Det er en god tid på de danske streamingtjenester. For det flyder nemlig med kvalitetskigning, som blot venter på at blive set.

Uanset om du vil tages tilbage i tiden, få nye perspektiver på raceproblematikken i USA eller måske hellere rejse verden rundt med et af klodens bedste klassiske orkestre, så er det bare om at finde popcornene frem og smække benene op på sofabordet.

Der er nemlig noget til de historieinteresserede, som godt kan lide drama og tidsbilleder. Ligesom der i den grad også er noget for musikelskere, som kan lide at smile sig igennem legesyge billeder og gode historier. Og så er der også et mesterligt gys, som (måske) vil ryste dig i dine forestillinger om verden.

God fornøjelse med disse en eller flere af disse seks suveræne sager.

Mozart in the Jungle, sæson 4

Vi er nået til fjerde sæson af den prisbelønnede serie, hvor især Gael García Bernal spiller virtuost godt. Det er egentlig meget logisk, eftersom han er maestro i New York Symphony, men her i fjerde omgang er der dømt nye vinde og store omvæltninger i orkestret.

Serien har blandt andet haft sin styrke i at tage rundt i verden og vise, hvordan vi mennesker henter inspirationer udefra, og i denne sæson rejser vores hovedpersoner også til fjerne egne, hvor de lærer noget om både hinanden og dem selv.

’Mozart in the Jungle’ genopfinder ikke noget, for serien har siden første afsnit fokuseret på at være rendyrket dramady, men til gengæld strømmer tonerne så også ind og ud imellem hvert eneste velskabte billede. Man er i sikre hænder, når Bernal & co. folder sig ud for fuld musik.

Kan streames på Viaplay fra 9. marts

Everything Sucks!

Mange har kritiseret Netflix for at lave serier, der nærmest fisker penge op af lommerne på tjenestens brugere. Ved at undersøge, hvad der interesserer folk, kan man få dem til at punge ud, er devisen.

Det så man blandt andet med ’Stranger Things’, hvor undersøgelser havde påvist, at folk ville have noget om børn, der oplevede et eller andet overnaturligt engang i 1980’erne.

Og vupti, så var der en successerie! Samme metode kunne man godt mistænke, at der ligger bag ’Everything Sucks!’, men serien har imidlertid så meget charme, at man tilgiver det. Vi befinder os på Boring High School (alene navnet er morsomt!) i 1996, hvor en gruppe unge forsøger at få livet og kærligheden til at hænge sammen. Stille og roligt udvides persongalleriet, og man kan grine igennem over VHS-bånd og fascinationen af internettet, der endnu ikke er slået igennem.

Og så var det jo tiden før smartphones, som serien på forunderlig vis formår at sætte i perspektiv. For hvordan kommunikerede unge mennesker overhovedet med hinanden dengang?

Kan streames på Netflix

Loving

1958 i Virginia. Et ungt par vender hjem. De har været oppe nordpå for at gifte sig. Deroppe må en hvid og en sort nemlig gerne indgå ægteskab, men sådan er det ikke i Virginia.

Og det får Richard og Mildred at mærke i lokalsamfundet, da de vender hjem. ’Loving’ er en dybfølt og stærk fortælling om, at kærligheden er farveblind, og samtidig er filmen et historisk dokument.

For Richard og Mildred Loving er virkelige personer, der i 1967 tog deres sag hele vejen til højesteret, for at forblive ægtefolk. Det elegante ved filmen om dem er, at den ikke fokuserer på politik eller politisk korrekthed, men tværtimod fortæller en kærlighedshistorie, der griber én.

Kan streames på Viaplay

The Chi

Så er det noget mere morsomt, at se ’The Chi’. Serien er skabt af Lena Waithe, som de fleste nok bedst kender som Aziz Ansaris sidekick Denise i ’Master of None’.

Men Waithe kan altså mere end at skrive og spille skuespil, for med ’The Chi’ viser hun, at billedforståelse og musikalitet også falder hende nemt. Serien er en slags positiv udgave af alle de ghetto-serier, der er blevet lavet det seneste årti.

Den er rytmisk, sjov og skarp, når miljøet omkring den sydlige del af Chicago formår at fremvise både unge og ældre, som kæmper for en bedre hverdag. Trøstesløsheden er bestemt til stede, men den bliver stille og roligt udskiftet med venskaber og nærvær. Og så er skuespillet, klipningen, billederne og instruktionen virkelig veludført.

Kan streames på HBO Nordic

Get Out

Forleden modtog instruktør Jordan Peele en Oscar-statuette for bedste originale manuskript for ’Get Out’ – og det må siges, at være enormt fortjent! Peele har skrevet en film, der uden tvivl vil blive en klassiker med tiden.

Fortællingen om en ung sort mand, der tager med sin kæreste på forældrebesøg i et ”hvidt” område er elegant eksekveret, fordi den lægger ud med romantisk kækhed, men hurtigt udvikler sig til en vild og nervepirrende gyser, hvor man skal være mere end sejlivet for ikke at gemme sig under sofapuderne undervejs.

’Get Out’ er en film til tiden, fordi den tør udfordre den måde, man ser på race i USA i dag, og så er proppet med suveræne one-liners og et skuespil, man simpelthen ikke kan hylde nok.

Kan streames på Viaplay fra 23. marts

The Americans, sæson 5

Her er der historieundervisning med bid for alle streaming-kronerne! For det er simpelthen imponerende, hvor højt et niveau den prisbelønnede ’The Americans’ formår at holde.

Personerne er så skarpt tegnede og samtidig så mangefacetterede, at dette uden tvivl er én af de stærkeste dramaserier overhovedet de senere år. Vi følger stadig den på overfladen ærkeamerikanske familie, der inde bag hoveddøren faktisk er sovjetiske spioner.

At deres nabo er FBI-agent er ikke ligefrem en hjælp, og da teenagedatteren forelsker sig i nabo-knægten, er det selvfølgelig lidt af en udfordring. Serien bliver en slags mikrokosmos over, hvordan Den Kolde Krigs tanker om ”de gode imod de onde” gjaldt på begge sider af jerntæppet. På den måde lærer man noget, men samtidig oplever man, hvordan mennesker, der har boet i USA længe nok, tager landet til sig – også selvom de spionerer imod ”Land of the Free”.

Kan streames på Netflix