Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

De 13 mest stilede film nogensinde

De 13 mest stilede film nogensinde

Cool katte i cool klude.

Der er visse film, hvor karakterernes påklædning står klart for ens indre blik, også mange år efter, at man har set dem. Film, hvor skuespillerne og det tøj, de har på, går op i en højere enhed af coolness.

Og mens man ser filmen, går det pludselig op for en, at man sidder og ønsker at være hovedpersonen. Ikke (kun) fordi han er junkie, gangster eller pilot, men fordi han ser så forbandet godt ud. 


Næste dag løber man ud og køber nyt tøj, og et kort øjeblik føler man sig som en Dean eller en Clooney. 

Vi har samlet 13 af de mest stilede film nogensinde. 


Rebel Without a Cause (Vildt Blod) (1955)I denne hans anden og næstsidste film, nåede James Dean at slå sit navn fast som et evigt symbol på ungdom, stil og rebelskhed, samme år som sin alt for tidlige død. I dag står han for evigt knivskarp i den almene popkulturelle bevidsthed, iført rød jakke, blå jeans og hvid t-shirt. Oprindeligt skulle de stramme jeans være smøget op, men inden skydning blev man enige om, at less is more, og bukserne var, ligesom resten af outfittet, upyntede og minimalistiske.

Kan streames på Filmstriben.

8 ½ (1963)Marcello Mastroianni spiller kunstner og ægtemand i livskrise i Fellinis hovedværk. Og hans ubesværede måde at bære sort jakkesæt og grafiske briller er det stof, som nutidens ledertypers våde drømme er gjort af.

Kan streames på Filmstriben.

Butch Cassidy and the Sundance kid (1969)Paul Newman og Robert Redford er præriens mest velklædte bankrøvere med denimskjorter, fløjlsblazere og, selvfølgelig, cowboyhatte. Ligegyldig hvor længe de har været på flugt, er de altid ulasteligt klædt. Nogle af filmverdenens største stilikoner, har med denne film inspireret utallige modeskabere, og sådan vil det fortsætte mange år frem. Bare kig på tidens tendenser, hvor 60’er- og 70’er-looket er helt tilbage.   

Kan lejes hos YouSee.LÆS OGSÅ: 10 ting der aldrig går af mode

Mig og Charly (1978)Det er ikke fordi, der findes mange danske film spækket med god stil. Langt de fleste (nyere) danske film tager ofte udgangspunkt i middelklassens, midaldrende ægtepar, der er blevet så trætte af hinanden, at de er nødt til at gå fra hinanden eller begynde til italiensk. Men der er denne dejlige danske ungdomsfilm, hvor hovedpersonernne går med ruskindsjakker, stramme t-shirts, jeans og denimtøj. Det er i sig selv også en fin film med musik af blandt andre CV Jørgensen. 

Kan streames på Dansk Filmskat

Top Gun (1986)Okay, det er ikke stor filmkunst. Men underholdningen er solid. Også selv om du ikke var ung i 90’erne. Og Tom Cruises stil er eviggyldig: Aviator-briller, hvid t-shirt og jeans fra Levi’s kan man aldrig gå skævt med. Og en rå pelskrave går heller aldrig helt af mode. Lige for tiden er den endda ekstra hot.

Kan lejes hos Yousee.

LÆS OGSÅ: Seks tendenser du skal kende dette efterår

Boyz in the hood (1991)Kult-teenagefilmen fra 1991 er ikke kun et billede på den store hiphop-bølge, der stilmæssigt oversvømmede 90’erne med kasketter, posede sweats og sneakers. De to dengsedrenge, Tre og Ricky, er med deres farverige skjorter, collegejakker og poppede sneakers lidt for fashionable til 90'er-ghettoen. Til gengæld er de velklædte på en måde, som vi genkender hos vore dages modebevidste hiphop-stjerner.  I alt har vi en stilmæssigt gennemført film, der repræsenterer forskellige stilarter og aldrig vil fremstå kikset. 

Kan streames på Netflix. 

Reservoir Dogs (Håndlangerne) (1992)Tarantino sagde selv, at alle ser seje ud, hvis man putter dem i et sort jakkesæt. Og hvordan kan man modsige ham. I denne film ophøjer outfittet nogle nedrige skurke til en sofistikeret bande. Bevares, det er ikke kun tøjet, der gør filmen cool. Også solbrillerne, for eksempel.

Kan streames på Netflix.

Leon (1994)Luc Besson er kendt for sin stilsikkerhed. Desværre fører hans visuelle sans ofte til overfladiske film. Men i Leon, franskmandens mest vellykkede film, går billede og indhold op i en højere enhed. Og Jean Renos lejemorder er klædt på som til en slentretur på Blågårdsgade med stumpebukser, uformelig frakke, tophue og runde briller.

Kan lejes hos Yousee.

LÆS OGSÅ: Se hvilken brilletype der passer til dig

Trainspotting (1996)Selv om det er en af 1990ernes mest elskede film, udspiller narko-dramaets handling sig sidst i 1980’ernes Edinburgh. Det gør ikke hovedpersonen Mark Rentons smag mindre aktuel i dag. Han blev spillet af Ewan McGregor, dengang han var ung og cool, og når man i dag ser billeder fra filmen, ligner karseklip, (bogstaveligt talt) junkie-skinny jeans, converse-sko og sportstrøjer fra Adidas stadig en perfekt uniform.

Kan lejes hos YouSee.

The Talented Mr. Ripley (1999)I Rollen som rigmandssønnen og playboyen, Dickie Greenleaf, fremviser Jude Law det fedeste fra 50’er-garderoben. Den står på kortærmede skjorter, pork pie-hatte og helt korte rør. I hver eneste scene er Jude Law så velklædt, at det ikke kun er kvinderne, der kigger efter ham. The Talented Mr. Ripley udspiller sig i skønne rammer på den italienske ø Ischia Ponte, hvor Greenleaf nyder livet med friske skalddyr til frokost, sejlture og en masse besøg på Napolis jazzklubber. Ligesom Matt Damon vil vi alle gerne være Dickie Greenleaf. 

Kan streames på Netflix.

Ocean's Eleven (1960 og 2001)I begge Ocean's Eleven-filmene holder vi med røverne, fordi de stjæler med stil. Og det gælder både røverierne og tøjet, de begår dem i. Hver af de 11 har sin egen personlige stil, men samtidigt er det hele farvekoordineret. Med den nye Ocean's Eleven får vi også muligheden for at hylde en af hvor tids mest velklædte skuespillere, nemlig George Clooney. Den nye version er tydeligt inspireret af stilen fra den oprindelige, men har kigget mere til 70'erne og 00’ernes lidt posede pasform. Den nye version kan streames på Viaplay.

Drive (2011)Der findes få filmkarakterer mere cool end Ryan Goslings i Drive. Hans  rolige, iskolde karakter gør en sølvfarvet, vatteret jakke med en stor gul skorpion på ryggen så fed, som ingen andre ville kunne. Jakken, der ligner et secondhandfund, er blevet ikonisk og et symbol på Refns mesterværk. Men også kørehandskerne og denimjakken, han også optræder i, gør Drive til en af moderne tids mest trendsættende film. 

Kan streames på Viaplay.

Her (2013)Selvom ’Her’ foregår i fremtiden, er tøjstilen tydeligt inspireret af 70’erne. Faktisk er ’Her’ visuelt uovertruffen fra ende til anden, og helt i snor med tiden, virker hele filmen til at have et Instagramfilter lagt over sig. Joaquin Phoenix’ tøj i røde farver og jordtoner, og er imponerende stilfuldt både i 70’erne, fremtiden eller her til efteråret. 

Kan streames på Viaplay.

LÆS OGSÅ: 75 film enhver mand bør se

LÆS OGSÅ: Instruktør afslører: Trainspotting-holdet bliver genforenet

LÆS OGSÅ: 9 ting du ikke skal gå i når ferien slutter