Det begynder som regel med et spørgsmål:

Hvad får et menneske til at begå selvmord? Hvorfor viser feministerne så meget røv? Og hvor længe skal man finde sig i at være eksotisk underholdning, fordi man er mand og er til mænd?

Det er nogle af de ting, vi har undret os over på Euroman-redaktionen i løbet af 2017.

Herunder finder du artiklerne, som spørgsmålene afledte – samt en række andre, efter vores egen ydmyge mening, gode artikler fra året, der næsten er forbi. Hvis du vil læse hele den enkelte artikel, skal du bare klikke på linket under billedet.

"Det har nok givet mig noget ekstra sexual mileage at kunne tale på den måde. Men det er ikke sådan, at jeg har tænkt: Nu tager jeg den stemme på, så får jeg nok noget på den fine. Sådan er det ikke, det må du regne med. Jeg taler, som jeg taler. Jeg tror måske, det handler om, at folk kan fornemme, at det ikke kun er stemmen i sig selv, men at der er indhold i."

Jørgen Leth fyldte 80 i år. Vi fulgte med ham på foredragsturné og fik undervejs snakket med ham om sexlivet i hans alder, om voodoo og om at leve med depression.

Mikrodosering af LSD

"Banale ting som at handle ind er blevet meget sjovere, fordi jeg føler, jeg går på opdagelse i varesortimentet, og jeg kan nemmere skabe opskrifter i hovedet, når jeg bevæger mig igennem supermarkedet. Jeg har endda fået købt ind til misosuppe, som er en ret jeg lavede meget før i tiden, men som jeg fuldstændig havde glemt. Det er en glæde at kunne spise den igen. Det strømmer ud af mig for tiden." 

Sigurd tager LSD, inden han går på arbejde. Der blev i år talt en del om mikrosodering, altså om folk, der tager små mængder af bevidsthedsudvidende stoffer - ikke for at flippe ud, men for at præstere bedre i dagligdagen. Vi fulgte en ung dansker, der følte, det hjalp ham til at være mere kreativ og fokuseret.

Casper er vaneforbryder

 

"Kan man ikke komme i kontakt med mig, er jeg enten død eller bag tremmer."

Casper er vaneforbryder. Han har siddet i fængsel flere gange, end han har tal på. Og ligesom de mange andre gengangere i danske fængsler ved han, at han sandsynligvis kommer ind igen. Vores journalist har igennem tre år forsøgt at holde trit med en professionel tyv for at finde ud af, hvad man stiller op, når livet i frihed er for svært at tackle.

”Yes, yes y'all. Hold kæft, hvor ser vi godt ud. Det er fedt, at I er så forskelligt påklædt. Det er dét, vi fra starten har ønsket, at skabe: Et varieret udvalg af arketyper, der bliver blandet sammen i en blender. Dét er ARCH.”

Dresscode var 'sexy galla', da Remee inviterede sine venner og kollegaer til privat fest, i anledning af, at hans natklub ARCH fyldte år. Vi var inviteret med for at se, hvordan folk havde valgt at klæde sig.

Bilderberg 2014 Copenhagen Marriott Hotel

 "Vi har lukket nu. Kun gæster."

En gang om året mødes magtens elite bag lukkede døre. Vi forsøgte at finde ud af, hvad der foregår, når Bilderberg-gruppen, der tæller nogle af verdens mest magtfulde mennesker, herunder Uffe Ellemann, Mogens Lykketoft og Anders Eldrup, forskanser sig og udreder verdens tilstand.

“Vi har alt her. Byen er gammel og velholdt, og vi oplever, at der kommer flere turister til igen, siden svenskerne stoppede med at komme i 90’erne."

Helsingør rykkede op i superligaen, og byen selv klarer sig også bedre og bedre med et blomstrende kulturliv og mange tilflyttere. Vi tog dertil for at høre, hvad de elsker ved at bo der, og for at se, om fodboldklubben kunne klare sig på hjemmebane mod FC København.

Girl Squad

”Vores projekt handler jo netop ikke om, at alle skal se ud som os. At nu skal alle have lilla fletninger, små shorts på og ryste med numsen. Det var bare det, jeg havde lyst til at gøre, og jeg synes, du skal gøre det, du har lyst til at gøre – og så lader jeg lige være med at dømme dig for det.”

Fjerdebølgefeministerne fra Girl Squad indtog Bornholm og Folkemødet. Vores journalist var med for at blive klogere på deres sag - og hjælpe dem med at skubbe udlejningsbilen, da den havde sat ud efter et nøgenfoto-shoot.

KLUMME

"Mit andet problem med spørgsmålet er, at det også indirekte kan tolkes som: “Hvem boller hvem i røven?” 

2018 var året, hvor Søren Krarup kaldte Macron for en bøssedreng. Selv om vi opfatter os selv som mægtig tolerante her i Danmark, så lever hyggehomofobien i bedste velgående. For eksempel bliver mandlige homoseksuelle ofte spurgt, om de er manden eller kvinden i forholdet. Det skrev vores journalist en klumme om.

”Da vi var børn og unge i Albertslund, handlede det om at skulle bevise noget. Man skulle være store i slaget og ”hvad så, jeg smadrer dig”-agtig. Det handlede om at hævde sig og være en alfahan, for når man vokser op på Vestegnen, er der ikke de kæmpe store villaer og den fede økonomi, så man må finde sig noget andet at bryste sig med. Der er ingen tvivl om, at det har skabt et psyko konkurrence-gen.”

Tilbage til rødderne. Vi tog et ride i tourbussen med de selvudnævnte proletarer fra Suspekt

"Folk siger: ”Han har skriveblokering Han tør jo ikke. Han kan ikke. Det var et one hit wonder.” Men sådan lever jeg ikke. Mit liv består af mange, mange små ting. Jeg elsker at skrive poesi. Og jeg sætter en ære i copywrite-håndværket. Når jeg skriver reklametekster, har jeg det med dem, som om de var mine små børn. De ting er lige så vigtige for mig som at skrive den roman.”

Vi drak cola i spandevis med Knud Romer for at finde ud af, hvorfor det har taget ham 10 år at skrive den ekstra svære toer.

”Han var en speciel storebror. Jeg så op til ham, fordi han meget tydeligt vidste, hvem han var. Han var den kloge, mens jeg altid fik at vide, at jeg var god social. Jeg var hende den lyse, glade pige, der dækkede bord og elskede alt, hvad min mor serverede. Min bror var mørk og sær og kræsen.”

Ethvert menneske er en gåde. Når det lever, og når det dør. Selv om mange var på fornavn med ham, kendte de færreste debattøren, forføreren og forfatteren, som spillede højt spil lige til det sidste. Vi talte med dem, der var tættest på Mads Holger Norgaard Madsen, i forsøget på at forstå manden, der i 2017 ville være fyldt 40 år.

LÆS OGSÅ: Se alle kvinderne vi kunne li' i 2017