Knastør hud og kolde kinder: Her er vores store guide til, hvordan du beskytter dit ansigt i vinterkulden scroll-down

Knastør hud og kolde kinder: Her er vores store guide til, hvordan du beskytter dit ansigt i vinterkulden

Det danske vintervejr er måske ikke en prøvelse udi det mest ekstreme. Men det betyder ikke, at vi ikke sætter vores hud under pres i vores våde vintervejr. For når vinteren melder sin ankomst, er det kun naturligt, at hoppe i den store dunjakke og på med hue og handsker. Men hvad med ansigtet? Her får du vores guide til, hvordan beskytter du din hud mod elementerne.

Af John Christopher Correll
Foto: Getty Images
Livsstil Euroman

I vintermånederne kan ens hud let føles ekstra tør og irriteret med kløe eller tendens til udslæt. Den gode huplejerutine fra efteråret fejler ikke noget, men nu hvor temperaturen svinger omkring frysepunktet, er det en fordel med meget mere fugt, når Kong Vinter bider i kinderne.

Inden du himler med øjnene, så behøver du altså ikke at udskifte alle dine produkter, bare fordi det nu er vinter. Føler du dig godt tilpas med dit sortiment, kan du nøjes med at ændre lidt i rutinen, så din hudpleje opgraderes med fugt, ro og beskyttelse.  

Men lad os komme til sagen: Hermed en guide til gode produkter, der hjælper med at beskytte dit ansigt i vinterkulden.

Vinterhud er som regel lig med sensitiv hud

Om vinteren føles huden ofte ekstra tør og sensitiv. Ikke kun på grund af kulden udenfor, men også den tørre varme fra radiatorere og klimaanlæg kan stresse huden. Derfor er det vigtigt at gå roligt til værks og rense ansigtet mildt med lunkent vand og et produkt, der ikke stripper huden for den fugt, vi kæmper på at beholde.

En renseolie eller -mælk, er en blid måde at rense dagens strabadser af sig. Det lyder som noget af et oxymoron, men ud fra devisen om, at olie nedbryder olie (fedt og snavs), er den god nok. Og dit ansigt vil takke dig for ikke at benytte produkter, der er for astringente.

Og mens vi er i gang, så hold lidt igen med eksfolieringen. Gem den oplevelse til en særlig lejlighed. Fx den ene aften om ugen, hvor du dybderenser og måske endda flotter dig og følger trop med en fugtmaske, mens alligevel du færdiggør en serie på HBO.

1. Mantle Magic Milk, 125 mL,  265 kr.
Vinterhud er ofte til den tørre side, derfor er det vigtigt ikke at bruge et produkt der er for astringent. Denne rensemælk, med CBD (hamp ekstrakt) og mandelolie, opløser nænsomt den fedt og snavs, der har opbygget sig på ansigtet uden at udtørre.

2. Le Labo Cleaning Oli, 125 mL, 260 kr.
Duftenes Konge Le Labo har udover de velkendte signaturdufte en serie af hudplejeprodukter, Denne renseolier, der er rig på Arganolie og Marulaolie, der udover tør hud, er særlig velegnet for irriteret hud med tildens til acne-udbrud.

 

Få dig en kobbercreme

Kobber lyder ikke som det første, man tænker på, når snakken falder på hudpleje. Men kobber er en enestående ingrediens for vinterhudplejen. Hvad enten det er mod ekstremt kolde temperaturer på skiløjperne eller på cykel gennem januars myldretid så danner kobberen en let barriere, der beskytter mod vind og vejr. Lidt som at have en handske på ansigtet.

1. Aesop, Elemental Barrier Creme, 60 mL, 399 kr., indeholder kobber og naturlige ingredienser som ingefær og bisabolol, der sammen viker både antiinflamatorisk og berogligende for huden.

2. Nimue, Element Barrier, 100 ml 489 kr., er velegnet til sensitiv og irriteret hud.  Cremen beskytter ikke kun huden, den er også udviklet til at holde huden fugtet i løbet af dagen.

3. NIOD, Copper Amino Isolat Lipid 1%  er rig på anti-oxidanter og udviklet til at styrke hudens barriere. Cremen er meget drøj og er egnet som natcreme. 

Tilføj mere fugt

Den gode hudplejerutine er som bekendt opbygget i lag af produkter, der bliver tungere og tungere, jo længere uden på huden de påføres.

Tilføj derfor mere fugt med et fugtighedsbevarende serum - mellem toning og fugtighedscreme. Og uden at tale for meget laboratorie-snak, så er de fleste serummer opbygget af fugtighedsbevarende ingredienser, der som en svamp tiltrækker og binder fugten i huden.

Og føler du ikke, at din fugtighedscreme er hydrerende nok her til vinter, så tilføj et par dråber af en letvægtsansigtsolie og massér dem sammen, inden du tilføjer den på ansigtet. På den måde opgraderer du din creme, som vil føles federe, mere fugtighedsgivende og beskyttende over for vind og vejr. 

1. Woods Copenhagen, Intense Hydra Serum, 20 mL 499 kr., er en rig ansigtsolie, med økologisk carrageenan, der er en alge kendt for sine blødgørede egenskaber og ofte bruges i hudpleje. 

2. The Ordinary 100% Organic Cold Pressed Rose Hip Seed Oil: Hybenkerneolie er rig på A-vitamin, der hjælper til at styrke hudens barriere og tilfører huden fugt. Kan anvendes uden på ansigtscremen eller brug pipetten til at dryppe et dråber i din creme og masser dem ind sammen.

3. Vichy 89 Minéral: Et let serum og et godt ekstra tiltag, hvis efterårsrutinen ikke føles fyldestgørende nok i vinterkulden. Serummet booster blandt andet huden med vulkanvand og tidens absolutte buzzword, hyaloronsyre. 

Brug vinteren på lidt selvforkælelse

Der sker ikke meget på en hverdagsaften i januar/februar, så hvorfor ikke udnytte de mørke aftener til at få eksfolieret ansigtet eller lægge en fugtighedsgivende maske, mens du alligevel binger TV eller svarer på mails? 

1. Le Labo, Multi Purpose Balm, 25 g, 175 kr. er multifunktionel balm, der er pefekt til tørre pletter i ansigtet eller på hænder, fødder og albuer. Med en base af sheasmør er cremen let at påføre og dufter dejligt af Le Labos signaturnoter. 

2. Kiehl’s Midnight Recovery Omega Rich Cloud Cream, 50 mL, 400 kr., er fyldt med æteriske olier samt Omega 3 og 6 fedtsyrer, der hjælper huden med at regenerere natten over. Perfekt efter en frostklar dag under hjemmelige himmelstrøg eller en god rejsemakker på skiferien.

3. Sublime Replenishing Night Masque, 60 mL 870 kr. Sprængfyldt med vitaminer er denne fugtmaske ideel til de kolde aftner. Den gele-lignende tekstur er magen til den, man kender fra de spøjse K-Beauty papirmasker ­– her dog uden papiret. Maskens rige indhold af vitaminerne A, B3, B5, C, E og F hjælper til at styrke hudens barriere, booste colagen-produktionen og dulmer rød og irriteret hud.   

Og så glem ikke læberne

Vintertid er tid for sprukne hænder og læber. Når kulden sætter ind, går det først og fremmest ud over læberne. Husk derfor at bruge den gode gamle Labello eller en mere ekslusiv sag, som fx denne fra Skin Regimen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Grooming og Ski