PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Dokumentarist har fulgt arkadehulens ukendte stjerne i to år

Foto: Thomas Skou og Good Company Pictures Instruktøren Mads Hedegaard tilbragte to år med sit kamera på Bip Bip Bar på Nørrebro, hvor han mødte Kim ’Kanonarm’ og de andre arkadespillere. Filmen er 38-årige Hedegaards debut som dokumentarinstruktør i featurelængde.

Dokumentarist har fulgt arkadehulens ukendte stjerne i to år

Mads Hedegaard skildrer i en ny dokumentarfilm et fællesskab, kun få anede eksisterede: Arkadespillerne. Blandt dem er Kim ’Kanonarm’ Köbke. Siden han var dreng, har han stået – tavs, fokuseret og med en udholdenhed som en maratonløber – og plaffet rumskibe og asteroider, mens fans fra hele verden har hyldet ham for hans hurtige hænder.

Arkadespillene havde deres guldalder i midten af 1980’erne – det var dengang McDonald’s var en nyhed, og Danmark havde et fodboldlandshold, der sprudlede. Spillene hed ’Space Invaders’, ’Pac-Man’, ’Asteroids’ og ’Donkey Kong’, og de store, kantede spillekonsoller med joystick og trykknapper var at finde i fritureosen på landets grillbarer. Arkadespillene, der kom fra USA, skabte mediepanik i ekspertkredse, ligesom tegneseriebladene havde gjort det i årene inden. Pædagoger og eksperter advarede mod, at spillene havde en skadelig effekt på børnene, gav dem firkantede øjne og gjorde dem virkelighedsfjerne. Men Kim Köbke og hans venner var ligeglade. De var opslugt af spillene, og det har de været lige siden.

Da mere avancerede hjemmecomputere tog over i 1990’erne, forsvandt arkadespillene med de pixellerede figurer og simple bip bip-melodier lige så stille fra gadebilledet. Frem for at finde nye interesser fortsatte Kim Köbke dog med at spille. Han investerede i brugte arkadekonsoller og installerede dem i sit hjem, hvor han blev ved med at sætte rekorder, ikke mindst i spillet ’Gyruss’, der kendes som et af verdens mest krævende arkadespil. Her styrer man et rumskib, som på sin rejse gennem solsystemet angribes af andre rumskibe, meteorer og asteroider, som alle skal nedkæmpes.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her