Se Messi på Camp Nou

De fleste sønner spørger på et tidspunkt deres far, om han har set verdens bedste fodboldspiller. Det har sønner spurgt om i flere generationer, hvad enten det så var møntet på Pelé, Cruyff, Maradona eller Zidane. Så hvorfor ikke dele oplevelsen? Vor tids største fodboldspiller er Lionel Messi, hvis historie starter med en far, der ikke ville give op. 

Bliv ven med os på Facebook



I 2000 drog den 12-årige Leo med sin far tværs over Atlanterhavet for at prøvetræne i FC Barcelona. Hjemme i Argentina, hvor økonomien var kollapset, var der ikke længere råd til at fortsætte Leos dyre hormonbehandlinger, der skulle få ham til at vokse. Så da den catalanske klub inviterede til prøvetræning, betænkte faderen sig ikke. I 14 dage sad far og søn på Hotel Plaza midt i byen og ventede, inden faderen ringede og truede med at rejse hjem igen.

Næste dag fik Leo lov at vise, hvad han kunne, i en kamp mellem to sammensatte hold bestående af drenge, der alle var to år ældre end ham. Da lille Leo krøllede to af dem og scorede et mål, spurgte Carles Rexach, der skulle vurdere talenterne, hvem den lille dreng var. En måned efter mødtes parterne atter på en restaurant, og her skrev Rexach, den tidligere storspiller og assistenttræner for 90’ernes El Dream Team, på en serviet:
”Jeg, Charly Rexach, indvilliger i at skrive kontrakt med Lionel Messi på de aftalte vilkår, uagtet hvilke interne konflikter der måtte være i FC Barcelona.”   

Servietten findes i dag på FC Barcelonas museum under Camp Nou, og det er så absolut også et besøg værd, når turen går til Barcelona for at se verdens bedste fodboldspiller optræde på hjemmebane.

LÆS OGSÅ: Messi fotobomber Ronaldo og opsummerer deres forhold

 Info om museum, billetter til Camp Nou og kampdatoer: fcbarcelona.com

Spis ’Far’s food’på Hærvejen

"Livet er en rejse, der skal tages til fods,” skriver Bruce Chatwin, der som så mange andre store forfattere var overbevist om, at mænd har det bedst med at røre sig lidt: 

”En mands sande hjem er ikke hans hus, men vejen.”

Udfordringen er naturligvis at finde den rette vej. Det er ingen kunst at gå i hundene eller i fars fodspor, hvorimod den rette kurs i livet er langt sværere at ramme. Det samme gælder den gode vandringsrute, der giver plads til både samtale og fordybelse. Et godt bud er den danske Hærvej. 



Den 500 km lange rute strækker sig gennem Jylland ad små stier og skovveje og passerer undervejs både gamle gravhøje, runesten og kirker fra middelalderen. Nogle af Danmarks fineste monumenter fra vikingetiden kan også opleves på Hærvejen, der har sit navn, fordi den oprindelig blev brugt til at transportere en hær. 

Besøg Niels Bugges kro i det historiske område ved Hald syd for Viborg. Her finder du et raffineret spisekort, der bl.a. byder på ’Far’s food’: Hurtig hverdagsmad, der laves fra bunden med gode råvarer og skal bestilles senest samme dag inden kl. 15. Både kro og hotel har værelser til overkommelige priser, der ved samme lejlighed kan bestilles, hvis I vil bide den anbefalede vandretur fra Viborg til Bindeballe (29 km) over – eller er for magelige til at trille soveposen ud i et shelter på den jyske hede. 

LÆS OGSÅ: 11 hemmelige tricks der giver dig en billigere rejse

Gem dig i Churchills kælder

Meget af, hvad Winston Churchill foretog sig, endte galt. I sine barndomsår kæmpede han forgæves for at få sin fars opmærksomhed, og først i tredje forsøg lykkedes det ham at blive optaget på militærskolen Sandhurst. Han blev heller ikke valgt ind i Parlamentet, første gang han stillede op, og han oplevede desuden både at blive taget til fange under Boerkrigen og blive kørt ned af en taxi i New York. Da første verdenskrig brød ud i 1914, besluttede Churchill sig for at invadere den tyrkiske halvø Gallipoli, men også det gik helt galt, og de allierede led forfærdelige tab. Han blev afvist af først Hitler, da han inden krigen drog til Berlin for at træffe den tyske kansler, og siden gentagne gange af USA, da han bad om støtte i starten af krigen.



Men store mænd giver ikke op, og premierminister Churchill brugte siden alle sine retoriske evner til at mobilisere briternes tro på, at de sammen kunne bekæmpe nazisterne. En stor del af kampen foregik for hans vedkommende i en kælder under Finansministeriet i London. Her havde Churchill sit hovedkvarter, hvorfra han med en udvalgt kreds af militærfolk og politikere traf vigtige beslutninger. The Cabinet War Rooms, som det hedder, er i dag en del af Imperial War Museums, hvor man kan få et levende indtryk af, hvordan arbejdet og hverdagen formede sig under blitzen mod London.

Specielt The Map Room, der står, som da det blev forladt i 1945, er et besøg værd. Tyskerne anede i øvrigt intet om stedet, hvilket var heldigt, idet bunkerens betonloft ikke var specielt solidt bygget.

Gå i krig med Hemingway 

Venedig er trods sit fimsede ry en af verdens mest maskuline byer. Hertil har både købmænd, charlataner og sømænd gennem historien strømmet for at gemme sig, kurtisere kvinder og gøre gode forretninger, og det er naturligvis også i Venedig og omegn, at myten om verdens største pralhals og vigtigste forfatter blev støbt. 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan skal du IKKE opføre dig, når du rejser i udlandet

En vag og tilknappet far, der endte med at begå selvmord – samt en mor, der klædte ham i pigetøj – ansporede tidligt Ernest Hemingway til at stive sig af med mandlige sysler. Han ville gerne være soldat, men blev kasseret pga. nærsynethed, så i stedet meldte han sig til Røde Kors, der i 1918 sendte ham til Italien som ambulancefører. Her blev han såret i benet, da han en dag cyklede ud med chokolade og cigaretter til soldaterne ved fronten ved Fossalta di Piave.



Italienske tropper trækker sig tilbage ad vejen mellem Udine og Cocroipo i det nordøstlige Italien efter at være blevet slået af Østrig-Ungarske tropper i 1917. Hemingway har beskrevet retræten i 'Farvel til våbnene'. 

I den lille, flade landsby 60 km fra Venedig er der i dag rejst et enkelt mindesmærke i stål for den amerikanske forfatter. Ham har de nemlig altid godt kunnet lide på egnen – og det allerede fra starten af, hvor de hædrede ham med en fin medalje, fordi han som den første amerikanske soldat var blevet såret i krigen mod østrigerne. Så skidt med, at han ikke var soldat, og i øvrigt var blevet ramt ved et tilfælde. Intet af det var til at se på det officielle pressefoto, hvor uniformens Røde Kors-emblem behændigt er fjernet.


Den venetianske billedhugger Toni Lucarda hædrede forfatteren med en buste i 1963.

Hemingway nuancerede godt nok historien i en af sine bedste romaner, Farvel til våbnene (1929), der er baseret på hans oplevelser som Røde Kors-frivillig ved fronten og den efterfølgende rekonvalescens på hospitalet i Milano, hvor han forelskede sig i en sygeplejerske. Men derudover forsøgte han i stigende grad at opretholde macho-myten om sig selv, og den er et godt udgangspunkt for alle fædres og sønners obligatoriske samtale om, hvad en rigtig mand er gjort af – og hvornår det er i orden at fortælle en lille røverhistorie. 

LÆS OGSÅ: 11 rejser en rigtig mand bør tage på

Diskussionen kan med fordel fortsættes tilbage i Venedig på forfatterens stamsted, Harry’s Bar.  Fossalta di Piave ligger 20 minutters kørsel ad A4 fra Venedigs Marco Polo-lufthavn, hvor der kan lejes bil. Harry’s Bar er en del af Cipriani-kæden.   

Tag på roadtrip til USA 

Det er tilladt at holde kæft, mens man kører, og det kan der være brug for i USA, hvor afstandene er lange. Til gengæld er bilerne behagelige, landskabet mangfoldigt, og der er sjældent langt mellem en god radiostation. Veje er der også nok af – omtrent 6,5 mio. km, hvoraf den mest berømte strækning er Route 66 mellem Chicago og Los Angeles og den mest populære Pacific Coast Highway, der bugter sig langs kysten i det sydlige Californien.

Anderledes rå og hemmelig for turisterne er US 212, der strækker sig over 1.527 km fra Minnesotas Highway 62 i øst til Yellowstone National Park i vest. En af de mest interessante strækninger på ruten er Beartooth Highway, der er blevet kaldt ’The most beautiful drive in America’. Fra udgangspunktet ved byen Red Lodge snor landevejen sig i skarpe sving langs delstatsgrænsen mellem Montana og Wyoming op mod Beartooth Pass i 3.300 meters højde. Efter at have passeret et stort plateau går det derefter ned mod Wyomings Highway 296 og Cooke City.  



Strækningen fordrer en erfaren billist bag rattet, og selv i sommermånederne kan Beartooth Pass være lukket pga. snefald og stormvejr. Tjek vejrudsigten og vejforhold. Derudover er der ingen grund til at planlægge for meget. Charmen ved det klassiske amerikanske roadtrip er følelsen af frihed og fremdrift, som enhver far og søn på et eller andet tidspunkt i livet bør opleve i fællesskab. Montana Traveler Information og Wyoming Travel Information oplyser om vejr- og vejforholdene på Beartooth Highway.

LÆS OGSÅ: Seks smarte spisesteder i Barcelona

LÆS OGSÅ: Harry's Bar: Hemingway og champagnecocktails

LÆS OGSÅ: Her er frisparkschefen der ånder Messi og Ronaldo i nakken