10 amerikanske rappere, du skal holde øje med i 2021 scroll-down

10 amerikanske rappere, du skal holde øje med i 2021

Det hæderkronede hiphopmagasin XXL udpeger hvert år 10 rappere, der kommer til at præge fremtiden, og det gør Euroman selvfølgelig også. Magnus Kraft har gennemtrawlet det amerikanske hiphopfarvand for små fisk, man snart kan lave store, saftige bøffer af.

Af Magnus Kraft
Foto: PR
Kultur Euroman

FINDES DER et bedre oplæg til kulturdebat end lister og kåringer? Jeg synes det ikke, og derfor er det for mig en mindre helligdag, når det amerikanske hiphopmagasin XXL hver sommer udnævner 10 nye rappere, det er værd at holde et ekstra øje med. Helligdagen består af to faser: Først gætter man, hvem XXL vil vælge. Derefter kritiserer man højrøstet XXL for at have valgt alle de forkerte. Jeg er skarpt trænet i særligt sidstnævnte disciplin, og derfor har jeg de seneste tre år lavet min egen, svært forbedrede liste.

Historikken er, hvis jeg må lægge beskedenheden fra mig et øjeblik, på min side. Det er op til flere gange lykkedes at udpege et talent et helt år før, tiøren er faldet hos de amerikanske eksperter. Hvad mere interessant er, tjener listerne også den funktion, at de afslører hiphoprigets tilstand. Hvor stor er talentmassen? Hvilke tendenser vinder frem? Hvilke artister kommer til at præge de kommende år? Listerne bliver på den måde en slags årbog for ny amerikansk hiphop.

2018 var et jubelår. Lil Baby, YoungBoy Never Broke Again, Gunna og YNW Melly (og 6ix 9ine) blev internationale megastjerner og udgjorde den sidste rigtig stærke generation af nye rappere – særligt, fordi jeg i 2018 følte, jeg kunne vælge og vrage mellem 15-20 ekstremt interessante navne.

I 2019 begyndte faresignalerne at komme. Jovist, DaBaby, Megan Thee Stallion, Polo G, Lil Nas X Saweetie og Roddy Ricch har alle etableret sig i branchens øverste lag som de oplagte stjerner, de er, men i lagene under dem var det småt med perspektivrige artister.

I 2020 måtte jeg nedslået og med vanlig fornemmelse for dramatik ”aflyse” Freshman-listen. Niveauet var for lavt. Den amerikanske hiphop var i en kritisk tilstand af manglende originalitet og dybde, og det var kun Sheff G, Baby Keem og måske Fivio Foreign, der kunne fortjene en plads på en hæderlig Freshman-liste.

Amerikansk hiphop slikker stadig sine sår, og 2021 kan ikke måle sig med 2019 og især 2018, men der er lys forude. Alle former for recessioner har det med at skabe nye idéer og nye tendenser, og der er artister blandt nedenstående, der har vundet en fast plads i min daglige lytterutine.

Her er 10 artister, der har det store gennembrud til gode, men har potentialet til at blive allemandseje på linje med Lil Baby, Megan Thee Stallion og Polo G:

Se, hvad vi ellers skriver om: Hiphop og Musik