Du blev en del af ’Beck’-universet, da du trådte ind i serien som den norske politimand Steinar Hovland i tre film i 2016. Hvordan var det at komme ind i en serie, som har kørt i 20 år?

”‘Beck’ er jo verdenshistoriens længste film-franchise. Der er 26 James Bond-film. ’Godzilla’ har 30. ’Carry On’ 31. Med de nye film er ’Beck’ oppe på 38. Mange af dem, der arbejder på ’Beck’, har været med i 20 år, både skuespillere og crewet. Det er et fantastisk effektivt og velsmurt maskineri, jeg kom ind i. Jeg blev taget godt imod, jeg har fået lov at være med til at forme min karakter. Nu har jeg været med i syv film, så jeg føler mig som en af dem.”

Du afløste Mikael Persbrandt, der har været i flere sprut- og kokainskandaler, men som også har en trofast fanskare som Gunwald i ‘Beck. Hvad tænkte du, da du blev bedt om at træde i stedet for ham?

”I Norge har vi et udtryk, som hedder at hoppe efter Wirkola. Wirkola var en fantastisk norsk skihopper (den eneste, der har vundet den tysk-østrigske firebakketurnering tre gange i træk, red.). Det beskriver en umulig situation. Mikael Persbrandts rolle som Gunvald er jo et ikon i Sverige. Jeg tænkte, at jeg var nødt til at lave Gunvalds antitese. Gunvald er den gamle skole: voldelig, macho, uden omsvøb.

Steinar er en psykolog i politiuniform, der gerne vil hjælpe mennesker til at tilstå. Og det stik modsatte af de mange klichéer omkring politikarakterer: De er ensomme, alkoholiserede, har kort lunte og dårlige menneskekundskaber, men vil gøre alt for at opklare forbrydelsen. Steinar er sund, frisk, og i godt humør. Han tager boller og sodavand med i forhørslokalet. Samtidig har vi brugt den svenske forestilling om en ærkenordmand: Lidt brovtende, pladskrævende og højrøstet. Men det kommer helt naturligt, for sådan er jeg.”

Du er producent på de nye ’Beck’-film, det vil sige, at du også har investeret penge i serien?

”Ja, ja.”

Så du må tro på konceptet, selv om det er ret gammelt efterhånden?

”Filmene fra sidste sæson, hvor jeg blev en del af serien, er de mest sete i ’Beck’s historie. Ud over Skandinavien blev de vist i Tyskland, Storbritannien, USA og Frankrig. Det er sjældent, at man kan lave en skandinavisk serie og vide, at man har et tocifret milliontal seere. For mig er det en rigtig vigtig ting. Jeg synes, det er skægt at kunne trække ’Game of Thrones’-fansene til ’Beck’ og ’Beck’-fansene til ’Game of Thrones’. Desuden har man mere at skulle have sagt som producent. Med de sidste fire film har vi forsøgt at gøre ’Beck’ mere samtidsorienteret.

Jeg synes jo, at ’Beck’ skal være en 90 minutters mordgåde, som publikum kan forsøge at gætte. Men jeg synes også, at vi gerne må forklare, hvilke svære omstændigheder og dårlige valg, der gør skurke til skurke. For eksempel beskæftiger vi os i filmen ’Eget kød og blod’ med en ung mand, der planlægger et terrorattentat i Sverige. Ofte portrætteres den slags mennesker som den rene ondskab, som bare hader Vesten. Vi har forsøgt at skildre hans vej ind i projektet, tvivlen han sidder med og konsekvenserne i familien. Den eneste måde, vi kommer videre i disse konflikter, er jo forståelse.”

Nu har du arbejdet seks år med ’Game of Thrones’. Kunne du forestille dig at arbejde på ’Beck’ i 20 år?

”Det fascinerende ved at lave en serie er, at man kan blive ved at udvikle og udforske sin karakter. Vi har formet Steinar som en sympatisk fyr. Men nu har vi publikum på vores side, så skal vi til at kigge nærmere på hans mørke sider. Det kan være en gave at spille den samme rolle igen og igen. Så jeg bliver nok nødt til at holde ved, indtil Steinar går på pension."

De fire ’Beck’-film ’Eget kød og blod’, ’På tynd is’, ’Uden hensigt’ og ’Djævelens advokat’ har premiere på streamingtjenesten C More hen over vinteren og foråret. Den første havde premiere 1. januar.

LÆS MERE: Her er Netflix-serierne der fik danskerne til at binge

LÆS MERE: Game of Thrones-skaberne skal lave ny Star Wars-serie

LÆS MERE: Verdens bedst betalte skuespiller Mark Wahlberg: "Jeg elsker ganske enkelt bare helte"