Se trailer: Ny dokumentar om Bill Watterson og Steen & Stoffer

Se trailer: Ny dokumentar om Bill Watterson og Steen & Stoffer

Ny film på vej om Steen & Stoffer

Der ikke er kommet nye striber med Steen & Stoffer siden 1995, men den legendariske tegneserie har stadig stor betydning for mange. Det bliver understreget i en ny dokumentarfilm, der hylder serien og dens skaber Bill Watterson.

Det sker ofte, at et band eller forfatter, der har svoret at ville trække sig tilbage, alligevel kryber tilbage i manegen efter nogle år. Ikke mindst når virkeligheden i form af rudekuverter og faldende royalties banker på. Men skaberen af Steen & Stoffer, Bill Watterson, har indtil nu holdt ord, siden han en novemberdag i 1995 annoncerede, at det var slut med den populære tegneserie.

Ikke alene stoppede Watterson med at tegne flere striber, han trak sig også fra offentlighedens søgelys. Siden 1995 har han kun givet meget få interviews. Alligevel sælger striberne stadig og har nu nået et samlet salg på 45 millioner eksemplarer af de 18 albums, der er udgivet. Striben vises også stadig i aviser i mere end 50 lande verden over.

LÆS OGSÅ Wes Anderson udgives i bogform

Og nu kommer der så en hyldestfilm til tegneserien, der ofte bedre end de tungeste litterære værker præcist og humoristisk beskriver store emner som (fantasi)venskaber og smerten ved at vokse op.

Se trailer her:

I filmen er den ekstremt pressesky Bill Watterson ikke selv med, men det lykkedes for nyligt det amerikanske magasin Mental Floss at få manden til at tale. Her fortæller han om sin lange kamp mod den kommercielle udnyttelse af figurerne i form af merchandise-salg, og hvorfor der aldrig er kommet en animationsfilm.

”Jeg har ingen interesse i at animere Steen & Stoffer. Hvis du sammenligner en film med den roman, den er baseret på, ved du, at romanen altid bliver maltrakteret. Det er uundgåeligt, fordi forskellige medier har forskellige styrker og behov. Som tegneserie fungerer Steen & Stoffer, præcist efter mine intentioner. Jeg ser ingen grund til at lave den til noget andet.”

LÆS OGSÅ "Dræb alle fra Kina": Jimmy Kimmel siger undskyld

Han bliver også spurgt om fremtiden for tegneserien som medie, ikke mindst set i lyset af den digitale udvikling.

”Personligt kan bedst lide papir over pixels, men hver sin smag. Tegneseriens rolle ændrer sig åbenlyst meget hurtigt. På den ene side har tegneserier aldrig været mere bredt accepteret og taget så alvorligt, som de er nu. På den anden sider er massemedierne i opløsning, og publikum spredes til atomer. Jeg er gammel nok til at synes, at det er foruroligende, men verden bevæger sig. Jeg er bange for, at tegneserier vil betyde mindre i det kulturelle landskab, og det vil i hvert fald give langt færre penge. Alle de nye medier vil uundgåeligt ændre tegneseriens udseende, funktion og måske endda dets formål, men tegneserier er stadig levende og alsidige, så jeg tror, de vil fortsætte med at have en relevans på den ene eller anden måde. Men de vil absolut ikke være det samme som det, jeg voksede op med.”

Selvom Bill Watterson ikke er tilhænger af animerede udgave af Steen & Stoffer, findes der alligevel et hav af små film på YouTube. Se for eksempel her:

Du kan se alle striberne med Steen & Stoffer gratis her.

Filmen om Steen & Stoffer får premiere 15. november.

LÆS OGSÅ Zach Galifianakis giver Justin Bieber tæsk

FACEBOOK Bliv ven med Euroman