Nyt dansk magasin om narkotika vil afkriminalisere stofbrugere

Nyt dansk magasin om narkotika vil afkriminalisere stofbrugere

Emnet er ligeså populært som det er kontroversielt. Et nyt dansk magasin, Illegal!, handler kun om stoffer. ’Vi vil debattere om krigen mod narko har spillet fallit’, siger initiativtager og chefredaktør bag, Michael Lodberg Olsen.

Det er mere end 40 år siden Nixon erklærede krig mod narko, og nu må det være relevant at diskutere krigens pris, ofre og resultater. Det mener i hvert fald initiativtagerne bag et nyt dansk magasin med titlen Illegal!, der kommer på gaden i dag 6. september.

”Der har aldrig været så mange stoffer tilgængelig, som der er nu. Aldrig har det været billigere. Aldrig har så mange taget det. Måske skal vi til at overveje om krigen mod narko er virkningsløs,” siger chefredaktør bag det nye blad, Michael Lodberg Olsen.

Magasinet kommer i det lille pocket-bog format, og det har en Top 20 over farlige stoffer (med en uventet førsteplads), artikler med overskrifter som ’Læger giver stofbrugere dummebøder’ og en kronik, der opfordrer til, at man legaliserer hash.

LÆS OGSÅ Kaos på samfundets bund: Mændenes hjem

Bladet sælges på gaden, som man også kender det fra Hus Forbi, hvor 20 kroner af prisen på 30 går til sælgeren. Selv om modellen ligner de hjemløses avis, håber Michael ikke, at de kommer i konkurrence med Hus Forbi.

”De hjemløse er ikke så meget for, at stofbrugerne sælger Hus Forbi, da det jo handler om hjemløse. De to blade har vidt forskellige formål. Der er også mange storbyer, som har flere gadeblade, så jeg håber, der også er plads til os.”

Hvad er målet med sådan et magasin?

”Det her er et blad til den almindelige borger og samfundet. Vi håber at kvalificere debatten omkring narko. Vi vil afkriminalisere stofbrugerne. Der er mange forskellige løsninger til det. Det kan være coffee-shops som i Amsterdam eller lægeordineret heroin. Ikke fordi vi kommer med en forkromet løsning, men vi vil godt vise, at der er andre løsninger end dem, man har i dag.”

LÆS OGSÅ Potkrigen i Californien: Marihuana er en del af vores DNA

Men det argument med at folk gør det alligevel, kunne man også overføre på andre overtrædelser. Folk bliver også ved med at køre for stærkt. Skal vi så også legalisere det?

”Stofbrugere er ikke til skade for andre. De er kun til fare for sig selv. Derfor skal vi bruge kræfterne på det, som er et problem for vores samfund.

Men vi har vel som samfund et ansvar for, at folk ikke skader sig selv? Vi prøver fx jo at forhindre selvmord.

”Men hvordan forhindrer vi det bedst muligt, og hvordan beskytter vi folk bedst muligt. Det nytter ikke noget at bruge politi på stofbrugerne. Man skal prøve noget andet. Man skal se på udlandet og se, hvad der virker derude. Jeg har været i Holland og se de behandlingstilbud, de tilbyder, og der er færre der, som ryger hash, end der er i Danmark. Vi håber med dette blad at overbevise den danske befolkning om, at der er flere veje, for politikerne gør ikke noget, før meningsmålingerne er positive.”

Bladet Illegal! kan købes på de københavnske gader for 30 kr.

Illegalmagasin.dk

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi og Sundhed