Steve Jobs
Foto: Getty Images

Steve Jobs

Georg Gearløs på syre, hamp og kokain

Det var ikke ligefrem på en diæt af kildevand, knækbrød og fornuftige sengetider, at historiens store opfindere og videnskabsmænd gik på arbejde. Mange af dem levede på en farlig cocktail af alkens opkvikkende, euforiserende og bevidsthedsudvidende stoffer, som muligvis hjalp de geniale ideer på vej.

LÆS OGSÅ: Sådan vil livet se ud om 20 år

Mens vi venter på det videnskabelige bevis for sammenhængen mellem syretrips og kreativitet, giver salon.com sit bud på ti af tidernes mest stofbegejstrede genier. Du kan møde fire af dem herunder, og for egen regning tilføjer vi den skæggede danske rejsekonge Simon Spies, der under heftig indflydelse af alskens piller og stoffer lærte danskerne at tage til grisefest på Mallorca – måske den mest syrede opfindelse af dem alle.

Sigmund Freud
Psykoanalysens far var pjattet med kokain. Han betragtede stoffet som et vidundermiddel og regnede med, at det ville vinde indpas i terapeutiske sammenhænge, skriver sitet. Freud indtog tog små doser kokain regelmæssigt for at modvirke depression og for bedre fordøjelse.

Thomas Edison
Den amerikanske opfinder (1847-1931) var manden bag el-pæren, der dengang var så fremmed, at man på skilte måtte instruere folk i ikke at sætte tændstikker hen til pæren – det var nok blot at tænde for kontakten. Nattemennesket Edison havde hang til vin tilsat kokablade for deres opkvikkende virkning.

Steve Jobs
Apple-medstifteren eksperimenterede med LSD som ung mand i 60'erne, og udtalte senere, at det var en af de to-tre vigtigste ting, han havde gjort i sit liv. Jobs mente ligefrem, at der var sider af hans personlighed, som andre ikke forstod, fordi de ikke havde taget for sig af stofferne lige som han. Fræk som han var sagde Jobs senere, at Bill Gates sikkert ville have haft godt af et syretrip som ung – det ville sikkert have gjort ham mere opfindsom, frem for blot at skrælle andres ideer.

Bill Gates
Måske var den gode Gates ikke så afholdende, som Jobs gerne ville have det til at lyde. Salon.com henviser til et interview i magasinet Playboy fra 1994, hvor Gates vist nok afslører, at han forsøgte sig med LSD som ung.

Playboy-journalisten henviser i interviewet til en historie om Gates, hvor han midt under en LSD-udflugt stirrede på en bord og fornemmede, at det ene hjørne var ved at gå til angreb på hans øje.

Bill Gates svarede journalisten med et mystisk smil og sagde, at det unge sind kan klare mere end det voksne. Og understregede i øvrigt, at han hader at sove dagen væk, og at han efter den episode aldrig har misset en eneste arbejdsdag. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Stoffer