt finder man også, hvor man ikke rigtig tænker over det, eksempelvis i morgenmadsprodukter. Og i hunde- og kattemad, hvis man nu også skal medtage vores firbenede venner, som jo nok ret beset er ligeglade med at få saltet deres mad.

Salt er en særklasse vigtig ingrediens i pålæg og færdigvarer af den mere tvivlsomme slags, for jo mindre gode råvarer, der indgår, og jo mindre de gastronomiske ambitioner er, des mere salt (og sukker og fedt) indgår; hvis det ikke smager af andet, så kan det altid smage af salt, for det kan alle li’!

Det dyre gourmetsalt

Hovedparten af verdens salt, natriumklorid, udvindes af verdens have, der gennemsnitligt indeholder 35 gram pr. liter, og udvindingen sker ved inddampning med solvarme.

Under mindre varme himmelstrøg er indkogning, saltsydning, også en metode, som herhjemme er genoptaget på Læsø.

Salt kan også udvindes fra saltminer, salthorste og saltørkener, og det forekommer især i områder uden kyststrækning eller med meget langt til havet.

Det er som nævnt næppe salt, der får husholdningsbudgettet til at vakle, men salt er ikke bare salt, og testen på de næste sider er netop af salt, der tager sig godt betalt, salt med den uofficielle titel ’gourmetsalt’.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad og Test