Opfølger til 'Ondskabens Hotel' giver endelig svar på, hvad der skete med drengen på cyklen
40 år efter Jack Nicholson hviskede ’Here’s Johnny!’, får 'Doctor Sleep' premiere 7. november. Forvent dæmoner, en synsk pige og livstruende tømmermænd.
Foto: PR Ewan McGregor i ’Doctor Sleep’, som tager fat, hvor ’Ondskabens hotel’ slap.
Det er nok en af de mest hårrejsende scener i filmhistorien: Lille Danny, der kører ned ad hotelgangene på sin trehjulede cykel, og pludselig, da han passerer et hjørne, ser han to dukkelignende identiske piger, der kigger på ham: ’Come play with us,’ siger den ene, og resten er filmhistorie.
Filmen er baseret på en Stephen King-roman af samme navn, og det samme er opfølgeren ’Doctor Sleep’, som nu rammer danske biografer. Bogen udkom på dansk i 2014 og blev oversat af Jakob Levinsen, som har en lang række oversættelser bag sig.
”Stephen King blev jo altid spurgt, hvad der blev af Danny,” siger Jakob Levinsen, ”og der blev han svar skyldig.”
Annonse
’Ondskabens hotel’ er fra 1977, og det tog altså over 30 år, før Stephen King for første gang i sin karriere skrev en regulær opfølger til en af sine bøger. Bogen har fået titlen ’Doktor søvn’ på dansk. Her møder vi Danny som voksen, og det afslører ikke for meget at sige, at han har arvet sin fars alkoholproblemer, og at han ikke har mistet evnen til at se ting, vi andre ikke ser. På klassisk King-manér bliver Dannys fortælling flettet sammen med historien om en synsk pige og en gruppe omrejsende dæmoner.
”Det mest gruopvækkende i ’Doktor søvn’ er faktisk ikke horror-delen, men beskrivelserne af Dannys sindstilstande; hvordan han vågner op i fremmede byer med livstruende tømmermænd. Det er så fysisk forfærdeligt beskrevet,” siger Jakob Levinsen, der kalder ’Doktor søvn’ for en af Stephen Kings 10 bedste bøger – og han har skrevet flere end 60.
”’Ondskabens hotel’ var baseret på, hvor forfærdeligt det kan være at være alkoholisk. ’Doktor søvn’ er en fortælling om, hvordan alkoholisme går i arv, men det er også en fortælling om forsoning,” siger Jakob Levinsen.
Stephen King har ikke altid været et anerkendt navn, selv ikke da nogle af hans bøger blev bestsellers og filmatiseret med stor succes. Men det er ved at vende. De seneste 10 år har han modtaget litterær hæder i sit hjemland, og i Danmark har en ny generation af prominente forfattere og filmfolk udtrykt deres respekt for hans bøger. Og med god grund, mener Jakob Levinsen.
”Jeg glæder mig, hver gang jeg åbner en ny bog, og allerede fra de første ord i øverste venstre hjørne kan jeg mærke, at en stor fortælling begynder at folde sig ud.”
Ikke overraskende anbefaler Jakob Levinsen, at du kaster dig over at læse Stephen King.
”Nogle kalder filmen ’Ondskabens hotel’ for verdens bedste gyserfilm. Jeg hører til dem, der mener, at den kun kradser i overfladen af, hvad bogen kan.”
Tre fantastiske King-bøger
’Ondskabens hotel’
Kings tredje bog, udgivet i 1977. Der er investeret meget personligt i den, da den er baseret på hans eget alkoholmisbrug.
Annonse
’IT − Det onde’
Med en baggrund som gymnasielærer har King altid haft et særligt blik for, hvad der foregår i hovedet på unge mennesker. ’IT’ er 1.100 sider lang og ekstremt ambitiøs på alle måder.
’Pigen der elskede Tom Gordon’
En af Stephen Kings korteste romaner og med klassiske eventyrtræk: En pige bliver væk fra sin familie i skoven, og nu må hun klare sig i mørket. En god introduktion til King.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.