Palads har fået kunstigt åndedræt. Det pastelfarvede klenodie ved Vesterport i København står nemlig til at skulle rives ned, men det får Nordisk Film ikke lov til, hvis det står til Konservative og Alternativet.

Allerede på torsdag, når de københavnske politikere igen skal mødes i Borgerrepræsentationen, kan planerne om en nedrivning og genopbygning af den ikoniske biograf Palads nemlig være fortid. Det er i tilfælde af, at bygningen bliver fredet af kommunalpolitikerne.

Nordisk Film er ellers kommet langt i planerne om at nedrive Palads til fordel for en nyere, mere moderne biograf. For at imødekomme Københavns Kommune erklæring om, at bygningen er bevaringsværdig, har Nordisk Film i tre omgange forsøgt at komme med løsningsforslag. BIG – Bjarke Ingels Group – og tegnestuen COBE er kommet med deres forslag om til genopbygningen af biografen. Hvis forslaget går igennem, kan alle parter skyde en hvid pind efter de kompromissøgende løsninger.

Nordisk Film er da heller ikke ligefrem glade for kommunalpolitikernes forslag. De går faktisk så langt som at sige, at en vedtagelse af forslaget vil gøre det umuligt for dem at drive biograf i lokalerne, som blev malet i de velkendte farver i 1989 af kunstneren Poul Gernes.

Bliver forslaget vedtaget, betyder det konkret, at Palads-bygningen skal bevares, som den er. Det mener Konservatives Karina Bergmann er nødvendigt, fordi den mere end 100 år gamle biograf har en særlig plads i folks hjerter:

”Jeg kan sagtens forstå, at Nordisk Film gerne vil noget andet. Men Palads har skrevet sig ind i den københavnske kulturhistorie og ind i folks hjerter. Så selv om jeg har en baggrund i den liberale politik og godt kan se, at det er et vidtgående indgreb, så mener jeg, at det rigtige er at lave en bevarende lokalplan,” siger Karina Bergmann (K) til KøbenhavnLIV.

Mere end 10.000 har tidligere skrevet under på Bevar Palads’ underskriftsindsamling, så måske har Karina Bergmann, resten af Konservative og Alternativet fundet en medvinssag af varmecheckske dimensioner gemt i lokalplanens muld?