Når virale YouTube-hits afsløres som snyd

Når virale YouTube-hits afsløres som snyd

En video af en angiveligt hjemløs mand, der laver fantastiske ’Breaking Bad’-imitationer, har spredt sig lynhurtigt. Men nu viser det sig, at den hjemløse i virkeligheden er skuespiller, og det hele er snyd. Dermed lister videoen sig ind i en lang tradition af stunts, svindel og humbug spredt på YouTube.

De fleste har nok haft tanken, når endnu et viralt hit er kommet forbi ens mail eller facebook - er det her fake? Og det er det faktisk i mange tilfælde. Den seneste eksempel er en video med to venner, der kører op til en hjemløs mand, der med det samme giver flere gode Breaking Bad-imitationer. Se videoen her:

Videoen nåede at sprede sig i et tempo, der hurtigt gav den status af et nyt viralt hit. Men folk på nettet begyndte dog at stille spørgsmålstegn ved, at en hjemløs var så godt orienteret om ’Breaking Bad’ (ser de hjemløse meget kabel-tv?). Og flere genkendte ham også som skuespiller.

Da The Daily Beast fandt og ringede til ’den hjemløse’, indrømmede han da også, at videoen var noget, de havde fundet på. ”Vi fornærmer ikke nogen. Det er bare en sketch. Hvad skader det?” sagde den "hjemløse", der i virkeligheden er skuespilleren Miles Allen.

Videoen med den hjemløse er blot det seneste eksempel af virale hits, der er løgn. For nylig søsatte talkshow-værten Jimmy Kimmel sit eget virale hit i kølvandet på Miley Cyrus twerk-optræden. De hyrede en professionel stunt-kvinde til at lave en fake-video, hvor hun spiller en pige, der vil lave en sexet twerk-video til sin kæreste, hvor optagelse går helt galt. Det ender med at pigens busker bryder i brand.

Videoen blev lynhurtigt spredt, og en stribe tv-stationer havde det med i deres nyhedsprogrammer. Senere afslørede Jimmy Kimmel, at det hele var for sjov. Se det her:

Fænomenet er lige så gammelt som Youtube selv, og der findes da også flere guides til, hvordan man kan undgå at blive taget ved næsten. Som denne instruktion i at spotte fake UFO-videoer. Også almindelige billeder bliver photoshoppet i en grad, at det kan være svært at gebærde sig gennem jungle. Men her er en meget sjov video, der også giver nogle råd til at skelne med snyd og sandt.

LÆS OGSÅ Louis C.K: Mobiltelefoner ødelægger os som mennesker

LÆS OGSÅ Aggressiv Amager: Dansk comedy har fået et nyt super-team