Sponsoreret af Chapter

Hvor skriver du bedst?

”Jeg kan egentlig skrive overalt. Jeg kan skrive herhjemme, på hoteller, på caféer. For mig handler det ikke om, hvor jeg skriver, men om at overholde de aftaler, jeg laver med mig selv om, hvor meget jeg skal skrive og så videre. Jeg prøver så vidt som muligt at gøre mig uafhængig af stedet.”

Hvordan er din arbejdsrutine?

 ”Typisk starter dagen med, at jeg afleverer mine to små børn, og når jeg så kommer tilbage, skal jeg prøve at komme ind i zonen så hurtigt som muligt. Derfor skriver jeg uafbrudt to-tre timer om formiddagen. Hvis jeg får hakket dem af, så holder jeg faktisk fri resten af dagen. Det dækker så også over, at jeg kan researche, svare på mails eller tage en lur på sofaen. Rutinen ligger i, at jeg har et tidsmæssigt krav til mig selv om, hvor meget jeg skal skrive. Hvis man sætter et mål som med et bestemt antal ord, man skal skrive op, kommer man let til at sidde og skrive ting, man ikke behøver. Derfor er et tidskrav bedre for mig.”

Morten Münster

Med adfærdsbestselleren ’Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag’ lærte Morten Münster hele Danmark, hvordan man skaber nye og bedre rutiner på arbejdspladsen. Han har været adfærdskonsulent for virksomheder som Novo Nordisk, Adidas og Nordea. Morten Münster er lige nu aktuel med efterfølgeren ’Jytte vender tilbage’, som du kan læse og lytte til på Chapter.

Prøv Chapter gratis i 45 dage med den eksklusive rabatkode Egmont45 her.

Belønner du dig selv, hvis du når det mål?

 ”Nej, for jeg er ikke tre år gammel. Jeg belønner mig selv med vaner, gentagelser og rutiner.”

Hvornår opdagede du, at du var god til at skrive?

 ”Jeg har nok aldrig opdaget, at jeg var god til at skrive. Det er bare noget, der sker over tid. Men for fem-ti år siden opdagede jeg nok, at jeg har en lillesmule talent for noget, der er endnu vigtigere end at skrive godt, nemlig evnen til at være interessant. Jeg er ikke særlig interessant i mit privatliv, men jeg er meget god til at være interessant på skrift. Det kræver, at man er lidt observant, og tør at løbe nogle risici undervejs. Jeg har aldrig været bange for at have farhumor med i mine tekster eller at skyde folk væk ved at være lidt provokerende.”

Hvad er det bedste råd, du har fået som forfatter?

”Jeg kan faktisk ikke huske, hvem der sagde det, men jeg fik engang at vide, at: ”It’s better to be different, than better”. Det betyder, at når folk laver noget, forsøger de at være bedre end de andre. Men det er meget vigtigere at være anderledes end de andre. Og det prøver jeg på at være.”

Hvad er din bedste overspringshandling?

 ”Det er ekstrabladet.dk. Der sidder jeg dagligt. Hvis jeg havde brugt al den tid, jeg har brugt på den hjemmeside, på noget andet, så havde jeg nok opfundet kuren til kræft eller noget i den stil. Den sidder bare i fingrene på mig. Det er min kryptonit, for ekstrabladet.dk er et forfærdeligt sted at være. Der er intet godt, det er dårlig journalistik, det er overfladiske tekster, det er provokationer. Der er intet at finde derinde, så jeg tror, det er den indre svinehund, der vil læse om eksplosioner og folk, der er kommet galt afsted. Man ville gerne være den, der lige loggede ind på The Economist og The New York Times, men der er jeg sgu ikke helt endnu.”

Hvad er din bedste kur mod skriveblokering?

 ”Skriveblokering findes ikke. Der er nogen, der er bange for at skrive dårlig tekst, og som derfor har opfundet et ord, der hedder ’skriveblokering’, så de kan gemme sig kunstnerisk bag det begreb, når de ikke kan skrive noget godt. Men en lærer i folkeskolen får jo heller ikke lærerblokering. Det kan godt være, det ikke er lærerens bedste dag, men så lærer de fra sig alligevel. Hvis man er skribent, så skriver man. Skriveblokering er bare en dårlig undskyldning. Hvis man skriver dårligt, må man jo bare skrive noget mere. Jeg har mine to-tre timer, hvor noget af det er dårligt, men jeg lover dig, at der kommer altid mindst én god passage ud af det.”

Prøv Chapter gratis i 45 dage med den eksklusive rabatkode Egmont45 her.