Dette interview blev oprindeligt bragt i vores nyhedsbrev Morgenpost, der hver fredag morgen udkommer med en samling af det allerbedste, vi har set på internettet i løbet af ugen. Veloplagt, velskrevet og altid med en ambition om, at man skal gå opløftet ind i weekenden, når Morgenpost er læst til ende. For at læse hele nyhedsbrevet skal du skrive dig op her.

Hvad undrer du dig over, aldrig er blevet en hype?

”Samlytning! Først for nylig blev jeg klar over, at man kan høre musik synkront med sine venner på Spotify. Min ven og jeg opdagede muligheden efter at have delt en flaske whisky hjemme hos ham dagen før nytårsaften.

Vi var ret højlydte og hans kone, der var gået i seng, begyndte at blive irriteret over vores tiltagende larm i lejligheden. Så vi eskorterede os selv ud, satte hver et sæt AirPods i ørene og væltede ned på gaden til klubnummeret 'Marea (We Lost Dancing)' af Fred Again.

Vi endte med at vandre og danse rundt i et mennesketomt København i flere timer i bedste Christopher Walken-stil.

Siden har vi talt meget om, hvilket nybrud det dog var. Og måske er vi bare blevet gamle, men det føles altså godt at kunne bruge byen som diskotek uden at genere andre med middelmådig musiksmag og en dårlig bluetooth-højttaler.”

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

”Et håndsyet Siriusmærke, som er magen til det, de nye folk får udleveret og kan sy på skulderen efter at have gennemgået adskillige måneders hård arktisk træning og udvælgelse.

Det er en stor ære at bære den sorte hund og kun 300 mennesker har gjort det gennem tiden.

Jeg fik mærket af chefen efter min sidste optagelse på Daneborg – og måtte selvfølgelig love, at jeg aldrig ville sy det på skulderen af min Arc’teryx jakke og gå rundt og blære mig på Nørrebro. Det skal i en fin, kvadratisk guldramme og op at hænge på mit kontor.”

Unknown.jpeg

Hvad har du senest brugt 1.000 kr. på?

”En skimmelsanering af et gammelt sommerhus, vi har overtaget på Sydfalster. Den tidligere ejer var verdens dårligste håndværker og har haft en ambition om at lave alle tænkelige konstruktionsfejl på én gang. Bland andet ved at blokere alle udluftningsventilerne til krybekælderen, så den er blevet opfugtet.

Men huset var billigt, og det ligger ved, hvad jeg er sikker på, er Danmarks bedste badestrand – og dermed Danmarks bedst gemte hemmelighed.”

Hvilken rejsedestination vender du altid tilbage til?

”Hver gang jeg har sat mig på en twinotter-flyver ud af Nordøstgrønland, har jeg kigget ned på kysten, taget en dyb indånding og tænkt, at det var sidste gang, jeg så landet.

Alligevel er jeg altid rendt ind i et nyt projekt, der har bragt mig tilbage. Og selvom 'Sirius'-serien er et livsværk og et foreløbigt punktum for mine år i Arktis, så har jeg på fornemmelsen, at det ikke er helt slut endnu.”

Hvornår vidste du, at du var god? 

”Jeg har faktisk altid haft på fornemmelsen, at jeg var god. Det skal ikke lyde selvfedt, for jeg er virkelig ydmyg af natur og tvivler enormt meget på mig selv. Men selv som barn kan jeg huske at have set film og tv og simpelthen tænke at det, jeg så, var dårligt håndværk. Jeg havde en intuitiv fornemmelse af, at det kunne gøres bedre.

Det tog mig mange år at opbygge selvtilliden til at turde insistere på kreativ kontrol og tage ansvar som instruktør. I dag får jeg ofte at vide, at jeg er god, og nu er jeg begyndt at tro på det.”