Sadcoms

Sadcoms

Sadcoms er de nye sitcoms - 12 sjove serier du kan grine og græde til

Dystre emner i din comedy.

Dåselatteren er væk. En æra er forbi, og en ny genre rejser sig i komediens verden. Det nye hedder sadcoms. Serier, hvor du ikke ved, om du skal grine eller græde.

Sadcoms lader det nemlig være op til seerenm om han eller hun har lyst til at grine, i stedet for at vise hvor der skal grines med indlagte jokes. Og så kræver sadcoms de farlige og sørgelige emner tilbage, og serverer dem råt for seeren frem for at gøre nar ad dem.

Fænomenet er dog ikke helt nyt. Tidligere har man set forløbere til genren med serierne 'The Office', 'Seinfeld' og 'MASH'. Men der var særligt en enkelt serie, der startede hele bølgen. Det fortæller Kasper Lundberg, vært på StreamTeam på Radio24syv og Serieland på TV2 Play:

”Serien 'Louie' med komikeren Louis C.K. som både hovedrolleindehaver, klipper og instruktør satte for alvor gang i forandringen med komedieserien. Han skabte tv med fuldstændig kunstnerisk frihed mod at blive relativt dårligt betalt. Resultatet blev et hjerteskærende portræt af et elskværdigt fuckup fyldt med tydeligt levet liv, der forvirrede både anmeldere og seere helt vildt.”

Klare skillelinjer og subjektive holdninger

I Emmy-sammenhæng er man også blevet nødt til at lave en klar skildring mellem dramagenren og komediegenren, når der skal uddeles priser, og det har man valgt at gøre ud fra et tidsmæssigt perspektiv.

”Der har været kæmpe problemer med, hvad der er drama, og hvad der er komedie, så nu er det blevet besluttet at afsnittene i dramaserier skal vare op til en time, mens afsnittene i komedieserier maksimalt må vare 30 minutter,” siger Kasper Lundberg. 

Og det er nødvendigvis ikke en dårlig ting. Det gode ved sadcoms er nemlig ifølge Lundberg, at man kommer helt tæt på en enkelt hovedperson i løbet af den halve time, frem for mange forskellige i et stort netværk af karakterer.

Men til gengæld er det subjektivt, hvad man synes er sjovt og hvad der ikke er i sadcom-genren.

”Jeg har mange venner, som blev rigtigt skuffede over Louis C.K. i Louie, fordi den var blevet så hypet, og de syntes faktisk ikke, at den var særlig sjov. Men personligt så skraldgrinede jeg hele vejen igennem Louie, også når den var trist, så det er jo slet ikke til at sige, hvilke jokes der rammer seeren i sadcoms,” siger Kasper Lundberg.

Jokes eller ej, så har du her en liste over 12 serier med sadcom-træk, som du kan give dig i kast med, hvis du er blevet mere nysgerrig på fænomenet:

Master of None

Komikeren Aziz Ansari står bag manuskript og også den 30-årige hovedkarakter Dev, der lever en semi-hård skuespillertilværelse, hvor særligt hans indiske etnicitet spiller ind, når han går til auditions og får tildelt roller.

Datingmarkedet er heller ikke altid helt let for Dev, som blandt andet må begive sig på en pinagtig tur med et one-night-stand ned efter en fortrydelsespille på grund af et hullet kondom.

Første sæson af Master of None kan streames på Netflix.   


BoJack Horseman

Halv hest og halvt menneske. BoJack Horseman er en falleret arrogant skuespiller, der var stor i 90’erne med sin hitserie ”Horsin’ Around”, men lever nu en sørgelig og ensom tilværelse i sin kæmpe Hollywood-mansion. Selvom mange mennesker (og dyr) vil ham det bedste, formår han alligevel gang på gang at skubbe dem endnu længere fra sig, blandt andet ved sit enorme alkoholforbrug. 

De første tre sæsoner af BoJack Horseman kan streames på Netflix


Divorce

Thomas Haden Church spiller den rasende mand Robert, der bestemt ikke finder sig i at hans kone, spillet af Sarah Jessica Parker, vil have en skilsmisse. I starten var han ellers en anelse mere venligt stemt over for hendes anmodning, indtil han opdager, at hun har været ham utro over en længere periode.

Nu vil han gøre hende ulykkelig, låser hende ude af deres fælles hjem og hyrer topadvokat for at få hende ned på nakken. 

Første sæson af Divorce kan streames på HBO Nordic. 


Ditte og Louise

Massevis af gæsteoptrædener fra danske kendisser sætter perspektiv på den hårde kamp, som de +40 skuespillere Ditte og Louise har i en aldersfikseret filmbranche. Ikke nok med at de må nedværdige sig til usle reklamejobs, og ikke er de mest skarpe på at holde sig gode venner med folk fra branchen, så er det heller ikke helt nemt for dem, når det kommer til parforhold. 

2. sæson af Ditte og Louise kan ses nu og frem til 21. marts 2017 på dr.dk. 


Rick & Morty

En stiv, gal videnskabsmand af en bedstefar er, hvad den purunge Morty har. Og bedstefar Rick er ikke bleg for at inddrage Morty i sine vilde flerdimensionelle verdner og eksperimenter, som ofte vender op og ned på menneskeheden som vi kender den. Samtidigt har Morty en uduelig far i moderens øjne, og det er bedstefar Rick heller ikke bleg for at italesætte. 

De første to sæsoner af Rick and Morty kan ses på Netflix. 


Transparent

Hvad gør familien, når far vælger at springe ud som trans? Og kan man så overhovedet kalde ham for far længere? Det er nogle af de store spørgsmål som serien 'Transparent' stiller i portrætteringen af en familie splittet af både kønsmæssige og seksuelle identiteter. Og det gør den på afsnit på kun en halv times varighed.

De første tre sæsoner af Transparent kan ses på Viaplay. 


Flaked

Den anonyme alkoholiker Chip lever en stille tilværelse i LA-bydelen, Venice, mens han designer stole i en gammel kontorbygning. Ti år forinden kom han til byen, efter han slog en mand ihjel i et trafikuheld netop i meget beruset tilstand.

Fred og accept er, hvad han søger i sig selv, mens han cykler Venices gader rundt i selskab med vennerne Dennis og Cooler, hvor et par kvindelige karakterer også krydser deres vej og skaber splid. 

Første sæson af Flaked kan streames på Netflix.  


Love

Mickey og Gus er nogle triste tilfælde, der møder hinanden under tilfældige omstændigheder, hvor en yderst tømmermændsramt Mickey ikke har råd til at betale for sin slush ice på en tankstation.

Efter at Gus har valgt at betale for den (og en ekstra pakke cigaretter) vikles de ind i et besynderligt venskab, hvor de deler historier om deres forliste parforhold og eskapader.

Første sæson af Love kan streames på Netflix. 


Girls

Seriens altoverskyggende hovedperson Hannah lever storbytilværelsen i New York, hvor betalte jobs desværre ikke hænger på træerne for en ung, nyuddannet forfatterspire.

Veninderne Marnie, Jessa og Shoshanna er ofte lige så umulige og excentriske som Hannah selv, hvilket mændene i deres liv, som blandt andet tæller den lettere skøre skuespiller Adam og den rablende kaffebarindehaver Ray, ofte må stå model til.

De første fem sæsoner af Girls kan streames på HBO Nordic


Better Things

I tæt samarbejde med Louis C.K. har Pamela Adlon skabt serien ”Better Things”, der stiller skarpt på livet som enlig forælder, når man samtidigt skal jonglere med en karriere som skuespiller og have tid til lidt mænd en gang i mellem. Hovedrollen Sam spilles af Adlon selv, som også er kendt fra en markant rolle i tv-serien Californication.

Første sæson af Better Things kan streames på HBO Nordic. 


Arrested Development 

Hvis man vil se et ældre bud på en serie, der leger med genrerne og også sadcom-elementerne, er Arrested Development et godt sted at starte. Seriens omdrejningspunkt er familien Bluth, der består af en flok dysfunktionelle individer som fortsat forsøger at leve en ekstravagant livsstil på trods af at familiens overhoved og patriark George Bluth Sr. ender i fængsel. 

De første fire sæsoner af Arrested Development kan streames på Netflix. 
 


You’re the worst

Den selvdestruktive forfatter Jimmy og PR-chefen Gretchen vælger at hooke op efter et bryllup, og indleder et forhold, der næppe kan betegnes som et forhold, fyldt med meningsløse drukture og umættelige seksuelle oplevelser. Psykiske problemer fylder også en del i denne sadcom, da både Gretchen har en klinisk depression, samtidigt med at Jimmys ven, Edgar, også er ramt af PTSD efter sin indsats i Irak-krigen.  

De første to sæsoner af You’re the worst kan streames på Netflix.