Esben Schjørring: "Jeg lytter til denne podcast både for arbejdet og for fornøjelsens skyld. Den er superbritisk og virkelig interessant"

Sådan holder politisk redaktør, podcastvært og forfatter Esben Schjørring sig opdateret.

Esben Schjørring: 'Jeg lytter til denne podcast både for arbejdet og for fornøjelsens skyld. Den er superbritisk og virkelig interessant'
Offentliggjort

Hvor er det første sted, du orienterer dig om morgenen, når det kommer til nyheder?

”Twitter. Jeg har fået organiseret et ret godt feed, som er overskueligt at orientere sig i. Hvis noget er virkelig vigtigt, så læser jeg det med det samme, men for det meste bogmærker jeg artiklerne, jeg støder på.

Det kan selvfølgelig være farligt, fordi jeg kan glemme at læse dem, og derfor handler det om at holde en disciplin, hvor man sørger for at få gået bogmærke-mappen igennem, når man har tiden til det, så man kan få læst dem, man mangler.”

Hvilke aviser holder du?

”Jeg holder alle og ingen, fordi jeg som ansat på Altinget har online adgang til de fleste danske aviser. Jeg forholder mig nok mere til avisforbrug, som om det er én strøm af nyheder, analyser og features, og hvor det kommer fra, er egentlig underordnet.

Men når det så er sagt, vil jeg gerne fremhæve de politiske redaktioner hos især Berlingske og Jyllands-Posten, der er fremragende. De er virkelig gode til at dække Christiansborg med deres store redaktioner og stærke historier, og det gør dem uundgåelige, når man er politisk redaktør på et andet medie.”

Hvilke podcasts lytter du til?

”De to britiske historikere Dominic Sandbrook og Tom Holland har podcasten ’The Rest is History’, som jeg både lytter til for arbejdet og for fornøjelsens skyld. De taler om hele historien på kryds og tværs, det er superbritisk og virkelig interessant.

Deres serie om Nixon og Romerrigets fald er stærkt anbefalelsesværdige. Det, der for mig gør en podcast god, er, at værterne kan lide hinanden, så man gerne vil være i selskab med dem. Sådan er det her.

Det samme gør sig gældende på ’The David McWilliams Podcast’ med den irske journalist og økonom David McWilliams og hans kompagnon John Davis, der mere er en aktualitetspodcast; de kan fx sidde og snakke om inflation eller mobiliseringen af nye styrker i Rusland. Den er også virkelig fed.”

Hvilke udenlandske medier følger du særligt med i?

”The Atlantic og Financial Times. Oprindeligt var jeg meget glad for The Atlantic og deres features – især skribenten George Packer havde og har en stor stjerne hos mig. Han skriver helt formidabelt om amerikansk politik og samfund, og hans måde at skabe drivkraft i lange tekster har inspireret mig. Jeg synes dog, at The Atlantic er blevet grebet lidt for meget af den rystelse i amerikansk journalistik, som Donald Trump medførte. Det er helt fair at være imod Trump, men det var, som om alt journalistik pludselig blev influeret af den der anti-Trump-kampagne, og det mistede ligesom sin frihed.

Financial Times er virkelig blevet en go to for mig, fordi jeg er blevet mere optaget af økonomi. Det kom sig lidt af, at jeg læste Adam Toozes bog ’Crashed’, der handler om finanskrisen, og det gik op for mig, at der er en kæmpe verden, der influerer den verden, jeg ved meget om (politik), men som jeg ikke har særlig stor indsigt i. Så nu er jeg begyndt at læse en masse om økonomi og krydsfeltet mellem det og politik, og det beskæftiger Financial Times sig med på en vildt fed måde.”

Er der nogle særlige journalister, som du bare skal læse eller høre?

”Jeg læser altid Weekendavisens politiske dækning med Hans Mortensen og Arne Hardis, der har deres egen sproglige stil og gode kildenetværk. Men også den politiske journalist Kasper Løvkvist fra Avisen Danmark skriver nogle fantastiske reportager, ham kan jeg rigtig godt lide.

Det, man skal evne, ud over at skrive godt selvfølgelig, er at bruge øjnene, indfange den store historie i en begivenhed og styre en fortælling over tid. Mine gode ven og tidligere kollega Anders Redder, der i dag er på Jyllands-Posten, er en sindssygt god journalist, der mestrer alle genrer, og som jeg prøver at læse så ofte som muligt.”

Hvad læser og lytter du til i fritiden?

”Min store passion er cykelsport. Det britiske magasin Rouleur har nogle fremragende skribenter, må jeg sige – især redaktøren Ed Pickering læser jeg med stor fornøjelse. Den tidligere cykelrytter David Millar har et nyhedsbrev, som jeg også forsøger at læse, når det kommer, men der er også folk herhjemme, som jeg skal læse.

Brian Nygaard skriver godt og smukt, mens jeg bruger Per Bausager til at læse løbsreferater og få opdateringer – han er også med i podcasten ’Forhjulslir’, som jeg lytter til. Det er meget slavisk for mig, og et cykelløb er ikke rigtig blevet forberedt eller afsluttet, før jeg har læst både Brian og Pers ting.”